Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Think- Eat-Save & γιατί να το κάνεις!

Think- Eat-Save & γιατί να το κάνεις!

0
Διαφήμιση

Η φετινή επέτειος της 5ης Ιουνίου είναι αφιερωμένη στην ορθολογική κατανάλωση τροφίμων ώστε να ενθαρρυνθεί η μείωση του τροφικού αποτυπώματος. Η εκστρατεία αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της φτώχειας, του υποσιτισμού εκατομμυρίων παιδιών και της ανάγκης για περιορισμό της απώλειας και σπατάλης τροφίμων ειδικά στις οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες.

H οικονομική κρίση που κτυπά αδυσώπητα την πόρτα των κοινωνιών της Νότιας Ευρώπης, της ιδιαίτερης πατρίδας μας συμπεριλαμβανομένης, σηματοδοτεί την ευκαιρία για μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την κατανάλωση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης πολύτιμων τροφίμων. Το ιδιαίτερο μήνυμα λοιπόν της σημερινής επετείου αποτελεί διαχρονικό καθήκον όλων μας, για κάθε μέρα του χρόνου.

Πρακτικά, μπορεί ο καθένας μας να μειώσει την παραγωγή των στερεών δημοτικών απορριμμάτων του! – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/148182/imera-perivallontos#sthash.8Fii980E.dpuf

Tο πέταμα τροφίμων που δεν καταναλώνονται αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας στο δυτικό κόσμο. To 30%-40% του συνόλου των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, λέει διαμαρτυρόμενος ο Άχιμ Στάινερ, γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των ΗΕ (UNEP). Αυτό οφείλεται εν μέρει στις περιορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφοράς των προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή. Τα περισσότερα τρόφιμα ωστόσο καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων στις πλούσιες βιομηχανικές χώρες.

Το φαινόμενο αυτό, όπως επισημαίνει ο Άχιμ Στάινερ στην DW, «είναι δύσκολο να εξηγηθεί δεδομένης της διατροφικής κρίσης στον πλανήτη. Ταυτόχρονα συνεπάγεται τεράστιες δυνατότητες για αποτελεσματικότερη διαχείριση της αλυσίδας τροφίμων». Αυτός είναι και ο στόχος καμπάνιας που ξεκίνησε το UNEP σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Σύνθημα της πρωτοβουλίας που βρίσκεται στο επίκεντρο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι «Σκέψου, φάε, κάνε οικονομία» ( Think, Eat, Save).

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας απώλειας τροφίμων είναι μόνο αποσπασματικά γνωστές, εξηγεί στη DW ο Ρόμπερτ φαν Ότερντικ, συντονιστής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Save Food. Όπως επισημαίνει, «όταν σε μία παραγωγική διαδικασία πηγαίνει χαμένο το 20%-30% των προϊόντων, τότε αυτό έχει οπωσδήποτε αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν το πέταμα τροφίμων στην Ευρώπη επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων -για παράδειγμα- στην Αφρική».

Ας δούμε λίγο τους αριθμούς:

  • →1,3 δισεκατομμύρια (!) τόνοι τροφίμων καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια
  • →Αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 των τροφίμων που παράγονται
  • →Αυτά θα ήταν αρκετά για να ταΐσουν 870 εκατομμύρια ανθρώπους (1 στους 7 κατοίκους της Γης) που πάνε  νηστικοί στο κρεβάτι τους κάθε βράδυ.
  • →13.000.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ασιτία κάθε χρόνο.

Σε μια υψηλής συμβολικής σημασίας επιλογή, η φετινή χώρα διοργανώνει τις κύριες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η Μογγολία.

Εκεί, στη μακρινή και άγονη γη των βουνών και της ερήμου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι συχνότερες παρά ποτέ. Συνήθως όταν λέμε “κλιματική αλλαγή” σκεφτόμαστε κάποια πολύβουη μητρόπολη γεμάτη νέφος ή κάποια βιομηχανική ζώνη με φουγάρα που καπνίζουν.

Όμως, οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι πολύ πιο ορατές στις απομακρυσμένες περιοχές (βλέπε τους πόλους της Γης).

Στη Μογγολία, η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τα λεγόμενα dzud, δηλαδή παγερές θύελλες σε συνδυασμό με υψηλή ξηρασία. Το φαινόμενο αυτό καταστρέφει και την ελάχιστη βλάστηση της στέπας και σκοτώνει 1 στα 5 ζώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μογγόλοι ζουν ως επί το πολύ από την κτηνοτροφία.

της Αγάθας Ζαρακοβίτου

Διαφήμιση