Αρχική Ειδήσεις Ποτά, ποτά, ποτά.. Και μετά;

Ποτά, ποτά, ποτά.. Και μετά;

0
Διαφήμιση

Αναρωτηθήκατε ποτέ «γιατί μέθυσα τόσο γρήγορα»; Πολλά λέγονται για το αλκοόλ και για τα ποτάκια που …επιτρέπεται να καταναλώνουμε αν θέλουμε να βάλουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση θερμίδων, να επιβραδύνουμε την γήρανση του δέρματος και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας. Αλλά, απ’ ότι φαίνεται αγνοούμε την πλειοψηφία των αλληλεπιδράσεων του αγαπημένου μας ποτού με τον οργανισμό μας σε μια σειρά από διαφορετικές περιστάσεις.

Φυσαλίδες: Οι φυσαλίδες της Σαμπάνιας μας μεθούν γρηγορότερα.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey το 2001, έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν ποτά με φυσαλίδες, εμφανίζονται περισσότερο μεθυσμένοι σε ένα αλκοτέστ σε σύγκριση με άλλους που ήπιαν ποτά ίδιας περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Και συγκεκριμένα ο μέσος όρος της διαφοράς υπολογίστηκε στα 0.15 mg αλκοόλ ανά ml αίματος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Μια υπόθεση είναι πως οι φυσαλίδες βοηθούν στην γρηγορότερη απορρόφηση από το πεπτικό σύστημα.

Ποτό & κρυολόγημα: Υπάρχουν διάφορα γιατροσόφια με αλκοόλ για την καταπολέμηση του ξερού βήχα και του κρυολογήματος. Μερικά από αυτά, brandy με στυμμένο λεμόνι, οινόμελα και ρακόμελα. Όμως, 14 ποτηράκια κόκκινου κρασιού την εβδομάδα την αρρώστια κάνουν πέρα.

Και το συγκεκριμένο πόρισμα, έρχεται από επίσημη έρευνα δημοσιευμένη στην American Journal of Epidemiology, που θέλει όσους καταναλώνουν πάνω από 14 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, να έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από το κοινό κρυολόγημα, έναντι όσων πίνουν άλλα ποτά ή και καθόλου αλκοόλ. Πιστεύεται ότι τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο αεροπλάνο: Η πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών προσφέρει κρασί στους επιβάτες ως συνοδευτικό γεύματος και άλλα ποτά, ειδικά κατά τις βραδινές πτήσεις. Αυτό, μάλλον είναι καθαρά ένδειξη πολυτέλειας, αφού αναφορικά με τον οργανισμό, οι συνέπειες είναι άσχημες από όλες τις απόψεις.


Καταρχάς είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό. Το ίδιο όμως κάνει και η πτήση με αεροπλάνο. Ο καθηγητής αεροναυτικής David Gradwell εξηγεί: “Η ατμοσφαιρική πίεση είναι μικρότερη στο έδαφος και αυτό αφορά τον τρόπο που το σώμα επεξεργάζεται το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο δεν διευκολύνεται. Επιπρόσθετα, ο αέρας μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου είναι ξηρότερος με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων για αφυδάτωση. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ότι θα μεθύσετε γρηγορότερα και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο”.

Bye bye μυαλουδάκι: Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτάκι για να χαλαρώσουν από μια δύσκολη ή έντονη μέρα.
Αλλά γνωρίζατε πως έστω κι ένα τόσα δα ποτάκι συρρικνώνει τον εγκέφαλο κάθε φορά που εισέρχεται στον οργανισμό;

Το ποσοστό σμίκρυνσης εξαρτάται από την καταναλισκόμενη ποσότητα, αλλά σίγουρα δεν επιστρέφει ποτέ στο αρχικό του μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι συστηματικοί πότες, μπορούν να αποκτήσουν προβλήματα όρασης και μνήμης. Επίσης, τα εγκεφαλικά κύτταρα χάνουν νερό κάθε φορά που καταναλώνουμε αλκοόλ.

Hangover: Τα σκουρόχρωμα ποτά σε κάνουν να ξυπνάς με πονοκέφαλο πιο εύκολα και δε σημαίνει ότι με μια μπυρίτσα αντί για κρασί θα τη γλυτώσεις. Αν θέλετε να αποφύγετε το hangover της επόμενης ημέρας, προτιμήστε διάφανα και ανοιχτόχρωμα ποτά.

