Αρχική Ειδήσεις Συνταρακτικά τα νέα στοιχεία επιδείνωσης της φτώχειας στην Ελλάδα

Συνταρακτικά τα νέα στοιχεία επιδείνωσης της φτώχειας στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η φτωχοποίηση στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή επιτακτική γίνεται η ανάγκη συντονισμού των φορέων που δραστηριοποιούνται στην παροχή επισιτιστικής βοήθειας στους συνανθρώπους μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση αλλά και των διατεθειμένων πόρων. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα ήταν η αναφορά της γενικής γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων κα Άννα Δαλλαπόρτα η οποία παρέθεσε την ψυχρή αλλά αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών επισημαίνοντας ότι το 23% των Ελλήνων βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ενώ στο 26,9% ανέρχεται ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά.

Αυτά ανέφεραν, μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία αλληλεγγύης και δικαίωμα στη σίτιση. Συνέργειες και δυνατότητες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» που διοργάνωσε στην Αθήνα η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα.

Από την πλευρά του, το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης και ιδιαίτερα το έργο του Οργανισμού για το 2013 το οποίο αφορά σε 165.000 δικαιούχους και 248.000 πολύτεκνες οικογένειες!

Η ευρωβουλευτής κα. Ρόδη Κράτσα, κατά την έναρξη της εκδήλωσης επεσήμανε τις διαστάσεις του προβλήματος σε όλη την Ε.Ε. όπου 1 στους 4 πολίτες θεωρείται φτωχός, δηλαδή ζει σε κατάσταση ένδειας ή ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Κόκκινος είπε ότι καθημερινά παρέχονται τουλάχιστον 1500 μερίδες φαγητού ενώ δίδεται βοήθεια σε 480 ανθρώπους που ζουν στο δρόμο και άλλους 130 που φιλοξενούνται στους ξενώνες του Δήμου.

Ο κ. Παναγής Βουρλούμης ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Τροφίμων, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της τράπεζας που εάν και έχει ιδρυθεί από τη δεκαετία του 1990 τώρα τελευταία λόγω της κρίσης έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή. Η τράπεζα συγκεντρώνει τρόφιμα από τις βιομηχανίες και βοηθά 218 ιδρύματα από τα οποία τα περισσότερα εδρεύουν στην Αττική και 30 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Για τον σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στην επισιτιστική βοήθεια στη χώρα μίλησε, το μέλος του Δ.Σ. κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης. Όπως επεσήμανε «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες παροχής συνεργασίας ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και τη βιομηχανία τροφίμων». Ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια που οφείλονται στην υπέρμετρη φορολόγηση δωρεάς τροφίμων προς μια Μ.Κ.Ο., ενώ όπως είπε «ο ΦΠΑ στη δωρεά δεν εισπράττεται ποτέ».

Παραδείγματα πρότυπης άσκησης κοινωνικής πολιτικής από δημοτική αρχή έδωσε ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης που τόνισε ότι «πέντε από τους επτά αντιδημάρχους στο Δήμο του σήμερα ασχολούνται με δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Ο κ. Παχατουρίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που εκπονούνται από τον δήμο ακόμα και για φοιτητές του Περιστερίου που σπουδάζουν στην περιφέρεια και κάθε μήνα λαμβάνουν ένα δέμα με όλα τα απαραίτητα για τη διαβίωση τους.

Ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης ιδρυτικό Μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Μπορούμε» αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της εταιρείας που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα.

Υποστήριξε, χαρακτηριστικά, ότι σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε., εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και του διαθέσιμου εισοδήματος, θα αυξηθεί το 2020 σε 120 μετρικούς τόνους απορριμμάτων, όταν το 2006 βρισκόταν σε 89 μετρικούς τόνους.

Διαφήμιση