Αρχική Ειδήσεις Μια «Πράσινη Ιστορία»- Η μυθιστορηματική ζωή του Βαν Βλαχάκις, του Χανιώτη που...

Μια «Πράσινη Ιστορία»- Η μυθιστορηματική ζωή του Βαν Βλαχάκις, του Χανιώτη που έμαθε στους Αμερικανούς τα οικολογικά καθαριστικά

0
Διαφήμιση

Μπορείς να κάνεις τη διαφορά για το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων γύρω σου αν είσαι φτωχός, με 22 δολάρια στην τσέπη και μετανάστης σε έναν ξένο τόπο; Η απάντηση, στην ταινία «Πράσινη Ιστορία» που ανέβηκε πριν από μερικές ημέρες στις κινηματογραφικές οθόνες των ΗΠΑ και έχει ως θέμα τη ζωή του Βαν Βλαχάκις, του Ελληνο-αμερικάνου ιδρυτή της μάρκας Earth Friendly Products, κορυφαίας σειράς στο χώρο των πράσινων καθαριστικών.

Έτσι, μετά τα βραβεία από τις περιοχές που δραστηριοποιείται για τη δέσμευσή του στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις οργανώσεις των Ελληνο-αμερικανών, ο Βαν Βλαχάκις βλέπει τη ζωή του να γίνεται ταινία από τον σκηνοθέτη Νίκα Αγιασβίλι με πρωταγωνιστή τον βετεράνο Εντ Ρος και την Σάνον Ελιζαμπεθ στο ρόλο της κόρης του Κέλλυ ενώ συμμετέχουν ο Μάλκομ Μακ Ντάουελ και ο Ελληνο-αυστραλός Λουις Μαντιλορ.

Μια ζωή σαν παραμύθι

Ασφυκτιώντας στο γυμνό μετεμφυλιακό τοπίο της Ελλάδας και μετά την πρόσκληση από τον αδελφό του Πέτρο που ήταν εγκατεστημένος στις ΗΠΑ, ο Ευτύχιος (σήμερα Βαν) Βλαχάκης έφυγε το 1953 από την Αθήνα όπου τέλειωσε το γυμνάσιο για το Σικάγο, με μόλις 22 δολάρια στην τσέπη. Διαπιστώνοντας επί τόπου ότι ο αδελφός του δεν μπορούσε να του προσφέρει πολλά, ο νεαρός Ευτύχιος βρήκε δουλειά σαν γκαρσόνι και με την αρχή της χρονιάς γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ για να σπουδάσει χημεία, ζώντας με πολλούς άλλους Έλληνες μετανάστες σε ένα παλιό κτίριο που το αποκαλούσαν Ελληνική Πρεσβεία.

Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο, άρχισε να δουλεύει στη χημική βιομηχανία, σε εταιρίες που κατασκεύαζαν καθαριστικά, μέχρι το 1966 οπότε η εταιρία στην οποία δούλευε τον απέλυσε δίνοντάς του μια καλή αποζημίωση. Με τα λεφτά της αποζημίωσης, ξεκίνησε τη δική του εταιρία, Venus Laboratories, το 1967 στο υπόγειο του σπιτιού του, φτιάχνοντας αρχικά φόρμουλες για καλλυντικά και στη συνέχεια προϊόντα καθαρισμού. Εκείνη την εποχή, άρχισαν οι προβληματισμοί για τις επιπτώσεις των χημικών στο περιβάλλον, κάτι που ενδιέφερε τον Βλαχάκη, ο οποίος ασχολήθηκε με το πρόβλημα και ξεκίνησε την προσπάθεια να αναπτύξει «καθαρά» προϊόντα, με πρώτη σημαντική επιτυχία ένα καθαρό χημικά καθαριστικό για μικρά ζώα.

Μέσα στα 43 χρόνια που μεσολάβησαν, η μικρή επιχείρηση του Βαν Βλαχάκη έχει εξελιχθεί σε έναν γίγαντα στο χώρο των οικολογικών καθαριστικών, την Earth Friendly Products, με το κορυφαίο brand name Ecos, Νο1 στα φιλικά για το περιβάλλον καθαριστικά στον κόσμο. Η απασχολεί περισσότερους από 3000 υπαλλήλους σε 5 μεγάλες εγκαταστάσεις σε διαφορετικά σημεία των ΗΠΑ, όπου παράγονται περισσότερα από 150 διαφορετικά προϊόντα με βάση πάνω από 40 διαφορετικές πατέντες. Μάλιστα, με ουσιαστική δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει αναπτύξει Φωτοβολταϊκά σε δύο από τα εργοστάσιά της, στη Φλόριντα και το Ιλινόι, όπου καλύπτει τουλάχιστον 60-70% των ενεργειακών αναγκών της με πράσινη ενέργεια. Και, παρά την κρίση, την τελευταία τετραετία οι πωλήσεις της εταιρίας – που έχει καθαρά ελληνική, οικογενειακή δομή – έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, όσο αυξάνεται και η ανησυχία των καταναλωτών για τη χρήση χημικών. Έτσι, ο παλιός μετανάστης που έμαθε στην πράξη την αξία του χρήματος και της δουλειάς, αντί λόγω κρίσης να μειώσει τους μισθούς, δίνει μια βδομάδα παραπάνω (extra pay week) στους εργαζόμενους του, για να μοιραστεί και σε αυτούς η επιτυχία της εταιρίας. 

Χρυσάνθη Φρατζεσκάκη

Διαφήμιση