Αρχική Ειδήσεις Το φιλόδοξο σχέδιο για το Ελληνικό της Lamda Development

Το φιλόδοξο σχέδιο για το Ελληνικό της Lamda Development

0
Διαφήμιση

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Το φιλόδοξο σχέδιό της για την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ξεκίνησε να παρουσιάζει και επίσημα στο κοινό η Lamda Development. Τέσσερα με πέντε εμβληματικά κτήρια, κτήρια με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ένα μεγάλο πρότυπο ενυδρείο, πέντε ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο, εκπαιδευτικά κέντρα, μεγάλο εμπορικό κέντρο, συν το πάρκο και το καζίνο, αργότερα και κατοικίες, συνθέτουν σε γενικές γραμμές την προωθούμενη ανάπτυξη που φιλοδοξεί να είναι η αιτία για την προσέλκυση 1 εκατ. επιπλέον τουριστών στην Αθήνα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο – ανάπτυξη που θα έχει συντελεστεί ποτέ στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής και θα συμβάλει στην αύξηση της αξίας όλων των ακινήτων. Εκτιμάται ότι εφόσον το έργο ξεκινήσει σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής θα γίνουν και πολλά ακόμη μικρότερα έργα ο σχεδιασμός των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Βεβαίως ακόμα ο δρόμος είναι μακρύς. Μόνον για να υπογραφεί η σχετική σύμβαση, η οποία προηγουμένως θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και να ληφθούν οι απαραίτητες άδειες, εκτιμάται ότι θα χρειασθούν περί τα δύο χρόνια. Στη συνέχεια για την ολοκλήρωση του έργου είναι αναγκαία 15 με 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχει αποκαλύψει η Lamda και οι συνεργάτες της, έχοντας ως κεντρικό συστατικό στοιχείο της επένδυσης και χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας τη δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό καθώς και την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό, η πρόταση αξιοποίησης της έκτασης περιλαμβάνει:

– Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μίας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1χλμ και πλάτους περίπου 50μ στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, τη δημιουργία μιας νέας μαρίνας για την εξυπηρέτηση μικρών σκαφών και σύνοδες εκπαιδευτικές χρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς Ενυδρείου αλλά και χρήσεις τουρισμού – αναψυχής (δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 130 κλινών και άλλων χρήσεων αναψυχής).

Τη χερσαία ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού – αναψυχής στην περιοχή της Τουριστικής Μαρίνας Σκαφών Αναψυχής (πρώην Ολυμπιακή Μαρίνα Αγ. Κοσμά) και συγκεκριμένα τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 270 περίπου κλινών, εμπορικές δραστηριότητες (Marina Mall), αθλητικές εγκαταστάσεις (Ναυτικός Όμιλος) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις.

Ειδικότερα στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση ενός τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης που θα στεγάσει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών ενώ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Αγ. Κοσμά, προβλέπεται η ήπια οικιστική ανάπτυξη μονοκατοικιών αλλά και διαμερισμάτων.

– Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, ενός πάρκου 2.000.000 τ.μ. σε άμεση γειτνίαση με το Παραλιακό Μέτωπο αλλά και τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των όμορων Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας χάρη στην στρατηγική χωροθέτηση περισσότερων πυλών εισόδου, ένα Πάρκο που θα συνδυάζει την Ιστορία του χώρου (Πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού) μέσω της ανάδειξης κτιρίων ιστορικής σημασίας (East Terminal Building, Hangars) σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος (Exhibition Center, National Aviation Museums).

