Αρχική Ειδήσεις Το 44% των πολυκατοικιών με λέβητα πετρελαίου έχει κλειστή τη θέρμανση

Το 44% των πολυκατοικιών με λέβητα πετρελαίου έχει κλειστή τη θέρμανση

0
Διαφήμιση

 

Σήμερα σχεδόν το 44% των πολυκατοικιών με λέβητα πετρελαίου έχει κλειστή τη θέρμανση, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου! Την περίοδο 2012-2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%, ενδεικτικό της οικονομικής και κοινωνικής επιδείνωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΑ, περίπου 250.000 διαμερίσματα στην Αθήνα αναζητούν λύση για τη θέρμανσή τους και όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο ΠΕΚΑ ετοιμάζει αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να γίνει εύκολη η εγκατάσταση αυτονομίας στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση.

Το πρόγραμμα της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αυτονομίας για ζεστό νερό, μαγείρεμα και θέρμανση με φυσικό αέρι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής Χρ.Μπαλάσκας. Η ΕΠΑ δίνει μεγάλη σημασία στα προγράμματα αυτονομίας και έχει δεσμεύσει κεφάλαια 7 εκατ. ευρώ για να επιδοτήσει τέτοια συστήματα με το ποσό των 1200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την ΕΠΑ, η μέση εξοικονόμηση από την καύση φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου είναι της τάξης του 44%, ενώ η μείωση στο βιομηχανικό τιμολόγιο για το 2013 ήταν 12% σε σχέση με το 2012 και για το οικιακό τιμολόγιο 11%.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και του ήπιου χειμώνα η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 11% με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας κατά 18% από 210 εκατ. ευρώ το 2012, σε 171 εκατ. ευρώ το 2013 και των κερδών μετά από φόρους κατά 31%. Δηλαδή, από 20,7 εκατ. ευρώ, το 2012 σε 14,2 εκατ. ευρώ το 2013.

Αποτέλεσμα της ύφεσης, αλλά και του εγκλωβισμού των νοικοκυριών σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης που δεν έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν λόγω της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, είναι και η μείωση κατά 33% των νέων συνδέσεων. Αντίθετα, οι επαγγελματικές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 27%.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο «φάρμακο» για την υπερκατανάλωση νερού στη γεωργία είναι το GuardEn
Επόμενο άρθροΚινδυνεύουν με εξαφάνιση…ψάρια, σοκολάτα, φιστίκια, καφές και κρασί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