Αρχική Ειδήσεις Ιδιαίτερα δημοφιλής ο οικολογικός τουρισμός

Ιδιαίτερα δημοφιλής ο οικολογικός τουρισμός

0
Διαφήμιση

Περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι αλλά και επιδιώκοντας να έρθουν κοντά στη φύση, ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν τον «πράσινο» τουρισμό. Την ίδια ώρα, στροφή στον οικολογικό τουρισμό κάνουν και τα ξενοδοχεία, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, αφού όπως όλα δείχνουν, μακροπρόθεσμα, αποφέρει σημαντικά κέρδη.

 

Στην Ελλάδα, ο οικολογικός τουρισμός δεν είναι καθόλου διαδεδομένος αφού μόλις το 4% ταξιδεύει «πράσινα». Ωστόσο και στο εξωτερικό τα πράγματα δεν είναι καλύτερα αφού γύρω στο 8% διοργανώνει οικολογικές διακοπές.

Ήδη στη χώρα μας δραστηριοποιούνται ξενοδοχεία που εφαρμόζουν φιλικές για το περιβάλλον πρακτικές, έχοντας μάλιστα επίσημα πιστοποιητικό.

Με τον τρόπο αυτό προσφέρεται βοήθεια προς τις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούνται τα ξενοδοχεία αυτά, προκειμένου να βελτιώνουν τις γνώσεις τους και να αποκτούν φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες. Παράλληλα, επιδιώκει να παρακινήσει τους τριγύρω για περιβαλλοντική πολιτική με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

Ως προς τον επιχειρηματικό τομέα, ο πράσινος τουρισμός συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, νερού και χημικών.

Οικολογικό τουρισμό έχει και η Ναύπακτος, η οποία έχει τον Εύηνο ποταμό. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός κτισμένος μέσα σε μια χαράδρα, το Χάνι Μπανιά, όπου υπάρχουν ξενώνες και πάρκο υπαίθριων εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Οι τουρίστες έρχονται κοντά στη φύση και μπορούν να κάνουν καταβάσεις σε ποτάμια της Ελλάδος. Επίσης, πραγματοποιούνται οργανωμένες εκδρομές, πεζοπορίες, ποδηλασία, αναρρίχηση και τοξοβολία, ενώ υπάρχει και παιδική κατασκήνωση με ανάλογες δραστηριότητες.

Εναλλακτικές διακοπές προσφέρονται και στο Πήλιο. Το κέντρο Καλλίκαλος, στο χωριό Κισσός, δίνει στον ταξιδιώτη την εμπειρία της φύσης σε συνδυασμό με ομαδικά προγράμματα πνευματικής αναζήτησης μέσω ζωγραφικής, ομοιοπαθητικής, χορού αλλά και Τάι Τσι.

Στο νησί της Θάσου και συγκεκριμένα στο Καζαβίτι, από τα πιο γραφικά χωριουδάκια της Θάσου, ο αγροτουρισμός «καθρεφτίζεται» στο καταπράσινο τοπίο, στην πλαγιά του βουνού που αγναντεύει την θάλασσα από υψόμετρο 350 μέτρων.

Νοτιότερα, στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο νομό Αργολίδας υπάρχει μια άγνωστη αλλά εξ ίσου ενδιαφέρουσα πλευρά. Είναι το βορειοδυτικό, ορεινό τμήμα του όπου οι μικροί οικισμοί ακολουθούν ακόμα τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής και παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όσους αναζητούν αγροτουριστικές ή άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες. Χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε στην ορεινή Αργολίδα είναι τα εξής: Κουτσοπόδι, Λύρκεια, Καπαρέλλι, Νεοχώρι, Αλέα, Σκοτεινή, Νέα Κίος, Μύλοι, Μαλαντρένι, Λάλουκα όπου μπορείτε να επισκεφθείτε την οικοτεχνία ‘Σπιτικό’ και Αργολικό όπου μπορείτε να δείτε τα οικολογικά αγροκτήματα Καραμάνου.

