Αρχική Ειδήσεις Έρευνα:κάθε όγκος αποτελείται από διαφορετικές μορφές καρκίνου- τι σημαίνει αυτό για την...

Έρευνα:κάθε όγκος αποτελείται από διαφορετικές μορφές καρκίνου- τι σημαίνει αυτό για την θεραπεία

0
Διαφήμιση

Οι έρευνες για τον καρκίνο ανατρέπουν συνεχώς τα δεδομένα και ακόμα μια απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν τα αποτελέσματα μελέτης ομάδας επιστημόνων του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία κάθε όγκος είναι δυνατόν να αποτελείται από πολλά ξεχωριστά είδη καρκίνων που χρειάζονται διαφορετικές θεραπείες.

 Οι μετρήσεις έδειξαν ότι υπάρχουν  μεγάλες διαφορές μεταξύ των καρκινικών κυττάρων, ενώ οι υπεύθυνοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η στοχευμένη θεραπεία με τα νέα φάρμακα πιθανότατα να αποτύχει καθώς δεν θα είναι σε θέση να σκοτώσει όλους τους ιστούς.

Το μόνο βέβαιο είναι, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ότι τα ευρήματα αυτά θα έχουν σοβαρές συνέπειες στον τρόπο θεραπείας.

Ένας όγκος ξεκινά σαν ένα μόνο κύτταρο, το οποίο αποκτά μεταλλάξεις και τελικά διαιρείται ανεξέλεγκτα. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να μεταλλάσσονται, γίνονται πιο επιθετικά, εξαπλώνονται στο σώμα και αντιστέκονται στα φάρμακα.

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου, MelGreaves παρομοίασε τη νόσο με δέντρο, όπου κάθε ασθενής δεν έχει ένα είδος καρκίνου αλλά πολλά.

Αυτή η διαδικασία είναι χαοτική και οδηγεί σε έναν ποικιλόμορφο όγκο  που περιέχει καρκινικά κύτταρα τα οποία μεταλλάχθηκαν με διαφορετικούς τρόπους .

«Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες για την ιατρική» αναφέρει ο ερευνητής καθηγητής Mel Greaves στο BBC . Η ομάδα του στο Ινστιτούτο Καρκίνου διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την ποικιλομορφία του καρκίνου σε πέντε παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία. Συνέκριναν μεταλλάξεις σε μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα με τη γνωστή βάση δεδομένων των μεταλλάξεων.

Τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Genome Research, έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν από δυο έως και 10 γενετικά διακριτές λευχαιμίες.

Το κύριο συμπέρασμα είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι πρέπει να γίνει κατανοητή η ποικιλομορφία του καρκίνου, να περιοριστεί ο ρυθμός εξέλιξης της ασθένειας και να παραταθεί η δράση των φαρμάκων.

Η μελέτη εστίασε στη λευχαιμία καθώς είναι η λιγότερο δαιδαλώδης μορφή καρκίνου, σε αντίθεση με άλλους όγκους όπως στο μελάνωμα που υπάρχει πιθανότητα να αποτελεί ένα «κλωνάρι» στα εκατοντάδες του δέντρου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Greaves, τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι θεραπείες που αναπτύσσονται θα πρέπει να στοχεύουν στον κορμό του όγκου και ότι οι υπάρχουσες στοχευμένες θεραπείες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν προχωρημένες μορφές καρκίνου.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι «αν είναι όπως η διαφοροποίηση των ειδών σε έναν βιότοπο γιατί να μην στοχεύσουμε στο ενδιαίτημα, τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν οξυγόνο ή φλεγμονή».

Στα σημαντικά της έρευνας είναι ότι η μεγάλη αξία της έγκαιρης διάγνωσης, προτού ο καρκίνος αρχίσει να μεταλλάσσεται οπότε αποκτά πολλές και διαφορετικές διακλαδώσεις. 

Διαφήμιση