Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΚΑ: η σχεδιαζόμενη πολιτική στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης

ΥΠΕΚΑ: η σχεδιαζόμενη πολιτική στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ανάπτυξης

0
Διαφήμιση

Με βασική αναφορά στο έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος αλλά και στη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, χαιρέτισε, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, τις εργασίες της ημερίδας «Γαλάζια Ανάπτυξη (BlueGrowth) στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο».

Από το βήμα της ημερίδας ο κ. Μανιάτης έκανε μνεία στην ιστορική σχέση της Ελλάδας με το θαλάσσιο στοιχείο και την ελληνική οικονομική ζωή που σε μεγάλο βαθμό είναι «εξαρτημένη», όπως χαρακτηριστικά είπε από αυτό, μέσω του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αλιείας. Μάλιστα, αναγνώρισε ο υπουργός την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας των θαλασσών μας.

Ωστόσο, σχεδόν απουσίαζε εκτενής αναφορά στην προωθούμενη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, πολιτική που μάλλον δεν συνάδει με την έως σήμερα εκμετάλλευση του θαλάσσιου στοιχείου από τη χώρα.

Ενεργειακή διασύνδεση

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε τη σημασία της υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος με την ένταξη τόσο του αγωγού Φυσικού Αερίου Κύπρος – Κρήτη – Ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και του ηλεκτρικού καλωδίου Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Ηπειρωτική Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

«Το τελευταίο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 3,5 δις € και χρόνο ολοκλήρωσης τα τρία (3) χρόνια, μετά την έναρξη των εργασιών. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει προτεραιότητα στην εκπόνηση των μελετών, μείωση έως 40% του χρόνου υλοποίησης και δυνατότητα χρηματοδότησης από διεθνείς τράπεζες» σημείωσε ο υπουργός.

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική που προωθεί μια νέα πολιτική προσέγγιση -διασυνοριακή και διατομεακή – για την αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ των πολιτικών που αφορούν τις θάλασσες, τις παράκτιες περιφέρειες και τους θαλάσσιους τομείς και μας προσφέρει τη δυνατότητα για πρώτη φορά της ολιστικής, συνεργατικής θεώρησης των πολλών εθνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών συμφερόντων που είναι συνδεδεμένα με τη θάλασσα.

Όπως τόνισε ο υπουργός «το σημαντικότερο εργαλείο για την ολοκλήρωση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Ο Θ.Χ.Σ. αφορά και σχετίζεται με τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, τα δεδομένα και τις γνώσεις για τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες (αλιεία, υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων), τις θαλάσσιες μεταφορές, την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών (Ο.Δ.Π.Ζ.).

Η μετάβαση από τον χωροταξικό σχεδιασμό στη στεριά σε εκείνον της θάλασσας είναι κρίσιμης σημασίας και απαιτεί συνοχή μεταξύ θαλάσσιων και χερσαίων στρατηγικών και σχεδίων, καθώς και την προσεκτική εφαρμογή τους, ιδιαίτερα στο μεταβατικό στάδιο των παράκτιων περιοχών».

Επίσης αναγνώρισε ως «ένα επιπλέον κρίσιμο συστατικό της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής είναι η εφαρμογή της Οδηγία Πλαίσιο 2008/56/ΕΚ για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η οποία στοχεύει στην προαγωγή της αειφόρου χρήσης των θαλασσών, στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και στην προστασία των βασικών πόρων από τους οποίους εξαρτώνται οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Στο πλαίσιο της Οδηγίας πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες θαλάσσιες στρατηγικές, ώστε να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2020. Το επιχειρησιακό σκέλος για την εφαρμογή του νόμου έχει ανατεθεί στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

Η επιλογή των κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων είναι το βασικό μας στοίχημα, αφού πρώτα καταγράψουμε και ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των θαλάσσιων περιοχών μας και εργαστούμε συνεργατικά με τους γείτονες στην περιοχή.

Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη αξιολογήσει την περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσίων υδάτων της χώρας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτά. Έχει επιπλέον καθορίσει μια σειρά περιβαλλοντικών στόχων και συναφών δεικτών και έχει καθορίσει τα σχετικά προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στους επόμενους μήνες».

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο θέμα των αφαλατώσεων και συνολικότερα της υδροδότησης των νησιών του Αιγαίου, το οποίο συνέδεσε με την ευρύτερη συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, δύο χώρες με μακρά εμπειρία στο ζήτημα.

Διαφήμιση