Αρχική Περιβάλλον Οι προοπτικές συνεργασίας με Ισραήλ σε Ενέργεια και Διαχείριση Υδάτων

Οι προοπτικές συνεργασίας με Ισραήλ σε Ενέργεια και Διαχείριση Υδάτων

0
diaxeirisi ydaton
Διαφήμιση

Τις σημαντικές δυνατότητες για συνεργασία με το Ισραήλ στους τομείς της Ενέργειας και της διαχείριση των υδάτινων πόρων αναδεικνύει η ετήσια έκθεση που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ με θέμα την Οικονομία του Ισραήλ και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Του Κώστα Κέντζου 

Για τον τομέα της Ενέργειας, η πρεσβεία αναφέρει εισαγωγικά ότι «οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και η παραγωγή του από το υποθαλάσσιο κοίτασμα “ΤΑΜΑΡ” από το 2013, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εισαγωγών ενέργειας».

Προσθέτει ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται η οικονομία να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα, τόσο της επέκτασης της χρήσης του ΦΑ στην εσωτερική οικονομία όσο και της ανάπτυξης του κοιτάσματος “LEVIATHAN”».

Αναπτύσσοντας το θέμα εξηγεί: «Μέχρι το 2000, το Ισραήλ δεν διέθετε σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές και κάλυπτε τις ενεργειακές του ανάγκες με εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων. Η ζήτηση φυσικού αερίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με εκτίμηση του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών, θα ανέλθει από τα επίπεδα των 5,3 δις κυβ. μέτρα το 2010 σε 11,1 δις κυβ. μέτρα το 2020.

Καλύπτει και εξάγει

Η σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη των πιο σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην παράκτια θαλάσσια περιοχή του βορείου Ισραήλ στα πεδία “Tamar” και “Leviathan”, άλλαξαν τα δεδομένα στην οικονομία, καθώς το Ισραήλ θα μπορεί να καλύψει επαρκώς τις εγχώριες ενεργειακές του ανάγκες αλλά και να προχωρήσει (τα εκτιμώμενα αποθέματα ανέρχονται σε 910 δις κ.μ. φ.α) στην εξαγωγή φυσικού αερίου (το 40% του παραγόμενου φυσικού αερίου θα εξάγεται και το 60% θα κατευθυνθεί στην εσωτερική κατανάλωση).

Πολιτική του Ισραήλ αποτελεί η κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών με φ.α. αλλά και η ανάπτυξη τομέων της οικονομίας του γύρω από το φυσικό αέριο (ηλεκτροπαραγωγή, αυτοκίνηση με φυσικό αέριο).

Το 2017, επισημαίνουμε τη σύναψη προσυμφώνων πώλησης ΦΑ, εκ μέρους της Energean Οil & Gas Israel, τα οποία επιτρέπουν, πλέον, την ανακοίνωση της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων Karish και Τanin (αξία επένδυσης 1,3 δις $) καθώς και την αίτησή της για παραχώρηση επιπλέον πέντε (5) θαλασσίων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο του σχετικού αδειοδοτικού γύρου του Ισραήλ».

Ελληνικοί όμιλοι

Η πρεσβεία τονίζει ότι «η επιχειρηματική παρουσία ελληνικών Ομίλων συμβάλλει στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, μέσω της άσκησης ολοκληρωμένης ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή, δεδομένου ότι οι σχετικοί επιχειρηματικοί σχεδιασμοί συμπληρώνουν και υλοποιούν τους αντίστοιχους πολιτικούς. Παράλληλα δε, επιτυγχάνεται η εμβάθυνση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ καθώς οι αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού πεδίου οικονομικών συμφερόντων.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν βήματα προόδου, αναφορικά με την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού ΦΑ East Med, τόσο στο πλαίσιο της πενταμερούς Συνάντησης Υπουργών Ενέργειας (Απρίλιος 2017), όσο και σε πλαίσιο Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ και της Τριμερούς Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ (Θεσσαλονίκη 16.06.2018)».

Η τεχνολογία υδάτων

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και την ανακύκλωση υδάτων, η πρεσβεία αναφέρει κατ’ αρχάς ότι στο Ισραήλ έχουν σημειώσει τόση πρόοδο που το 86% των υδάτων ανακυκλώνονται για αγροτική χρήση.

Παρακάτω τονίζει ότι από την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των υδάτινων τεχνολογίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει «σημαντικό όφελος» «εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις σε περιοχές, δίχως τακτική υδροδότηση ή άρδευση (νησιωτικές περιοχές ή περιοχές που έχει υποχωρήσει ο υδροφόρος ορίζοντας) καθώς και στον περιβαλλοντικό τομέα, με έμφαση στη διαχείριση, επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων».

Προτείνει«να αξιοποιηθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (διαθέτει σχετικούς πόρους και διαμορφώνει επιχειρησιακά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων – ΣΔΙΤ, με στόχο τη συμμετοχή ισραηλινών εταιριών σε αντίστοιχα ΣΔΙΤ καθώς και μέσω χρηματοδότησης από Κοινοτικά Προγράμματα)».

Επίσης, «καθώς το ζήτημα της πρόσβασης και προμήθειας υδάτων στα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και όχι ολοκληρωμένα λόγω του καταμερισμού των αρμοδιοτήτων (Υπουργείο Ναυτιλίας – ΟΤΑ – ΕΔΑΠ Νήσων κ.λ.π) θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργασθούν προκειμένου να καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και να επωφεληθούμε τα μέγιστα από ενδεχόμενη συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων».

Διαφήμιση