Αρχική Ειδήσεις Τι κάνει τους αρσενικούς ελέφαντες ιδιαίτερους

Τι κάνει τους αρσενικούς ελέφαντες ιδιαίτερους

0
Διαφήμιση

Οι αφρικανικοί αρσενικοί ελέφαντες αποδεικνύεται ότι έχουν φιλίες και μπορούν να λειτουργήσουν ως ηγέτες και δάσκαλοι. Πάντως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αρσενικοί ελέφαντες μπορεί να είναι επιθετικοί και να έχουν δολοφονικά ένστικτα.

Όταν πρόκειται για τους αφρικανικούς ελέφαντες, «νομίζω ότι οι άνθρωποι συχνά θεωρούν την αρσενική συμπεριφορά λιγότερο ενδιαφέρουσα» λέει ο Patrick Chiyo του Πανεπιστημίου του Notre Dame στην Ιντιάνα. Τα αρσενικά είναι επίσης πιο δύσκολο να μελετηθούν, λέει, επειδή δεν περιορίζονται από τα βραδυκίνητα μωρά και έτσι μπορούν να κινούνται περισσότερο.

Η Cynthia Moss έχει μελετήσει τους ελέφαντες στο Αμποσέλι, στην Κένυα από το 1972. «Ήταν ήδη πολύ σαφές από παλαιότερες έρευνες ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά ζούσαν πολύ διαφορετικές ζωές» λέει. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της, επικεντρώθηκε στις μητριαρχικές κοινωνίες, αλλά επίσης ήθελε να μελετήσει και τη συμπεριφορά των αρσενικών.

Είναι γνωστό οι αρσενικοί ασιατικοί ελέφαντες όταν θέλουν να ζευγαρώσουν γίνονται πολύ επιθετικοί αλλά αυτό δεν θεωρούσαν ότι μπορεί να συμβαίνει και με τους αφρικανικούς ελέφαντες.

Τα αρσενικά έχουν την πρώτη εμπειρία ζευγαρώματος σε ηλικία περίπου 30 ετών. Για τους νέα αρσενικά είναι μια βραχύβια εμπειρία που διαρκεί λίγες ημέρες ή εβδομάδες, ενώ σε μεγαλύτερης ηλικίας αρσενικά μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Η ιεραρχία συνήθως καθορίζεται από το μέγεθος, αλλά και τις αυξημένες ορμόνες τους και σημαίνει ότι μπορούν να κυριαρχούν ως τα  μεγαλύτερα αρσενικά.

Παρά το γεγονός ότι τα αρσενικά αφήνουν την οικογένειά σε μέση ηλικία των 14, διαπιστώθηκε ότι δεν εγκαταλείπουν την οικογενειακή ζωή συνολικά. Αντίθετα, θα μπορούσαν να κινηθούν μακριά και να συμμετέχουν σε μια άλλη οικογένεια, ή να μετακινηθούν από οικογένεια σε οικογένεια. Μέχρι την ηλικία των περίπου 25 που δαπανούν το 80% του χρόνου τους με οικογενειακές ομάδες.

Από νεαρή ηλικία, οι αρσενικοί ελέφαντες κλίνουν προς άλλα αρσενικά. Τους αρέσει να συναναστρέφονται με άλλους μαζί τους στην οικογένεια, να καυγαδίζουν και στη συνέχεια, καθώς γερνούν, να παίζουν παιχνίδια πάλης.

Διαπίστωσαν ότι οι αρσενικοί ελέφαντες ήταν πιο πιθανό να περάσουν λίγο χρόνο με τους συγγενείς, αλλά επιλεκτικά πολέμησαν με κάθε αρσενικό κοντά στη δική τους ηλικία. Ακριβώς όπως στις γυναίκες διαπιστώθηκε ότι η κοινωνική επιρροή φαίνεται να αυξάνει με την ηλικία, τα ηλικιωμένα αρσενικά έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη συνοχή της ομάδας.

Επίσης, το μέγεθος των ομάδων ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση. Τα αρσενικά συμμετέχουν σε μεγάλες ομάδες μόνο όπου οι ευκαιρίες τροφής ή το ζευγάρωμα είναι άφθονες. Ωστόσο, σε περιοχές όπου οι άνθρωποι αποτελούν απειλή, όπως κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα αρσενικά σχηματίζουν μεγάλες ομάδες, ακόμη και όταν η τροφή σπανίζει, προφανώς για την αριθμητική ασφάλεια.

Τα αρσενικά έχουν επίσης ιεραρχίες που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα του νερού.

Τέλος εάν ένας αρσενικός ελέφαντας 6 τόνων μπορεί να έχει συναίσθηση και να πάρει κάτω στα γόνατά του τα μικρότερα για να παίξει, ίσως ήρθε η ώρα να δούμε με διαφορετικό μάτι αυτούς τους φιλικούς γίγαντες.

Διαφήμιση