Αρχική Ειδήσεις Η μητέρα γνωρίζει καλύτερα και ιδού η απόδειξη!

Η μητέρα γνωρίζει καλύτερα και ιδού η απόδειξη!

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια διέκριναν πρωτοφανή γονίδια στις θηλυκές πεταλούδες με τα οποία μπορούν και επιλέγουν το καλύτερο φυτό ξενιστή και αποφεύγουν όσα μπορούν να αποδειχθούν θανάσιμα για τις προνύμφες τους.

Η βιολόγος Adriana Briscoe και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η θηλυκή πεταλούδα Heliconius εμφανίζει γονίδια-υποδοχείς γεύσης όταν επιλέγει τον ξενιστή όπου θα γεννήσει τα αυγά της. Πολλά φυτά παρουσιάζουν αμυντικούς μηχανισμούς εκκρίνοντας τοξικά χημικά που εμποδίζουν την επιβίωση των προνυμφών. Η θηλυκή πεταλούδα διαθέτει 80 όργανα γεύσης (λατ. sensilla) στα μπροστινά πόδια ώστε να λάβει δείγμα από τον πιθανό ξενιστή. Η αρσενική δε διαθέτει τέτοια όργανα.

 «Η μελέτη αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της συνεξέλιξης της πεταλούδας και του ξενιστή της, ανακαλύπτει ένα νέο ζεύγος γονιδίων, κρίσιμων για την επιβίωση του είδους, και αποκαλύπτει ότι η θηλυκή πεταλούδα σχηματίζει, ουσιαστικά, την κληρονομικότητα του είδους», λέει η Briscoe. 

Η θηλυκή πεταλούδα Heliconius επιλέγει καρπούς της πασιφλόρας ως ξενιστή των προνυμφών της. Είναι τόσο επιλεκτική που εξετάζει τους καρπούς πολλές φορές μέσα στη μέρα για να βρει άλλες προνύμφες ή φύλλα που εκκρίνουν τοξικά χημικά και είναι βλαβερά για τα αυγά της. Οι ιδανικοί καρποί βρίσκονται σε τροπικά δάση του Μεξικό, της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.  

Η ομάδα της Briscoe έχει δημοσιεύσει και άλλες έρευνες σχετικά με τις πεταλούδες με πιο πρόσφατη αυτή του 2010 όπου ανακάλυψαν ότι οι πεταλούδες που διαθέτουν ένα όμοιο γονίδιο με το οποίο μπορούν και ξεχωρίζουν τα υπεριώδη χρώματα, έχουν και ένα υπεριώδες κίτρινο χρώμα στα φτερά τους που τους βοηθά να αναγνωρίζουν τους κατάλληλους συντρόφους κατά την περίοδο αναπαραγωγής.

Απόδοση: Σταυρούλα Βέρδα

Πηγή: ‘Taste Sensor’ Genes in Female Butterflies Vital to Species’ Survival sciencedaily.com

Διαφήμιση