Αρχική Ειδήσεις Η πράσινη… διατροφή που σε κρατά σε φόρμα

Η πράσινη… διατροφή που σε κρατά σε φόρμα

0
Διαφήμιση

Ενός βαρύ και μεγάλου σε διάρκεια χειμώνα, πολλά κιλά έπονται. Ωστόσο μια κατηγορία “πράσινης διατροφής, όχι μόνο μειώνει τα κιλά, αλλά και προσφέρει μεγάλα οφέλη στον οργανισμό, όπως:

Σπαράγγι: Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες C και Α), που εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων, καθώς και βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και κάλιο.

Η περιεκτικότητά του σε νάτριο είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η θερμιδική του αξία είναι επίσης χαμηλή, αφού τα 100 γρ. δίνουν 22 θερμίδες. Επιπλέον, η ουσία ασπαραγίνη -ένα βασικό αμινοξύ που βρίσκουμε στα σπαράγγια- εκδηλώνει διουρητική δράση.

Σπανάκι: Χαζός ήταν ο Ποπάι; Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, η οποία έχει σημαντική δράση στην υγεία των οστών. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το σπανάκι περιέχει και σίδηρο, ωστόσο για να αυξήσουμε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, ενδείκνυται η κατανάλωσή του με βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι ή πιπεριά).

Ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και 6 φορές περισσότερο.

Μπρόκολο: Περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες Α, C, E και K, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο και σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως καροτενοειδή. Πολλές εργαστηριακές μελέτες δίνουν ενδείξεις ότι η συστηματική κατανάλωσή του ίσως να αποτρέπει την αλλοίωση των κυττάρων.

Πράσινα φασολάκια: Αποτελούν βασική πηγή φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσια σε διάφορα μέταλλα, φυλλικό οξύ και βιταμίνες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόλις 1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια μάς παρέχουν το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνες A, C και K. Στο περίβλημά τους έχουν εντοπιστεί ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή, που εκδηλώνουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Οι ισοφλαβόνες που περιέχουν θεωρούνται ότι έχουν σημαντικά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, είναι ιδανική τροφή για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς είναι φτωχά σε λίπος.

Πράσινη πιπεριά: Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.ς. Ένα φλιτζάνι ωμής πράσινης πιπεριάς μπορεί να μας προσφέρει σχεδόν το 200% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α, Β6 και Κ, καλίου, φλαβονοειδών και καροτενοειδών.

Πράσινο Τσάι: Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Φουκουσίµα στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μπλοκάρει την επίδραση ενός Β αναστολέα της ναδολόλης, που χορηγείται συχνά σε ασθενείς με υπέρταση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο κούπες πράσινο τσάι την ημέρα είναι αρκετές για να παρατηρηθεί η παραπάνω επίδραση.

Πράσινος καφές: Ο καφές δηλαδή που οι κόκκοι του δεν έχουν ψηθεί. Η διαδικασία του ψησίματος των κόκκων καφέ μειώνει τα αποθέματα του χλωρογενικού οξέος.

Γι’ αυτό και οι κόκκοι του πράσινου καφέ έχουν υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος σε σύγκριση με τους ψημένους κόκκους καφέ. Το χλωρογενικό οξύ βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη, στην απώλεια βάρους και σε άλλες παθήσεις.

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος από κόκκους πράσινου καφέ (Svetol, Naturex) 80-200mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει απώλεια κιλών σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων.

Green Coffee & Chilli Complex: Στην ίδια λογική με την οποία θα συνδυάσεις στην πράσινη σαλάτα σου κάποιο πράσινο φρούτο (βλέπε αβοκάντο), μία καλή ιδέα είναι να συνδυάσεις πράσινο καφέ με πράσινο τσάι.

Το σκεύασμα αυτό αποτελεί μια μοναδική παγκοσμίως φόρμουλα για την ρύθμιση του μεταβολισμού, καθώς έχουν προστεθεί όλα εκείνα τα μικροθρεπτικά συστατικά όπως τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και καφέ συνοδεία βιταμινών, που έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην βελτίωση του μεταβολισμού.

Τσουκνίδα: Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα σημαντικά οφέλη της τσουκνίδας στην υγεία, καθώς έχουν αναδείξει την αντιοξειδωτική και αναλγητική δράση της.

Είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε βιταμίνες (Α, Κ και Β6), καθώς και σε άλλα πολύτιμα συστατικά, όπως ασβέστιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Ένα φλιτζάνι ωμής τσουκνίδας έχει μόλις 37 θερμίδες.

Αβοκάντο: Πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β5, βιταμίνη C και κάλιο. Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, καθώς είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο (1 φλιτζάνι κομμένο αβοκάντο αποδίδει 240 θερμίδες).

Ακτινίδιο: Όπως η πράσινη πιπεριά, έτσι και το ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και κάλιο, ενώ περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η λουτεΐνη.

Βασιλικός: Το μοναδικό αυτό βότανο φημίζεται τόσο για την ξεχωριστή μυρωδιά του όσο και για την υψηλή θρεπτική του αξία. Αποτελείται από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Δύο από τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει, η οριεντίνη και η βικενίνη, μας προσφέρουν προστασία σε κυτταρικό επίπεδο και ορισμένα από τα έλαια που περιέχει, όπως η ευγενόλη και το λιμονένιο, εμφανίζουν αντιμικροβιακή δράση.

Μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός δίνει μόλις 1 θερμίδα.

 

Πηγή: Oneman

Διαφήμιση