Αρχική Ειδήσεις Οι Δήμοι αναγάγουν την Παγκόσμια Ημέρα σε …εβδομάδα Περιβάλλοντος! Συμβαίνει τώρα.

Οι Δήμοι αναγάγουν την Παγκόσμια Ημέρα σε …εβδομάδα Περιβάλλοντος! Συμβαίνει τώρα.

0
Διαφήμιση

Σε πάρκα, πλατείες και ανοιχτούς χώρους υποδέχθηκαν τους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες οι Δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς για να μοιραστούν μαζί τους τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει αυτές τις ημέρες «Φεστιβάλ Ανακύκλωσης» σε συνεργασία με την Εταιρεία Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι. Οι πόρτες του φεστιβάλ θα είναι ανοιχτές μέχρι και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 από τις 10 το πρωί ως τις 9.30 το βράδυ. Οι πολίτες θα έχουν ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία της ανακύκλωσης και τη χρήση των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης, ενώ μπορούν να ανακυκλώσουν και ηλεκτρικές μικροσυσκευές που έχουν στο σπίτι τους. Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ συναυλία του συγκροτήματος Imam Baildi με ελεύθερη είσοδο.

Στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Άνω Πατήσια, χθες το απόγευμα ο Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών «Αλυσίδα» υποδέχθηκε τα παιδιά με μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα την οικολογία. Εκεί είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν συμμετέχοντας σε υπαίθρια παιχνίδια, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό. Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Athens Art Network με τον Μάριο Στρόφαλη στο πιάνο και τον Κώστα Βλαχόπουλο στη χρωματική φυσαρμόνικα.

Η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο περιβάλλον δεν περιορίζεται φυσικά στις διατροφικές συνήθειες, αλλά έχει να κάνει με όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Τη σχέση αυτή θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι Αθηναίοι σε μια διάλεξη με τίτλο «Άνθρωπος και Περιβάλλον. Μια διαχρονική σχέση αλληλεξάρτησης» την οποία θα δώσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σήμερα στις 5 το απόγευμα. Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Νιάρχου.

Σε ένα μεγάλο πάρτι με σύνθημα «Ζω οικολογικά, καθημερινά!» προσκάλεσε για τρίτη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης τους πολίτες από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, ώρες 10.00 – 21.00, στο πάρκο Πεδίο του Άρεως (Ανθοκομικής). Το πρόγραμμα του Green Party 2013 είναι αφιερωμένο ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην τρίτη ηλικία. Οι επόμενες ημέρες είναι αφιερωμένες η καθεμιά σε ένα ξεχωριστό θέμα, όπως η ανακύκλωση, οι ενεργοί πολίτες και η θάλασσα. Το πενθήμερο ενημέρωσης περιλαμβάνει οικολογικά εργαστήρια, παιδικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά, συναυλίες, χορό, κινηματογράφο, κυνήγι θησαυρού. Δεν θα λείψει φυσικά ο καθιερωμένος διαγωνισμός «Green Party» μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν τα πιο πράσινα μπαλκόνια ή αυλές της πόλης και οι καλύτερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ανέλαβε φέτος ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και με τη βοήθεια εθελοντών που πιστεύουν ότι «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα καθαρισμού αρχαιολογικών χώρων ξεκινώντας από σήμερα τις Αστικές Πύλες στην είσοδο της πόλης. Ακολουθεί την Πέμπτη το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Πειραιά, την Παρασκευή θα καθαριστεί η πλατεία Τερψιθέας και, τέλος, το Σάββατο το Κονώνειο Τείχος. Το ραντεβού καθημερινά είναι στις 7.30 το πρωί.

Η Περιφέρεια Αττικής και το GRECOFESTIVAL πραγματοποίησαν την επίσημη έναρξη του 1ου μουσικού φεστιβάλ για το περιβάλλον στη χώρα μας. Στο Πεδίον του Άρεως παρουσιάστηκε το επίσημο τραγούδι του φεστιβάλ με τίτλο «Το ταξίδι της ευθύνης», η αφίσα καθώς και το σύνολο της καμπάνιας την οποία επιμελήθηκαν σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων του ΙΕΚ Ακμή.

Μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να παραδώσουν «Μια ζωγραφιά, ένα μήνυμα» στον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γεώργιο Τσαμασλή καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για το περιβάλλον. Την εκδήλωση διοργανώνει σήμερα στις 18.00 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης στους κήπους της Περιφέρειας (Βασιλίσσης Όλγας 198). Εκεί τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μαγειρέψουν βιολογική προϊόντα με τον σεφ Ευτύχη Μπλέτσα, ενώ θα μάθουν να σκιτσάρουν το περιβάλλον με τον σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη.

Με πολύ παιχνίδι υποδέχθηκε ο Δήμος Διονύσου το πρωί τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη Σταμάτα. Μέσα από πλήθος δράσεων οι αυριανοί πολίτες ενημερώθηκαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και για θέματα ανακύκλωσης.

Σε συμβολικό καθαρισμό παραλιών προχώρησαν πολλοί παραθαλάσσιοι δήμοι σε συνεργασία με σχολεία για να θυμίσουν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ότι μπορούμε οι ίδιοι να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, ο Δήμος Χανίων διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και τα δημοτικά σχολεία της πόλης τον καθαρισμό της παραλίας των Αγίων Αποστόλων. Οι μικροί μαθητές θα φιλοτεχνήσουν πινακίδες με συνθήματα και ζωγραφιές για την καθαριότητα των ακτών. Τέλος, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο εργαζομένων ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του Κουμ Καπί, στις 18.30. Μισή ώρα αργότερα, στον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» θα βραβευθούν τα σχολεία που συμμετείχαν σε φυτεύσεις και καθαρισμούς χώρων πρασίνου, αλλά και οι διακριθέντες στο διαγωνισμό για το πιο πράσινο μπαλκόνι και τον καλύτερο κήπο.

Στην παραλία της Στάμνας δίνει ραντεβού στις 10 το πρωί της Τετάρτης ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο». Σε συνεργασία με το σωματείο ΠΡΟ.ΤΕ.Κ.Τ.Α. Μεσολογγίου, το δημοτικό σχολείο Στάμνας, το 3ο δημοτικό σχολείο Αιτωλικού και εθελοντές θα καθαρίσουν την παραλία με σακούλες και γάντια που θα διανείμουν οι διοργανωτές. Συγχρόνως, η δημοτική αρχή και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλίας διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση με έργα και κατασκευές μαθητών με θέμα «Το περιβάλλον», επισκέψιμη κατά τις απογευματινές ώρες. Θα παρουσιαστούν θεατρικά αποσπάσματα περιβαλλοντικού περιεχομένου, ποιήματα και τραγούδια από μαθητές σχολείων.

Στο Άλσος «Μπαρουτάδικο» δίνει ραντεβού ο Δήμος Αιγάλεω το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Περιβάλλοντος καλεί τοπικούς φορείς, συλλόγους, σχολεία και κατοίκους να δώσουν το «παρών» για την προστασία και ανάδειξη του στολιδιού της πόλης.

Με μια εκδήλωση στον Υγρότοπο της Βραυρώνας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κλείνουν οι εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013. Το ραντεβού δίδεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας. Το πρόγραμμα της ημέρας θα περιλαμβάνει υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, περιήγηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και απελευθέρωση πουλιών.

της Αγάθας Ζαρακοβίτου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΕΤΑΕΝ: Πλήγμα για την αιολική ενέργεια ο προωθούμενος τρόπος τιμολόγησης
Επόμενο άρθροThink- Eat-Save & γιατί να το κάνεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