Για παράδειγμα το τζιν και η βότκα περιέχουν λιγότερες τοξίνες από το κόκκινο κρασί, το ουίσκι και το ρούμι, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση hangover και έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε το πρωινό depon.

Περίοδος: Αν περιμένετε περίοδο, τότε ξανασκεφτείτε το cocktail night με την παρέα σας. Οι πιθανότητες να μεθύσετε και να βιώσετε όλες τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ είναι μεγαλύτερες εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford υπογραμμίζει πως οι γυναίκες είναι πιθανό να μεθούν περισσότερο στο διάστημα μεταξύ ωορρηξίας και νέας περιόδου.

Που τα πίνουμε απόψε; Το ποτάκι μας θα είναι γευστικότερο στην ταράτσα 5άστερου ξενοδοχείου παρά στο bar της περιοχής μας.

Και είναι γεγονός. Και όλα είναι στο μυαλό. Το 2003, ο καθηγητής John Edwards, του Πανεπιστημίου του Bournemouth, ζήτησε από συμμετέχοντες να δοκιμάσουν το ίδιο πιάτο σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, μιας στρατιωτικής βάσης και ενός πολυτελούς εστιατορίου. Όσο καλύτερο το μέρος, τόσο περισσότερη η ευχαρίστηση. Μάλιστα, σε άσχημες τοποθεσίες, η εμπειρία των συμμετεχόντων παρουσιάστηκε ως «αηδιαστική». Ο Sam Bompas της εταιρείας σχεδιασμού φιλοξενίας Bompas & Parr υπογράμμισε “Έίναι γι’αυτό το λόγο που τα μέρη με ωραία ατμόσφαιρα, ρομαντικό φωτισμό, αναπαυτικά καθίσματα λέγεται πως έχουν το καλύτερο φαγητό και ποτό.”

Άντρας ή γυναίκα; Οι άντρες μεθούν δυσκολότερα από τις γυναίκες. Ακόμα κι αν έχουν ίδιο ύψος, ίδιο βάρος και καταναλώσουν την ίδια ακριβώς ποσότητα. Γιατί όμως; Η γυναίκα έχει μεγαλύτερη αναλογία σωματικού λίπους και λιγότερο νερό. Επομένως δε μπορεί να το διασπάσει γρήγορα και το αλκοόλ συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο αίμα της. Επίσης, η γυναίκες διαθέτουν μικρότερη ποσότητα του ενζύμου αφυδρογονάση, υπεύθυνο για τη διάσπαση του αλκοόλ πριν μπει στο αίμα. Εξαιτίας των παραπάνω οι γυναίκες απορροφούν 30% περισσότερο αλκοόλ.

Παραγωγή σπέρματος: Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την πυκνότητα και την ποσότητα του αντρικού σπέρματος.

Σύμφωνα με εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ήδη από το 1982, το αλκοόλ καταστρέφει τη δυνατότητα απορρόφησης βιταμίνης Α, απαραίτητης στη διαδικασία παραγωγής σπέρματος. Ο καθηγητής Paul Wallace από την καμπάνια Drinkawareδηλώνει: «Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος και μειώνει τη γονιμότητα. Μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης αισθητά».

Να πιούμε ένα ποτάκι να ζεσταθούμε: Ναι, όταν πίνετε ένα ποτό, μπορεί να μην αισθάνεστε την παγωνιά, αλλά τα εσωτερικά σας όργανα παγώνουν. Ο επικεφαλής καθηγητής της Έρευνας Αλκοόλ στο King’s College του Λονδίνου, Colin Drummond υπογραμμίζει: «Το ποτό διαστέλλει τα περιφεριακά αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα και άρα περισσότερο αίμα και κατά συνέπεια θερμότητα υφίστανται σε αυτά τα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία όμως, συγκεντρώνει το αίμα μακριά από τον πυρήνα του σώματος. Έτσι, ενώ το δέρμα σας έχει ζεσταθεί, τα εσωτερικά σας όργανα δεν είναι τόσο θερμά όσο φαντάζεστε. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο εάν ξαφνικά βρεθείτε σε περισσότερο κρύο και το δέρμα παγώσει.»

