Αρχική Ειδήσεις Το «φάρμακο» για την υπερκατανάλωση νερού στη γεωργία είναι το GuardEn

Το «φάρμακο» για την υπερκατανάλωση νερού στη γεωργία είναι το GuardEn

0
Διαφήμιση

Τεράστιες ποσότητες νερού, που αγγίζουν το 80% του συνόλου της κατανάλωσης στη χώρα μας, «δαπανάει» η γεωργία, καθώς λείπει η ορθή διαχείριση και χρήση αυτού του φυσικού αγαθού, ενώ η απαίτηση για αύξηση της παραγωγής επιδεινώνει με αύξηση και την κατανάλωση του αρδευτικού νερού.

Η κατάσταση αυτή επιχειρείται να αναστραφεί με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «GuardEn» που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού πλαισίου για την υποστήριξη του ορθολογικού σχεδιασμού και της αποτελεσματικής εφαρμογής στρατηγικών μέτρων για την πρόληψη και τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων.

Όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Πανταζής Γεωργίου, κατά την παρέμβασή του σε συνάντηση εργασίας για το ευρωπαϊκό έργο GuardEn, η μελλοντική πρόκληση για τη γεωργία είναι η εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων με την αύξηση της παραγωγής και τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Το έργο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση απωλειών, ακριβή εκτίμηση αρδευτικών αναγκών, σχεδιασμό μεθόδων άρδευσης, εφαρμογή νέων τεχνικών στις αρδεύσεις, διερεύνηση σχέσεων νερού – παραγωγής, προγραμματισμό αρδεύσεων, επαναχρησιμοποίηση υποβαθμισμένων νερών, τιμολόγηση αρδευτικού νερού, εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας και νέων εννοιών όπως το εικονικό νερό και το υδατικό αποτύπωμα.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι απαιτείται η στροφή προς ήπια προϊόντα εισροών, προς αειφορικές γεωργικές πρακτικές και γεωργικές υπηρεσίες, ενώ απαιτείται ο έλεγχος υπολειμμάτων στα τρόφιμα (ιχνηλασιμότητα).

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), Κωνσταντίνος Στυλιαράς, επισήμανε ότι σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ο αγροδιατροφικός τομέας πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 2,25 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το 14% του συνολικού αριθμού των βιομηχανιών της χώρας, παράγει το 21% της εθνικής αγροτικής παραγωγής και τού αντιστοιχεί το 35% των εθνικών εξαγωγών. Παράλληλα, απασχολεί το 25% των εργαζομένων στη μεταποίηση στην Περιφέρεια.

Στο GuardEn συμμετέχουν 15 φορείς από οκτώ χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από τη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣΘ).

Διαφήμιση