Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις “Φρένο” στον Δήμο Αθηναίων για τον Εθνικό Κήπο έβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού

“Φρένο” στον Δήμο Αθηναίων για τον Εθνικό Κήπο έβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού

0
Διαφήμιση

Φρένο στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τη μετατροπή του Εθνικού Κήπου σε περιοδική υπαίθρια γλυπτοθήκη, σε συνδυασμό με ανάπλαση αυτού, έβαλε χθες το Υπουργείο Πολιτισμού. Αφορμή στάθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Α’ Αθηνών της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή, η οποία συζητήθηκε δια του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γ. Αδριανού.

Η κυρία Πιπιλή διευκρίνισε ότι ναι μεν στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις καινοτομίες που προέρχονται από αυτή αλλά ότι ο Εθνικός Κήπος με ΦΕΚ -23/3/2011-του ΥΠ.ΠΟ. έχει κηρυχθεί «ιστορικός τόπος» και προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στις χρήσεις.

Ο Υφυπουργός κ. Αδριανός απάντησε στην Βουλευτή ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία «οι μελέτες που απαιτούνται για την εκτέλεση έργων εντός του Εθνικού Κήπου … υποβάλλονται προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τονίζοντας ότι δεν έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου η μελέτη για την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι όταν κατατεθεί, θα ελεγχθεί εάν τηρείται το νομικό πλαίσιο που διέπει τον Κήπο ως ιστορικό τόπο και ότι «σε κάθε περίπτωση η μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου».

Στη δευτερολογία της η κυρία Πιπιλή επανέλαβε ότι «είναι εναντίον του να αλλάξει στο ελάχιστο και στο παραμικρό η χρήση του Εθνικού Κήπου που είναι εθνικός κήπος και τίποτα άλλο».

Κλείνοντας η Βουλευτής είπε ότι υπάρχουν άλλα καταλληλότερα μέρη για να γίνει αυτού του είδους η έκθεση υπαίθριας γλυπτικής όπως το άλσος Ριζάρη, το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας-Βυζαντινό Μουσείο, το Άλσος του Ζαππείου ή να διατεθεί χώρος από την Εθνική Πινακοθήκη η οποία έχει τη μόνιμη γλυπτοθήκη της στο Άλσος Γουδή.

Διαφήμιση