Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε WWF:Μεγάλη η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα

WWF:Μεγάλη η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα

0
Διαφήμιση

Στην τελευταία θέση προσέλκυσης επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκεται η χώρα μας στη σχετική αξιολόγηση και όπως διαπιστώνει στο μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η WWF, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι προσκολλημένη από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, η χώρα μας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση λιγνίτη αποτελεί ακόμα και σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο την ελληνική οικονομία με 2,3 – 4 δις ευρώ, ενώ με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων, η εξάρτηση αυτή θα συνεχισθεί για αρκετά ακόμα χρόνια.

Ασκώντας έντονη κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική, η WWF αναφέρει ότι ο συνδυασμός ύπαρξης πλούσιων εγχώριων κοιτασμάτων καθαρής ενέργειας, ανάγκης εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αλλά και προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν φαίνεται να συγκινεί το αρμόδιο υπουργείο.

Τα μέτρα που ακολουθούνται και ουσιαστικά αποθαρρύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ καταγράφουν ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα, και σύμφωνα με την οργάνωση, «μέσα σε έξι μόλις μήνες, βάσει του δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, η Ελλάδα βρέθηκε από την 20η στην 40η και τελευταία θέση της αξιολόγησης «Renewable energy country attractiveness indices».

«Η ελληνική Πολιτεία έχει κάνει σαφές με τις επιλογές της πως συντάσσεται με τις πλέον ξεπερασμένες πολιτικές χωρών εντός ΕΕ, όπως η Πολωνία, προτάσσοντας άκριτα τα επισφαλή οφέλη εξόρυξης ορυκτών καυσίμων σε στεριά και, προσφάτως, θάλασσα. Παραμένει άξια απορίας η διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων υπό ευνοϊκούς όρους για την αξιοποίηση λιγνίτη, τη στιγμή που η εγχώρια αγορά ΑΠΕ πνέει τα λοίσθια, λόγω κυρίως μη πρόσβασης στα απαραίτητα κεφάλαια», σημειώνει ο Προδρόμου Μιχάλης, υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής για το WWF Ελλάς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2013, η διεθνής οργάνωση WWF φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω της εκστρατείας, «Η δική σου ενέργεια». Μέσα από μία συντονισμένη και παγκόσμια δράση πιέζουμε κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ζητώντας αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ κατά 40 δις δολαρια, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα τεθούν τα δημόσια οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά και κρατικά επενδυτικά ταμεία σε πάνω από 20 χώρες, με αίτημα τη στροφή των επενδύσεων προς μορφές ενέργειας που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και επενδυτικό ρίσκο. «Η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τις συνέπειες καύσης των ορυκτών πόρων, οι κρυφές επιδοτήσεις αλλά και τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, έχουν συμβάλει στην αποσιώπηση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροThink- Eat-Save & γιατί να το κάνεις!
Επόμενο άρθροΗ πιο γλυκιά και συγκινητική εκδήλωση για το Περιβάλλον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