Στην Τραχειά μεταξύ Επιδαύρου και Ερμιόνης οι κάτοικοι κρατούν την παράδοση του ψωμιού και των άλλων αρτοσκευασμάτων, διατηρώντας δέκα περίπου παραδοσιακούς φούρνους και συνεταιρισμό αρτοποιών, που ήταν ο πρώτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Πέρα από το παραδοσιακό ψωμί το χωριό βγάζει και το φημισμένο κεφαλοτύρι της Τραχειάς και έχει και ονομασία ποιότητας (ΠΟΠ).

Λίγο πιο έξω από την Αθήνα, στο δήμο Αμφίκλειας, μια ολοκληρωμένη αγροτουριστική πρόταση βορειοανατολικά του Παρνασσού που συνδυάζει την αγροτική ζωή και τις δραστηριότητες στη φύση με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαμονής.

Στη Βόρεια Ελλάδα, Το “Περιηγητικό Οικολογικό Κέντρο Κερκίνης – Μπέλλες”, γνωστότερο ως “Οικοπεριηγητής” προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες που συνδυάζουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με την αναψυχή και την ποιοτική φιλοξενία με τη χαλάρωση.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται: περιβαλλοντική Ενημέρωση, παρατήρηση από στεριά, οδική ξενάγηση, περιήγηση στη λίμνη με κανό ή με βάρκα, κινητή κατασκήνωση για παιδιά και νέους, ορεινή πεζοπορία, ποδηλατικές εκδρομές, εκδρομές με αυτοκίνητο, περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά.

Στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ινδία, μπορεί ο επισκέπτης να γίνει κυριολεκτικά ένα με τη φύση! Συγκεκριμένα, σε μέσα σε δάσος και πάνω σε ψηλά δέντρα, τα σπίτια του Green Magic Treehouses προσφέρουν όλες τις βασικές ανέσεις και μια ανεμόσκαλα. Ο οικολόγος τουρίστας είναι χωρίς ηλεκτρισμό και το οικολογικό ξενοδοχείο εκμεταλλεύεται άλλες πηγές ενέργειας και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες. Και όλα αυτά από 90 έως 180 ευρώ την ημέρα.

Στη Νέα Υόρκη, είναι ιδιαίτερα της μόδας τα οικολογικά ξενοδοχεία, όπου όλα τα προϊόντα είναι ανακυκλώσιμα και βιολογικά! Τα πατώματα είναι από ξύλο μπαμπού και τα παράθυρα από ανακυκλώσιμα παράθυρα.

Τάση πάντως έχει αρχίσει και γίνεται πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον (UNEP) που λέγεται «πράσινο διαβατήριο» και υπάρχει στο διαδίκτυο. Πρόκειται για οδηγό για τον ταξιδιώτη που επιθυμεί να ταξιδέψει με την ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον και τον ντόπιο πληθυσμό της περιοχής που επισκέπτεται. (www.unep.fr/greenpassport).

Για παράδειγμα, μία πτήση με κρουαζιέρα πρώτης κατηγορίας στην Ανταρκτική μπορεί να επιφέρει εκπομπές 1.000 φορές υψηλότερες από αυτές εγχώριων διακοπών με ποδήλατο. Για κάθε μεμονωμένο ταξιδιώτη, οι διακοπές 14 ημερών από την Ευρώπη στην Ταϊλάνδη μπορεί να προκαλέσουν την εκπομπή 2,4 τόνων CO2, και μια τυπική πτήση με κρουαζιέρα από την Ολλανδία στην Ανταρκτική παράγει περίπου 9 τόνους CO2.

Ακόμα και οι επονομαζόμενες φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές, όπως οι διακοπές καταδύσεων, μπορούν να προκαλέσουν υψηλές εκπομπές που κυμαίνονται μεταξύ 1,2 – 6,8 τόνων CO2.

Στην πραγματικότητα, οι εκπομπές από μεμονωμένες διακοπές μπορούν να υπερβούν αισθητά τις ετήσιες εκπομπές ενός μέσου πολίτη του κόσμου (4,3 τόνοι CΟ2/έτος), ή ακόμα του μέσου πολίτη της ΕΕ (9 τόνοι CO2).

Διαφήμιση