Αρχική Ανακύκλωση Το «μυστήριο» του καφέ κάδου

Το «μυστήριο» του καφέ κάδου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πρόγραμμα διαλογής βιοαποβλήτων
Διαφήμιση

Πριν λίγα χρόνια σε περιοχές της Αττικής εμφανίστηκαν οι «μυστήριοι» καφέ κάδοι. Όλοι τους έχουμε δει, όμως πόσοι από εμάς τους έχουμε χρησιμοποιήσει;

Πολλοί είναι οι κάτοικοι των πόλεων που αναρωτιούνται τι βάζουμε σε αυτούς τους κάδους, άλλοι γνωρίζουν αλλά διστάζουν να τους ανοίξουν – αλήθεια τι θα συμβεί αν ανοίξουμε έναν από αυτούς;

Για να λύσουμε το «μυστήριο», αυτό που κανονικά πρέπει να δούμε μέσα σε έναν καφέ κάδο είναι βιοαπόβλητα. Ακούγεται επικίνδυνο αλλά δεν είναι.

Τα βιοαπόβλητα ενός σπιτιού που καταλήγουν στους συγκεκριμένους κάδους είναι υπολείμματα φαγητού, λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών κλπ, με σκοπό την κομποστοποίηση, την φυσική μετατροπή των παραπάνω υλικών  σε χρήσιμο λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό ή όπως αλλιώς το λένε κομπόστ.

Ο καφέ κάδος δηλαδή είναι ο τρόπος, με τον οποίο ξεκινάει η διαδικασία κομποστοποίησης, ο φυσικός και άμεσος τρόπος ανακύκλωσης  των οργανικών υπολειμμάτων.

compost1

Τι βάζουμε τελικά στον καφέ κάδο;

Αφού εξοπλιστούμε με έναν μικρό κάδο – ιδανικά μεταλλικό – με καπάκι τον τοποθετούμε στην κουζίνα μας ή στο μπαλκόνι. Πριν από την τοποθέτηση των βιοαποβλήτων στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν. Εκεί συλλέγουμε :

 

  • Δημητριακά, άλευρα, ψωμί, γλυκά, κέικ .
  • Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά.
  • Υπολείμματα τροφών- αποφάγια (πριν την τοποθέτηση στον κάδο, αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν).
  • Υπολείμματα καφέ, φίλτρα από καφέ και τσάι (όχι πλαστικές κάψουλες καφέ).
  • Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο (όχι νωπό).
  • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια.
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες μαναβικής (όχι πλαστικοποιημένο χαρτί, όχι χρωματιστά, όχι γυαλιστερά).
  • Κουκούτσια ελιάς, αυγό και τσόφλι αυγού.
  • Ξηροί καρποί και περιβλήματα.
  • Γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι, παχύρευστες κρέμες (όχι γάλα).
  • Κλαδάκια, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι.
  • Στάχτες από το τζάκι.

Αυτά τα υλικά μπορούμε να τα βάλουμε σε χάρτινη σακούλα – όπως αυτή που μας δίνουν οι μανάβηδες – , σε βιοδιασπώμενη σακούλα ή χύμα στον κάδο μας. Αφού γεμίσει τον αδειάζουμε στον καφέ κάδο της γειτονιάς μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφήνουμε ανοιχτές τις βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες που πετάμε στον κάδο με τα βιοαπόβλητα.

Τι δεν βάζουμε στον καφέ κάδο

 

  • Γυαλί ( χρησιμοποιούμε τους ειδικούς κάδους <<καμπάνες>>).
  • Συσκευασίες πλαστικού, χαρτί, μέταλλο, χαρτόνι (μπλε κάδος).
  • Κάψουλες καφέ.
  • Ρούχα, υφάσματα, παπούτσια (κόκκινος κάδος).
  • Λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη.
  • Χαρτί υγείας, πάνες κλπ.
  • Ξύλινα αντικείμενα.
  • Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές( ειδικός κάδος).
  • Μπαταρίες (ειδικός κάδος).
  • Αποτσίγαρα, γόπες, τσιγάρων.
  • Τροφές ζώων και περιττώματα ζώων.
  • Ογκώδη αντικείμενα, στρώματα, υλικά οικοδομών, μπάζα κλπ (ειδικός κάδος).

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ένα καφέ απορριμματοφόρο περνάει από τις γειτονιές που διαθέτουν καφέ κάδους και συλλέγει το περιεχόμενό τους και το μεταφέρει σε έναν ειδικό χώρο μετατροπής του σε φυσικό εδαφοβελτιωτικό.

κομποστ

Τι όφελος έχει η συλλογή βιοαποβλήτων και η κομποστοποίηση;

 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, η πατρίδα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση, παγκοσμίως, σε σπατάλη τροφίμων.

Κατά μέσο όρο, κάθε κάτοικος πετάει 142 kg τροφίμων το χρόνο τα οποία καταλήγουν σε χωματερές.

Η μείωση της ταφής των απορριμμάτων που επιτυγχάνεται με την κομποστοποίηση μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως το αέριο, το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα και τα λοιπά αέρια του θερμοκηπίου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο βλαβερό, για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σε σχέση με τις εκπομπές του διοξειδίου του  άνθρακα.

Τι πετυχαίνουμε με τη χρήση των καφέ κάδων;

 

  • Μειώνουμε τα βλαβερά χημικά λιπάσματα και επιστρέφουμε στη φύση ό,τι της ανήκει.

Η παραγωγή χημικών λιπασμάτων αποτελεί μία πολύ εργοβόρα  διαδικασία. Απαιτεί κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας. Τα χημικά λιπάσματα, προσθέτουν μεγάλες ποσότητες βλαβερών ουσιών  στο περιβάλλον.

Αντίθετα, το λίπασμα που παράγεται από τη φυσική διαδικασία της κομποστοποίησης, δεν είναι εργοβόρο κατά την παραγωγή του και  κατά τη χρήση του δεν έχει τις βλαβερές συνέπειες των χημικών λιπασμάτων.

Είναι γνωστές οι συνέπειες, από την υπερκατανάλωση και την αλόγιστη χρήση των χημικών λιπασμάτων, στον ανθρώπινο οργανισμό και το περιβάλλον.

kompost

Η αλλαγή της μεθόδου λίπανσης των καλλιεργειών, η αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων από φυσικά πράσινα εδαφοβελτιωτικά, μέσω της κομποστοποίησης, βοηθάει   την ανθρωπότητα και το περιβάλλον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

  • Η ελληνική Γη έχει τεράστια ανάγκη από οργανική ουσία, λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς της.

Με βάση τις αναλύσεις και μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ, το 35% των ελληνικών εδαφών με την κλιματική κρίση κινδυνεύουν, σταδιακά, να ερημοποιηθούν. Η εντατική χρήση του κομπόστ αντιμετωπίζει την διάβρωση των εδαφών.

  • Η χρήση του κομπόστ στη γεωργία βοηθά στην εξοικονόμηση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων μας.
  • Η κομποστοποίηση είναι η οικονομικότερη μέθοδος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων.
  • Η κομποστοποίηση, ως η πλέον φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση αποβλήτων, έχει την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και συναίνεση.

 

Διαφήμιση