Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Κινδυνεύουν με εξαφάνιση…ψάρια, σοκολάτα, φιστίκια, καφές και κρασί!

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση…ψάρια, σοκολάτα, φιστίκια, καφές και κρασί!

0
Διαφήμιση

 

Είδη πολυτελείας θα είναι σε 36 χρόνια τα ψάρια, οι σοκολάτες, τα φιστίκια, ο καφές και τα σταφύλια, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, το ένα τρίτο της φυτικής βιοποικιλότητας αναμένεται να εξαφανιστεί, ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, περίπου 75% των φυτογενετικών πόρων της γης μας έχουν ήδη «εγκαταλείψει». Αιτία; Η υπερθέρμανσης του πλανήτη…

Μερικοί επιστήμονες κάνουν προβλέψεις ότι μέχρι το 2050 ενδέχεται να μην έχουμε τι να φάμε. Πιο πιθανό να επιβιώσουν -εν μέσω υπερθέρμανσης του πλανήτη- είναι οι καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια και άλλα αμυλούχα τρόφιμα, αν και λόγω καταστροφικής ξηρασίας, ακόμα και αυτά τα πιο ανθεκτικά φυτά, μπορεί να μην αντέξουν.

Τα 5 τρόφιμα, τα οποία πιθανότητα να χρειαστεί να διαγράψουμε από το μενού μας είναι:

Σοκολάτα: Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αύξηση των θερμοκρασιών στις περιοχές αυτές -εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής- θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του κακάο, βασικού συστατικού της σοκολάτας. Η παραγωγή του αγαπημένου γλυκού πιθανόν θα μειωθεί σημαντικά έως το 2030.

Φιστίκια: Τα φιστίκια είναι μάλλον “ιδιότροπα φυτά”, καθώς χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες καλλιέργειας, όπως σωστή υγρασία και δροσερές θερμοκρασίες, για να “πετύχουν”.

Καφές: Δυστυχώς, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμα και μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξεως του μισού βαθμού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του καφέ σε όλο τον κόσμο. Ακόμα χειρότερα, αύξηση των βροχών που οφείλονται σε υψηλές θερμοκρασίες, έχει ήδη μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, π.χ. η παραγωγή στην Ινδία μειώθηκε κατά 30% από το 2002 έως το 2011.

Κρασί: Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες από τις οποίες έχουν επωφεληθεί περιοχές γνωστές για την παραγωγή κρασιού, όπως η Γαλλία, αλλάζουν μειώνοντας τις αποδόσεις των σταφυλιών και ακόμα και αλλοιώνοντας την ποιότητα του κρασιού. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν τον τρύγο, μειώνοντας π.χ. το οργανικό οξύ, ζωτικό συστατικό για την ποιότητα σταφυλιού

Ψάρια: Πολλά είδη ψαριών μειώνονται ραγδαία, λόγω της υπεραλίευσης και της κλιματικής αλλαγής. Ήδη τα μεγαλύτερα ψάρια δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ όσο στο παρελθόν -υπολογίζεται ότι είναι 25% μικρότερα πλέον- επειδή οι θερμότεροι ωκεανοί έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη ποσότητα διαλυμένου οξυγόνου. Άλλα ψάρια αποφεύγουν ψαράδες, μεταναστεύοντας σε πιο ζεστές θάλασσες.

Διαφήμιση