Αρχική Ειδήσεις Τα αγροδιατροφικά πλεονεκτήματα και η αξιοποίησή τους

Τα αγροδιατροφικά πλεονεκτήματα και η αξιοποίησή τους

0
Διαφήμιση

Την αναγκαιότητα αξιοποίησης των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας επεσήμανε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης από το βήμα του συνεδρίου «2ND FOOD FOR SUCCESS CONFERENCE 2015» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε την επιτακτική ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και την πιστοποίηση τους.

Όπως ανέφερε, η πρόκληση για το υπουργείο είναι να εστιάσει στην ποιότητα και να δημιουργήσει πολιτικές εξωστρέφειας για τα αγροτικά προϊόντα. Στάθηκε επίσης στην συνεργασία του Υπουργείου με τον ΣΕΤΕ, προκειμένου στα ξενοδοχεία να προωθούνται τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

«Ξεκινήσαμε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ για να μπορέσουμε αυτό που είναι μια καλή ιδέα να το κάνουμε καθημερινή πολιτική πράξη» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι όποιες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με συνέργιες και σ’ αυτές το υπουργείο στέκεται δίπλα.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «είμαστε στην τετραετία στην οποία η χώρα πρέπει να βγει από την κρίση. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια» τόνισε και συνέχισε: «Είμαστε εδώ για να παλέψουμε. Ο τομέας της αγροδιατροφής είναι πρόκληση για τη χώρα».

Στον σημαντικό ρόλο που κατέχει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην ελληνική βιομηχανία αναφέρθηκε ο Βασίλης Ζαφείρης, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών (ΣΕΒΤ).

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 27,7% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.300 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους.

Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 26% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 7,2 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών με συνολική αξία 4,2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Ζαφείρης ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ανάπτυξη και πρόσθεσε «θα πρέπει να αποδαιμονοποιήσουμε τη λέξη κέρδος και να αφήσουμε την επιχειρηματικότητα να προχωρήσει και να αναπτυχθεί. Δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε, να επενδύσουμε εάν δεν υπάρχει κέρδος. Μόνο όταν αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις θα δούμε επενδύσεις, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε στους πέντε άξονες για να υπάρξει ανάπτυξη στους οποίους περιλαμβάνονται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ενίσχυση νέων επενδύσεων, η προώθηση της καινοτομίας και ένα κράτος δικαίου με γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης και όλα αυτά σε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο.

«Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν ήταν ποτέ κρατικοδίαιτη και το μόνο που ζητά είναι να μην της βάζουν εμπόδια» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης.

Την αναγκαιότητα ύπαρξης ευνοϊκού περιβάλλοντος για την υλοποίηση επενδύσεων επεσήμανε σε ομιλία του ο Αθανάσιος Σαββάκης Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

«Μας λείπει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν χωρίς το κράτος να δημιουργεί προσχώματα. Ωστόσο αναγκαία είναι η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Goody’s-Everest Αθανάσιος Παπανικολάου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης τα τελευταία χρόνια καθώς πλήττεται σοβαρά από την υψηλή φορολογία.

Παράλληλα πολλά καταστήματα εστίασης έχουν κλείσει και αρκετά άτομα είναι πλέον άνεργα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου ο ΣΕΠΟΑ ζητά να επανέλθει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23% που είναι σήμερα. «Το 23% είναι κίνητρο για φοροδιαφυγή ενώ το 13% είναι κίνητρο για νομιμότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΑ.

Επίσης ο ΣΕΠΟΑ ζητά να εισαχθεί υποχρεωτικά η πληρωμή με κάρτα ως προαπαιτούμενο κατά τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ενός καταστήματος, να καθιερωθεί η ημερήσια απόδοση ΦΠΑ καθώς και να ισχύσουν πρόστιμα αποτρεπτικά για τη φοροδιαφυγή.

Εκπρόσωποι επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών με ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων παρουσίασαν στο πλαίσιο του συνεδρίου την επιτυχημένη εξωστρεφή δραστηριότητά τους και αναφέρθηκαν στην ισχυρή παρουσία των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλουν προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.

Τέλος δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην αναγκαιότητα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα για την υλοποίηση επενδύσεων.

Ecozen.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διαφήμιση