Αρχική Ειδήσεις Οι θεραπευτικές ιδιότητες μπαχαρικών και βοτάνων

Οι θεραπευτικές ιδιότητες μπαχαρικών και βοτάνων

0
Διαφήμιση

Τα βότανα και τα μπαχαρικά αποτελούν μια πρώιμη μορφή της ιατρικής που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στα αρχαία χρόνια, όταν η τεχνολογία των φαρμάκων δεν κατείχε θέση στον πλανήτη. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ισχύουν ακόμα ενώ δεν παύουν να χρησιμοποιούνται σε διάφορα σπιτικά γιατροσόφια μέχρι και σήμερα. Τα παρακάτω βότανα και μπαχαρικά δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα κανενός!

Δεντρολίβανο

Αειθαλές βότανο με πλούσιο άρωμα, το δεντρολίβανο έχει ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητικές, αντισηπτικές ενώ αντιμετωπίζει την εμφάνιση αλλεργιών και την τροφική δηλητηρίαση. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ιπποκράτης συνήθιζε να το χρησιμοποιεί στον καθαρισμό του ήπαρ.

Μοσχοκάρυδο

Η μυρωδιά του μοσχοκάρυδου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από μπισκότα και γλυκά. Δρα καλύτερα όταν είναι φρέσκο (όχι σε έτοιμη σκόνη) και βοηθά στην πίεση του αίματος, στη μείωση της χοληστερίνης ενώ βοηθά σημαντικά στην κυκλοφορία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Β, ελέγχει την πέψη και τον ύπνο.

Γαρύφαλλο

Το έλαιο γαρυφάλλου ανακουφίζει από τον πόνο και ιδιαίτερα από τον πονόδοντο. Το ίδιο το μπαχαρικό, συντηρεί τη θερμοκρασία του σώματος ενώ αυξάνει την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος που είναι απαραίτητο στην πέψη του οργανισμού.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα μεσογειακό βότανο που διατίθεται σε πάνω από 60 διαφορετικές ποικιλίες. Έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενώ είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Πολλοί το βράζουν και εισπνέουν τον ατμό αφού ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα.

Φασκόμηλο

Το βότανο αυτό συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ βελτιώνει τη μνήμη. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών. Περιέχει βιταμίνη Α, Β και C καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ποτάσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Μαύρο πιπέρι

Είναι το πιο συνηθισμένο και γνωστό μπαχαρικό, διακινείται σε όλο τον κόσμο. Το μαύρο πιπέρι αυξάνει τον μεταβολισμό του σώματος και βοηθά στην απώλεια βάρους αφού αποβάλλει τις τοξίνες και τα λίπη. Τέλος, σταματά τη ροή του αίματος σε περίπτωση κοψίματος και απολυμαίνει την περιοχή.

ΠΗΓΗ: mindbodygreen.com

Διαφήμιση