Της δημιουργίας χώρων περιπάτων και αναψυχής κατά μήκος των διαδρόμων τροχοδρόμησης των αεροπλάνων, τη μετεγκατάσταση και διεύρυνση αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδων για την υπενθύμιση της Ολυμπιακής κληρονομιάς του χώρου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 αλλά και την ανάπτυξη λοιπών χρήσεων Αναψυχής σε ένα χώρο Πρασίνου που θα χαρακτηρίζεται από τη χλωρίδα της Αττικής και αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης μοναδικού λόγω της γειτνίασής του με τη θάλασσα, αποτελεί το βασικό κεντρικό στοιχείο της ανάπτυξης. Το Μητροπολιτικό Πάρκο έχει έκταση 2.000.000 τ.μ. (200hectares), είναι δηλαδή μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου (142hectares), (60% του Central Park ~340hectares) και σημαντικά μεγαλύτερο από άλλα Ελληνικά πάρκα π.χ. (εθνικός κήπος 16 εκτάρια, Πεδίο Άρεως 27 εκτάρια).

Η δε αρδευόμενη έκταση, εκτιμάται στο 75% της επιφάνειάς του (~1.500.000μ2) με σημαντική βλάστηση που αναδεικνύει το μεσογειακό κλίμα και την χλωρίδα της Αττικής. Με την ανάπτυξη και υλοποίησή του, αναμένονται σημαντικά οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά (π.χ. βελτίωση μικροκλίματος περιοχής) όσο και κοινωνικά (new way of living – γνωριμία του επισκέπτη, κατοίκου, εργαζόμενου, οικογενειάρχη, κλπ με μία νέα εμπειρία ζωής (αθλητισμός, αναψυχή, διασκέδαση, πολιτισμός, αγροτουρισμός, διαδρομές περιπάτου, ποδηλατοδρόμοι, κλπ μέσα στο Πάρκο).

– Την ανάπτυξη της έκτασης του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, τα οποία στοχεύουν στην ανάδειξη της Αθήνας σε σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας με δημιουργία πλέον των περίπου 50.000 νέων θέσεων εργασίας.

 Επιπροσθέτως, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, υπεραγορές, ξενοδοχειακά συγκροτήματα περίπου 2.000 κλινών καθώς και πρότυπες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, νέο γήπεδο golf, αξιοποίηση του ολυμπιακού κέντρου canoe kayak) και τέλος οικιστικές αναπτύξεις. Οι οικιστικές αναπτύξεις σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda θα είναι οι τελευταίες που θα γίνουν, εκτός ίσως από το παραλιακό μέτωπο, καθώς η λογική είναι αρχικά να αλλάξει ο χώρος.

Σε σύνολο επιφανείας 6.200.000 τ.μ. οι ελεύθεροι και ανοιχτοί χώροι ανέρχονται σε περίπου 1.800.000 τ.μ. μη συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.

Όπως σημείωσε στο μεταξύ η διοίκηση της Lamda η επιλογή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου FOSTER+PARTNERS για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη σύνθεση των χρήσεων του Masterplan, συμβάλει στην ενίσχυση της προβολής του έργου και επιδιώκει, μέσω της εφαρμογής πρότυπων σχεδίων και αρχών σχεδιασμού, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής των χρηστών της ανάπτυξης (μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, επισκέπτες).

Βασικές αρχές σχεδιασμού που τέθηκαν από τη Lamda προς την FOSTER+PARTNERS είναι oι αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης, o σεβασμός στο ευρύτερο περιβάλλον, το φυσικό τοπίο, κλίμα και στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου (Αρχαιολογικοί Χώροι, Διατήρηση – Αναπαλαίωση κτιρίων ιστορικής σημασίας, σωστή διαχείριση όμβριων και υπόγειων υδάτων, αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων).

Η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα, η βιωσιμότητα του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα Πάρκα της Ευρώπης, μοναδικού ίσως λόγω της άμεσης γειτνίασης του με τη θάλασσα και η βελτίωση και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής (οδικοί άξονες – πεζόδρομοι – ποδηλατόδρομοι, σύνδεση Tραμ– Mετρό) για την απρόσκοπτη μετακίνηση των χρηστών και επισκεπτών της ανάπτυξης.

Τέλος η διοίκηση της Lamda δεσμεύτηκε πως δεν θα διώξει καμιά λειτουργία κοινωνικού σκοπού από την έκταση, αντίθετα θα υπάρξει πρόνοια για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που θα παραμείνουν.

Πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

 

Διαφήμιση