Αρχική Ειδήσεις Ξανανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ξανανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

0
Διαφήμιση

Ανοίγει ξανά μέσα στον Μάιο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που παρέμενε κλειστό. Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιάννης Κουράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία το μουσείο, που θεωρείται  το σημαντικότερο παγκοσμίως σε εκθέματα για το Μινωικό Πολιτισμό..

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος , με την ανάδειξη των μοναδικών και αξιοθαύμαστων   αριστουργημάτων  της Μινωικής τέχνης που έχουν τοποθετηθεί  σε ειδικές προθήκες και με ειδικό φωτισμό με βάση τη Μουσειογραφική μελέτη στο ισόγειο με τις 12 αίθουσες, το  Μουσείο θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης όχι μόνο για το Ηράκλειο αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη.

Στις νέες αίθουσες που θα παραδοθούν ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των πιο σημαντικών και εμβληματικών εκθεμάτων  των μινωικών χρόνων όπως τον μοναδικό  στο είδος του ξακουστό  δίσκο της Φαιστού με σημεία ιερογλυφικής γραφής και ιδεογραμμάτων,  οι επιβλητικές  θεές των Μινωιτών, που ονομάζονται “θεές των όφεων” καθώς κρατούν φίδια στα χέρια τους κι είναι ντυμένες με την παραδοσιακή μινωική ενδυμασία, τα χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε μινωικές νεκροπόλεις, τους καθρέπτες με τις ελεφάντινες λαβές, τις ελεφάντινες κτένες ,τα ξίφη με τις χρυσές λαβές και τις  περίφημες “μέλισσες” που βρέθηκαν στα Μάλια. 

Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του Μουσείου κατέχουν και τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Το κτήριο, όπου στεγάζεται, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1937 και 1940, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Στην ίδια θέση κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική μονή του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε από σεισμό το 1856. Το κτήριο του μουσείου είναι αντισεισμικό και αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα, βραβευμένο με έπαινο Bauhaus στο Μεσοπόλεμο.

Κατάφερε να συνδυάσει τις σύγχρονες τότε τάσεις της αρχιτεκτονικής, λαμβάνοντας υπ’ όψη το περιεχόμενο των αρχαιολογικών συλλογών, να εξασφαλίσει καλό φυσικό φωτισμό, με φεγγίτες από την οροφή και στο ψηλότερο μέρος των τοίχων, και να διευκολύνει την ελεύθερη κίνηση μεγάλων ομάδων επισκεπτών. Οι χρωματισμοί και τα υλικά κατασκευής, όπως και τα πολύχρωμα φλεβωτά μάρμαρα, παραπέμπουν στις τοιχογραφικές μιμήσεις ορθομαρμαρώσεων των μινωικών κτηρίων. Ο αρχιτέκτονας προέβλεψε, ακόμη, τη δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων του μουσείου.

Το κτήριο είναι διώροφο και διαθέτει εκτεταμένους εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, σχεδιαστήριο, βιβλιοθήκη, γραφεία και ένα σπουδαίο τμήμα, την Επιστημονική Συλλογή, όπου φυλάσσονται και μελετώνται πολλά από τα ευρήματα. Στο μουσείο λειτουργούν, επίσης, πωλητήριο εκμαγείων μισθωμένο για λογαριασμό του Tαμείου Αρχαολογικών Πόρων, κυλικείο, καθώς και πωλητήριο δελταρίων και διαφανειών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου έχει συγκροτηθεί ως Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει ως σκοπό την απόκτηση, αποδοχή, φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη, δημοσίευση και κυρίως έκθεση και προβολή στο κοινό αντικειμένων που χρονολογούνται από τους απώτατους χρόνους της προϊστορικής εποχής έως την υστερορωμαϊκή περίοδο. 

 

                     ΑΓΑΘΑ ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

Διαφήμιση