Αρχική Ειδήσεις Οι μύθοι της διατροφής

Οι μύθοι της διατροφής

0
Διαφήμιση

Είναι κουραστικοί, μας αγχώνουν και τελικά δεν είναι σωστοί. Ήρθε η ώρα να μάθετε την πραγματικότητα για κάποια «πρέπει» της διατροφής που δεν ισχύουν αλλά επιδρούν στον τρόπο που επιδιδόμαστε στις διατροφικές μας συνήθειες. Σημασία έχει όμως να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από κάθε έναν από τους μύθους που ακολουθούν.

Μύθος 1: Δεν πρέπει να τρώμε μετά τις οκτώ το βράδυ

Εάν σας αρέσει να τσιμπολογάτε αργά το βράδυ υπάρχει το ενδεχόμενο να παχύνετε, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στην ώρα. Τα τσιμπολογήματα μετά το βραδινό μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας. Εκεί έγκειται το πρόβλημα, το οποίο εντείνεται εάν καταναλώνετε τροφές με πολλές θερμίδες και ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Εάν το πρόβλημά σας είναι ότι νιώθετε συχνά πείνα το βράδυ, τότε καλό είναι να τρώτε το βραδινό σας λίγο πιο αργά. Και πάλι πεινάτε; Τότε μπορείτε να στάξετε λίγες σταγόνες λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε ή να επιλέξετε υγιεινές τροφές όπως είναι δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα, ένα φρούτο ή ένα γιαουρτάκι.

Μύθος 2: Η καθημερινή διατροφή σας πρέπει να αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό γευμάτων

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αριθμός γευμάτων ή συνδυασμός τροφίμων που θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των περισσότερων διατροφολόγων, ότι μεταξύ των γευμάτων δεν πρέπει να παρεμβάλλονται μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται, ούτε ότι πρέπει να αρχίσετε να τσιμπολογάτε αδιάκοπα, ούτε ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνετε 5 με 6 πλήρη γεύματα. Αυτό που έχει ουσιαστική σημασία στην απώλεια βάρους είναι το τι τρώτε και σε ποιες ποσότητες, ανεξάρτητα από το αν καταναλώνετε καθημερινά 3 ή 6 γεύματα. Η διαφορά μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνετε και των θερμίδων που καίτε εξακολουθεί να αποτελεί τον ουσιαστικό παράγοντα που καθορίζει το βάρος σας. Εάν προτιμάτε να καταναλώνετε μεγαλύτερο αριθμό γευμάτων, τότε καλό είναι οι μερίδες να είναι μικρότερες και οι τροφές πιο υγιεινές. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεστε να τρώτε ενώ δεν πεινάτε!

Μύθος 3: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Υπάρχει το ενδεχόμενο απώλειας βάρους βραχυπρόθεσμα αν σταματήσετε να καταναλώνετε υδατάνθρακες. Ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως στο ό,τι τρώτε λιγότερο και καταναλώνετε μικρότερο αριθμό θερμίδων. Εάν σταματήσετε εντελώς να καταναλώνετε υδατάνθρακες, ο οργανισμός σας δεν θα λαμβάνει τα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρουν υγιεινές τροφές όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, αμυλούχα λαχανικά και τα όσπρια. Ένα άλλο πρόβλημα με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις δίαιτες απαγορεύονται πάρα πολλές τροφές με αποτέλεσμα η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι δύσκολη. Η καλύτερη δίαιτα αδυνατίσματος είναι αυτή που ξέρετε ότι μπορείτε να τηρήσετε. Εάν θέλετε να αδυνατίσετε και να μην ξαναπαχύνετε, πρέπει να γυμνάζεστε τακτικά και να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τις κατάλληλες τροφές και ποσότητες τροφών, προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες.

Μύθος 4: Οι τροφές με λίγα λιπαρά είναι υγιεινές

Το γεγονός ότι μία τροφή περιέχει χαμηλά ή καθόλου λιπαρά δεν συνεπάγεται ότι είναι υγιεινή. Πράγματι, πολλές από τις τροφές που περιέχουν χαμηλά λιπαρά δεν είναι υγιεινές. Σε αυτές τις τροφές περιλαμβάνονται γλυκά και αναψυκτικά ή ακόμη και μπισκότα, κέικ και ντόνατ. Παρότι περιέχουν λίγα λιπαρά, αυτές οι τροφές μπορεί, ωστόσο, να περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και πολλές θερμίδες, καθώς και ελάχιστες ή καθόλου θρεπτικές ουσίες. Από την άλλη, υπάρχουν τροφές με περισσότερα λιπαρά , οι οποίες όμως είναι υγιεινές.

Τέτοιες τροφές είναι τα ψάρια, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα βούτυρα που παράγονται από ξηρούς καρπούς. Κάντε σωστές διατροφικές επιλογές: καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες που υπάρχουν στις συσκευασίες των τροφίμων και να λαμβάνετε υπόψη τα πλήρη θρεπτικά συστατικά που περιέχει κάθε τροφή. Μην επιλέγετε τα τρόφιμα μόνο βάσει των λιπαρών που περιέχουν!

Μύθος 5: Κάποιες τροφές όπως το γκρέιπφρουτ, το λάχανο ή το σέλινο συμβάλλουν στην καύση του λίπους!

Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχουν τροφές που σας βοηθούν να καίτε λίπος ή να αδυνατίζετε πιο γρήγορα. Οι δίαιτες αδυνατίσματος που βασίζονται σε ένα είδος τροφής μόνο, όπως γκρέιπφρουτ, λαχανόσουπα ή σέλινο, περιορίζουν τις επιλογές σας και δεν προσφέρουν τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την υγεία σας.

Εάν για παράδειγμα τρώτε μόνο ένα είδος τροφής, όπως είναι η λαχανόσουπα, πράγματι μπορεί να τρώτε μικρότερες ποσότητες και ίσως να αδυνατίσετε γρήγορα στην αρχή. Αλλά μακροπρόθεσμα θα βαρεθείτε και επιπλέον δεν θα αποκτήσετε υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να τηρείτε. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι δίαιτες δεν σας βοηθούν να αδυνατίσετε. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών στις κατάλληλες ποσότητες και η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος εάν θέλετε να αδυνατίσετε.

Μύθος 6: Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι αναγκαίες για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας

Η ανάγκη για δίαιτες αποτοξίνωσης δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης υπόσχονται να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό, ωστόσο, αυτήν τη λειτουργία την έχουν ήδη αναλάβει το ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο. Συνήθως οι δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν μία περίοδο νηστείας και στη συνέχεια αυστηρή δίαιτα.

Η συχνή ή η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως είναι ενδεικτικά πονοκέφαλοι, αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές αρρυθμίες. Σε ορισμένες από αυτές τις δίαιτες περιλαμβάνεται η κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων που σκοπό έχουν τον καθαρισμό του εντέρου. Τα διατροφικά αυτά συμπληρώματα μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία. Εάν θέλετε ένα υγιές σώμα, πρέπει απλά να ακολουθείτε καθημερινά μια υγιεινή διατροφή.

Διαφήμιση