Αρχική Ειδήσεις Τα smoothies και οι χυμοί φρούτων βλάπτουν

Τα smoothies και οι χυμοί φρούτων βλάπτουν

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, οι χυμοί φρούτων και τα smoothies που καταναλώνουμε για τη λήψη βιταμινών από τα φρούτα που περιέχουν, βλάπτουν στην πραγματικότητα την ανθρώπινη υγεία. Τι ευθύνεται για αυτό; Η υψηλή περιεκτικότητα των χυμών αυτών σε ζάχαρη.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το 2004 οι αμερικανοί ερευνητές Μπάρι Πόπκιν και Τζορτζ Μπρέι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αναψυκτικά και τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης που περιέχουν. «Οι χυμοί φρούτων και τα smoothies είναι ο νέος κίνδυνος», υποστηρίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι η βιομηχανία των παραπάνω ροφημάτων άνθισε όταν τα νοικοκυριά ανά τον κόσμο μείωσαν την κατανάλωση των επιβλαβών αναψυκτικών και τα αντικατέστησαν με υγιεινούς χυμούς. Οι χυμοί υπόσχονταν ευεξία, ενέργεια και τον αριθμό βιταμινών που απαιτούνται για τον άνθρωπο καθημερινά. Μάλιστα, προέτρεπαν τον καταναλωτή να αφήσει στην άκρη τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αφού μία μόνο συσκευασία μισού λίτρου ισούται με 5 ολόκληρα φρούτα.

«Φτιάξτε μόνοι έναν χυμό λαχανικών, αποφύγετε τους έτοιμους χυμούς φρούτων. Σκεφτείτε το εξής: όταν τρώτε 1-2 πορτοκάλια, χορταίνετε για κάποια ώρα. Αν όμως πιείτε έναν έτοιμο χυμό που περιέχει έξι στυμμένα πορτοκάλια, θα έχετε χορτάσει χωρίς να έχετε φάει τίποτα στην πραγματικότητα. Τα υγρά φουσκώνουν το στομάχι αλλά εμείς εξακολουθούμε να μην έχουμε καταναλώσει την απαραίτητη τροφή. Το μόνο που κάνουν οι έτοιμοι χυμοί είναι να μας προσφέρουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν έξι πορτοκάλια ή ένα μεγάλο ποτήρι αναψυκτικού. Πρόκειται για απάτη.», υποστηρίζει ο Πόπκιν. 

Τα αναψυκτικά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες και είναι πλούσια σε θερμίδες. Πριν από 9 χρόνια, είχε διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση αναψυκτικών πριν ή μετά το γεύμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη της παχυσαρκίας που πλήττει μεγάλο αριθμό αναπτυσσόμενων χωρών. Η ζάχαρη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για την ανθρώπινη υγεία. Δεν υπάρχουν «φυσικά γλυκαντικά» και η ζάχαρη που περιέχεται στα ροφήματα είναι χαμηλής ποιότητας γεγονός που εξυπηρετεί τους κερδοσκοπικούς στόχους των εταιρειών. 

 

Το 2012, δημοσιεύτηκε μια έρευνα σχετικά με τα αμερικάνικα προϊόντα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών για το διάστημα 2005-2009. Οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων βρέθηκαν στην 5η θέση των προϊόντων αυτών. Φυσικά, οι έρευνες συνεχίζονται ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και ιδιαιτέρως σταφύλια, μύρτιλλα και μήλα παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σε αντίθεση με εκείνους που καταναλώνουν συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων. Για την ακρίβεια, οι έτοιμοι χυμοί συντελούν στην εμφάνιση διαβήτη κατά 7%.

 

ΠΗΓΗ: guardian.co.uk

Διαφήμιση