Αρχική Ειδήσεις Τα 7 σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα ανά τον κόσμο

Τα 7 σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα ανά τον κόσμο

0
Διαφήμιση

1. Κνωσός, Κρήτη

Οι ανασκαφές του Άγγλου αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς, έφεραν στην επιφάνεια το περίφημο ανάκτορο της Κνωσού που κατοικήθηκε το διάστημα 1900-1450 π.Χ. Το ανάκτορο αποτελείτο από 1300 δωμάτια, διακοσμημένα με πολύχρωμες τοιχογραφίες που φυλάσσονται μέχρι και σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η σημαντικότερη ανακάλυψη, ωστόσο, ήταν οι χιλιάδες πινακίδες Γραμμικής Β που αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμη μορφή της ελληνικής γλώσσας. Το 1911, ο Έβανς χρίστηκε «ιππότης» για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία.

2. Ο τάφος του Τουταγχαμών, Αίγυπτος

Μια από τις πιο διάσημες και εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των εποχών, ο τάφος του Αιγύπτιου φαραώ βρέθηκε το 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Ήταν ο πρώτος τάφος που βρέθηκε ασύλητος αλλά τα δημοσιεύματα της εποχής δεν επικεντρώθηκαν σε αυτό. Την ανακάλυψη του τάφου συνόδευε και μια υποτιθέμενη «κατάρα» που έπεσε πάνω στα μέλη της αποστολής αφού κατά τη διάρκεια των ανασκαφών έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα. Ωστόσο, όλα τα άτομα ήταν άνω των 70 ετών και φαίνεται ότι η κατάρα επρόκειτο για φημολογία!

3. Μάτσου Πίτσου, Περού

Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου ανακαλύφθηκε το 1911 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ. Το δυσπρόσιτο καταφύγιο των Ίνκα χτίστηκε γύρω στα μισά του 15ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτισμού και της ευφυΐας του λαού.

4. Σάτον Χου, Αγγλία

Στον αρχαιολογικό χώρο του Σάτον Χου ανακαλύφθηκαν δύο νεκροταφεία του 6ου και του 7ου αιώνα. Οι τάφοι περιείχαν δείγματα αγγλοσαξονικής εποχής, εισαγόμενα βυζαντινά αντικείμενα, θρησκευτικά σύμβολα απροσδιόριστης σημασίας, οπλισμό και, φυσικά, την παγκοσμίως γνωστή τελετουργική περικεφαλαία.

5. Η Στήλη της Ροζέττας, Αίγυπτος

Το εύρημα που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ερμηνεία των ιερογλυφικών, η Στήλη της Ροζέττας, ανακαλύφθηκε από τον στρατό του Ναπολέοντα το 1799. Η πέτρινη πλάκα φέρει επιγραφές στην αιγυπτιακή και ελληνική γλώσσα ενώ παρουσιάζει και τρία διαφορετικά συστήματα γραφής: την ελληνική, τη δημώδη και τα ιερογλυφικά. Η μετάφρασή της δημοσιεύτηκε το 1822 από τον Γάλλο γλωσσολόγο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν.

6. Στρατός από Τερακότα, Κίνα

Στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, Τσιν Σι Χουάνγκ, βρίσκονται 8000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών, 130 πήλινα άρματα με 500 άλογα καθώς και ακροβάτες και μουσικοί. Το μαυσωλείο ανακαλύφθηκε το 1974 από χωρικούς και πλέον αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

7. Ακρωτήρι Θήρας, Σαντορίνη
Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου άνηκε στην εποχή του Χαλκού και είναι, πλέον, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαιολογικά μνημεία. Ο οικισμός αφανίστηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου αλλά επανήλθε στην επιφάνεια το 1967 μετά από ανασκαφές του καθηγητή Σπύρου Μαρινάτου.

ΠΗΓΗ: world-archaeology.com

Διαφήμιση