Αρχική Ειδήσεις Βιολογικά τυριά και ούζο

Βιολογικά τυριά και ούζο

0
Διαφήμιση

Καλοκαιράκι δεν νοείται χωρίς ουζάκι με μεζέ. Έννοιες όχι απλώς συνδεδεμένες αλλά ταυτόσημες στην πορεία του χρόνου. Η «πράσινη επανάσταση των γεύσεων» αποτελεί πλέον ίσως τον καλύτερο σύμμαχο αυτής της ταύτισης, ιδίως σήμερα όπου οι πράσινες επιλογές σε βιολογικό τυρί και ούζο έχουν αυξηθεί, ικανοποιώντας κάθε γευστική απαίτηση. Ουσιαστική διαφορά στη γεύση ή στη θρεπτική αξία των βιολογικών τυριών σε σχέση με τα κοινά δεν υπάρχει.

 

Yπάρχουν, ωστόσο, κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένα βιολογικά τυριά ενδέχεται να περιέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ακόρεστα λιπαρά οξέα σε σχέση με τα κοινά. Aυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο εκτροφής των ζώων (ελευθέρας βοσκής και διατροφή κυρίως με σανό) από τα οποία προήλθε το γάλα για τα τυριά, αλλά και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Η γκάμα των βιολογικών τυριών που διατίθενται μέσω των εξειδικευμένων καταστημάτων αλλά και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ διευρύνεται μέρα με τη μέρα, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή στροφή των καταναλωτών σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, αν και η τιμή τους μπορεί να είναι έως και τριπλάσια από τα αντίστοιχα συμβατικά είδη. Κι αυτό συμβαίνει γιατί τα βιολογικά είδη είναι πιο ευπαθή, καθώς δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά στην παρασκευή τους. Επίσης είναι ενδεικτικό είναι ότι εάν τα ζώα, το γάλα των οποίων χρησιμοποιείται για την παρασκευή βιολογικών τυριών, αρρωστήσουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης χορηγούνται φυτικά ή ομοιοπαθητικά φάρμακα. Tα βιολογικά τυριά παρασκευάζονται με φυσική πυτιά και όχι πυτιά παρασκευασμένη στο εργαστήριο, από μικροοργανισμούς που έχουν γενετικά τροποποιηθεί.
Όταν αγοράζετε βιολογικά τυριά καλό είναι να προτιμήστε τα επώνυμα συσκευασμένα τυριά που έχουν σήμανση ότι είναι βιολογικά, πιστοποιημένα από αρμόδιους οργανισμούς και αναγράφουν τις ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης. Πριν αγοράσετε ένα εισαγόμενο προϊόν, προσέξτε να αναγράφεται στη συσκευασία του ότι προέρχεται από χώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης και όχι από τρίτη χώρα, όπου οι διαδικασίες ελέγχου δεν είναι τόσο αυστηρές. Στην περίπτωση που αποφασίσετε να αγοράσετε χύμα βιολογικά τυριά, καθότι είναι πιο φθηνά από τα αντίστοιχα συσκευασμένα, καλό είναι να ενημερωθείτε από τον υπάλληλο που θα σας τα προμηθεύσει το όνομα παραγωγού, καθώς και ιδίοις όμασι να δείτε τη σήμανση του βιολογικού που ουσιαστικά θα πρέπει να αναγράφεται στο τενεκέ του προϊόντος.
Όταν ανοίξετε το τυρί, να γνωρίζετε ότι μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα με το κοινό. Όμως, επειδή δεν περιέχει συντηρητικά, καλό θα είναι να το καταναλώνετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι επιλογές για τον καταναλωτή είναι πολλές, καθώς αρκετά τυροκομεία παρασκευάζουν βιολογικά τυριά και τα διαθέτουν στην τοπική εμβέλεια της αγοράς όπου δραστηριοποιούνται.

Αρκετές από την άλλη είναι και οι επιλογές που έχετε όσον αφορά το βιολογικό ούζο, που ως επί το πλείστον θα πρέπει να αναζητήσετε στα εξειδικευμένα καταστήματα και όχι στο οργανωμένο λιανεμπόριο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δίνει προβάδισμα σε συμβατικά προϊόντα. Από τον Ιούλιο του 2004 κυκλοφορεί το Ούζο Thinkgreen με εκλεκτά συστατικά από ελεγχόμενες βιολογικές καλλιέργειες, ενώ το ποσοστό οινοπνεύματος ανέρχεται σε 38% Vol. Η παραγωγή του συγκεκριμένου ούζου γίνεται υπό την αυστηρή επίβλεψη και τις οδηγίες ενός από τους πιο παλιούς παραγωγούς, του οποίου η οικογένεια δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό από το 1875. Απολαύστε το ως απεριτίφ, ως longdrink, σκέτο ή με μεζέ.

Διαφήμιση