Αρχική Ειδήσεις Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το 13ο Διεθνές Συνέδριο για τους Υδατικούς Πόρους

Άρχισε στη Θεσσαλονίκη το 13ο Διεθνές Συνέδριο για τους Υδατικούς Πόρους

0
Διαφήμιση

Άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 13ο Διεθνές Συνέδριο για τους Υδατικούς Πόρους «EUROPE INBO 2015».

Το συνέδριο που στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων και την εφαρμογή της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής πολιτικής, φιλοξενείται για πρώτη φορά στη χωρά μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Δικτύου των Οργανισμών Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (Europe International Network of River Basin Organizations – INBO-) με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα από την 21η έως και την 23η Οκτωβρίου 2015 και αποτελεί την 13η Γενική Συνέλευση του ΙΝΒΟ, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους Οργανισμών Διαχείρισης Υδατικών Πόρων από τα κράτη μέλη του Δικτύου σε διεθνές επίπεδο, Δημόσιων Αρχών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκπροσώπους από τον Οργανισμό Οικονομικής Σταθερότητας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και εμπειρογνώμονες ανεγνωρισμένου κύρους σε εθνικό & διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενος στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σχολίασε ότι «είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν στη χώρα μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Δυστυχώς ήταν πολλά όσα έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια και άργησαν πολύ. Όμως τώρα τρέχουμε δυναμικά με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και πιστεύουμε βαθιά στην προστασία και στην ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού πόρου. Πέρα όμως από όσα κάνουμε ως κράτος, οφείλουμε να κάνουμε γρήγορα την κοινωνία και τους πολίτες κοινωνούς της προσπάθειας ορθολογικής και αειφόρου διαχείρισης των υδάτων. Είναι πόρος ζωής για το οικοσύστημα αλλά και για τις επόμενες γενιές».

Εξάλλου, πρόταση για τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής διαχείρισης των διασυνοριακών λεκανών με τη συμμετοχή και των εμπλεκόμενων χωρών έχει καταθέσει στα συναρμόδια υπουργεία η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Αυτό ανακοίνωσε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, καθηγητής Ιάκωβος Γκανούλης, στο περιθώριο του συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι, το Δίκτυο ΙΝΒΟ ιδρύθηκε το 1994 ως πρωτοβουλία δημόσιων οργανισμών με κοινή στόχευση την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Πρόκειται για έναν θεσμό Μη Κυβερνητικού χαρακτήρα, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων, με βασικό προσανατολισμό την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, στις 23 Οκτωβρίου, θα συμμετέχει στις εργασίες και ο υπουργός Αναπληρωτής του ΥΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης.

Διαφήμιση