Κρύο ή ζεστό ποτό; Το πόσο γρήγορα απορροφάται το αλκοόλ από τον οργανισμό, εξαρτάται από τη θερμοκρασία του ποτού. Το αλκοόλ απορροφάται γρηγορότερα σε θερμοκρασία αίματος που είναι 37.50C. Όσο πιο παγωμένο είναι το ποτό, τόσο περισσότερο παραμένει στο στομάχι σας. Επίσης να ξέρετε ότι συνδυασμοί κρύου και ζεστού, όπως είναι το ουίσκι με πάγο, μπορεί να σας επιβαρύνουν την πέψη σας.

Απροσάρμοστη & παράξενη συμπεριφορά. Γιατί όμως; Στους περισσότερους ανθρώπους τα πολλά ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστη και μερικές φορές συμπεριφορά που δεν θέλουν να θυμούνται την άλλη μέρα. Αυτό είναι άκρως φυσιολογικό, αφού στην πραγματικότητα αποτελεί ένδειξη πως ο εγκέφαλός μας βάζει «λουκέτο». Όταν το αλκοόλ εισέρχεται στον εγκέφαλο, αλλάζει τις λειτουργίες του. Τα νευρικά κύτταρα, υπεύθυνα για τη μεταφορά πολύτιμων μηνυμάτων και με μέση ταχύτητα περίπου 322χλμ/ώρα, αλλάζουν τον τρόπο διαντίδρασής τους. Τα μηνύματα που μεταφέρουν τροποποιούνται επίσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα συναισθημάτων. Και όπως η χαρά, υπάρχει η θλίψη, ο θυμός, η απόγνωση. Επιπρόσθετα, εξαιτίας των αλλαγών στα αιμοπετάλια τα οποία διογκώνονται, είναι πιθανό να αρχίσετε να νιώθετε τον πονοκέφαλο προτού καν κοιμηθείτε και επέλθει το hangover.

Αξιοπερίεργα:

• Σε μερικές περιπτώσεις έχει καταγραφεί η παραγωγή αλκοοόλ από τον ίδιο τον οργανισμό, χωρίς την προηγούμενη κατανάλωσή του. Η διαδικασία λέγεται ενδογενής παραγωγή αιθανόλης και μάλιστα μια ιαπωνική έρευνα είχε καταδείξει σε σπάνιες περιπτώσεις την παραγωγή αλκοόλ έπειτα από κατανάλωση υπερβολικών υδατανθράκων. Απειροελάχιστο αλκοόλ παράγουν και ζύμες όπως η candida albicans μέσα στο σώμα μας.

• Δεν είναι ανάγκη να πιείς για να μεθύσεις. Κι αυτή η πληροφορία ανατρέχει πίσω στα 1803-1815 και στους Ναπολεόντειους Πολέμους όταν το Βασιλικό Ναυτικό, εξαιτίας επειγόντων ιατρικών περιστατικών, χρησιμοποιούσε αλκοόλ ως ηρεμιστικό. Θεωρητικά –αν και δεν συνίσταται- το αλκοόλ μπορεί να απορροφηθεί από τα μάτια, τη μύτη, τον ορθό και γενικά, από οποιοδήποτε σημείο ρυθμίζει απορροφήσεις και εκκρίσεις.

• To 1969 ο αστροναύτης Buzz Aldrin δοκίμασε κρασί μετά την επιτυχή προσελήνωση, αλλά μάλλον σκέφτηκε ότι έχει περίεργη, αστεία γεύση. Κι αυτό γιατί η γεύση βασίζεται στην όραση και την ακοή. «Στο διάστημα ήδη στερείσαι τις δύο αισθήσεις και η γεύση δεν θα είναι τόσο έντονη. Γι’αυτό και οι αστροναύτες προτιμούν ποτά με γεμάτη και έντονη γεύση όπως το brandy” Sam Bompas, Bompas & Parr.

Απόδοση & επιμέλεια: Μαρία Αλιβιζάτου

Πηγή: http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/woman/health/health/4986300/do-you-know-what-alcohol-does-to-you.html

Διαφήμιση