Αρχική Ειδήσεις ΕΛΕΤΑΕΝ: Πλήγμα για την αιολική ενέργεια ο προωθούμενος τρόπος τιμολόγησης

ΕΛΕΤΑΕΝ: Πλήγμα για την αιολική ενέργεια ο προωθούμενος τρόπος τιμολόγησης

0
Διαφήμιση

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το 2013 για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ρυθμός αύξησης της εγκατεστημένης ισχύς είναι ο χειρότερος από το 2004.

Ειδικότερα, το σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη Μαΐου 2013 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι 1793,4 MW. Η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε από την έναρξη του 2013 μέχρι το τέλος Μαΐου ήταν 45,05 MW που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012. «Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004» σχολιάζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, παρά την ουσιαστική επενδυτική άπνοια αυτής της περιόδου υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές προσπάθειες που αναμένεται να ευοδωθούν χάρη και στη γενικότερη θετική εικόνα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των προσπαθειών και η ανακοίνωση χρηματοδότησης μεγάλων αιολικών επενδύσεων θα δημιουργήσει ένα θετικό momentum που θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για την αγορά, που διψά για θετικές ειδήσεις.

Ωστόσο, ζητά από την πολιτεία να «μην υπονομεύσει την προσπάθεια αυτή του κλάδου» και για το λόγο αυτό θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΕΤΑΕΝ «να μην προωθηθούν οι διατάξεις για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας που είχαν παρουσιαστεί από το ΥΠΕΚΑ πριν από 1,5 μήνα». Οι διατάξεις προβλέπουν «κλείδωμα» τιμής μετά την υλοποίηση της επένδυσης, κατάργηση ή μείωση της ετήσιας αναπροσαρμογής της τιμής πώλησης, καθορισμός της τιμής με απλή υπουργική απόφαση, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα και καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το σύστημα αυτό δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρώπης εκτός από την Βουλγαρία.

Τα οφέλη

Σημειώνεται ότι η μαζική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι απαραίτητη διότι:

• προσφέρει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα που σήμερα κοστίζει στον Έλληνα καταναλωτή 23% λιγότερο από ότι το ρεύμα από φυσικό αέριο,

• βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο αφού εξοικονομεί πολύτιμους εθνικούς πόρους χάρη στην υποκατάσταση εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων,

• ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας αφού αξιοποιεί μια εγχώρια ενεργειακή πηγή και απεξαρτά έτσι το κόστος ενέργειας από τις διεθνείς διακυμάνσεις της τιμής των ορυκτών καυσίμων,

• προσφέρει θέσεις εργασίας περισσότερες από αυτές που προσφέρουν ανά μονάδα ισχύος οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

To προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, δεν εφαρμόζεται σε καμία από τις ευρωπαϊκές χώρες. Εξαίρεση αποτελεί η Βουλγαρία, η οποία εφαρμόζει τέτοιο σύστημα, στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η χώρα αυτή σε υψηλό Κυβερνητικό επίπεδο να σταματήσει τις σχετικές επενδύσεις για μια τουλάχιστον εξαετία, κάτι που πέτυχε απολύτως . Πρέπει να σημειωθεί ότι και στη Φιλανδία η τιμή FIT καθορίζεται όταν οι ανεμογεννήτριες τεθούν σε λειτουργία και οι αρμόδιες αρχές έχουν δεσμευθεί για την αλλαγή του μέτρου αυτού.

«Οι ανακοινωθείσες ρυθμίσεις είναι η οριστική ταφόπλακα της ανάπτυξης των Α.Π.Ε. με τον δημοκρατικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα που τις ξέραμε έως σήμερα στην Ελλάδα και σηματοδοτούν τη στροφή της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής σε ενεργειακά μαύρες επιλογές που εξαρτούν τη χώρα από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αντιβαίνουν κάθε ευρωπαϊκή πολιτική και λογική», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Διαφήμιση