Αρχική Περιβάλλον Οι καύσωνες θα “νεκρώσουν” ολόκληρες πόλεις στον πλανήτη μέχρι το 2100

Οι καύσωνες θα “νεκρώσουν” ολόκληρες πόλεις στον πλανήτη μέχρι το 2100

Σύνταξη: ecozen.gr

0
καύσωνα
Διαφήμιση

Ο κόσμος θερμαίνεται σε τέτοιο βαθμό που μετατρέπει κατοικήσιμες περιοχές γύρω από τον ισημερινό σε ακατάλληλες για διαβίωση. Σε αυτό το στάδιο, ακόμη και αν μπορέσουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 ˚C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τροπικές και υποτροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αραβικής χερσονήσου και της υποσαχάριας Αφρικής, θα παρουσιάζουν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες τις περισσότερες ημέρες του έτους μέχρι το 2100.

Τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη, εν τω μεταξύ, θα βιώνουν έντονα κύματα καύσωνα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, οι ερευνητές προβλέπουν 16πλάσια αύξηση των επικίνδυνων κυμάτων καύσωνα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι πιθανότητες να αποφύγουμε αυτή τη μοίρα; Είναι περίπου 0,1%, όσον αφορά την προβλεπόμενη πιθανότητα να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 ˚C σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι ερευνητές λένε ότι ο κόσμος θα έχει ξεπεράσει τους 2 ˚C αυξησησ θέρμοκρασιασ μέχρι το 2050.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές λένε ότι “η εξαιρετικά επικίνδυνη θερμική καταπόνηση θα αποτελεί συχνό χαρακτηριστικό του κλίματος στην υποσαχάρια Αφρική, σε τμήματα της αραβικής χερσονήσου και σε μεγάλο μέρος της ινδικής υποηπείρου”.

Προβλέψεις για ρεκόρ θανάτων από ζέστη

Εάν ο κόσμος δεν μπορέσει να συνεργαστεί για να εφαρμόσει γρήγορα και ευρέως διαδεδομένα μέτρα προσαρμογής, θα υπάρξουν πιθανότατα πολλοί θάνατοι. Όμως, κάθε προσπάθεια για να μειώσουμε τις θερμοκρασίες έχει σημασία, διότι κάθε κλάσμα ενός βαθμού λιγότερης θερμότητας θα σώσει ζωές.

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ήδη υπεύθυνη για έναν στους τρεις θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη παγκοσμίως.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, άλλες μελέτες προβλέπουν ότι οι άνθρωποι θα πεθάνουν σε αριθμούς ρεκόρ τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η κλιματική αλλαγή σφίγγει τον κλοιό της στον πλανήτη μας.

καύσωνας Ιούλιος

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το θερμικό στρες, ωστόσο, περιπλέκεται από άλλους παράγοντες, όπως η υγρασία. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις βασίζονται σε μια μετρική γνωστή ως Δείκτης Θερμότητας, η οποία λαμβάνει υπόψη μόνο τη σχετική υγρασία μέχρι ορισμένες θερμοκρασίες.

Αυτή είναι η παραδοσιακή μέτρηση που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για τη μέτρηση του θερμικού στρες, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τόση ζέστη και υγρασία όσο δείχνει αυτός ο δείκτης.

Όπως είναι σήμερα, οι 93 °C (200 °F) στον Δείκτη Θερμότητας θεωρούνται το ανώτατο όριο για την επιβίωση. Όμως, σε 100 τοις εκατό υγρασία, νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και οι νέοι και υγιείς άνθρωποι μπορεί να μη ζήσουν πάνω από 31 °C.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον παραδοσιακό Δείκτη Θερμότητας, οι θερμοκρασίες θεωρούνται επικίνδυνες όταν υπερβαίνουν τους 40 °C (103°F) και εξαιρετικά επικίνδυνες όταν υπερβαίνουν τους 51 °C.

Αυτά είναι τα όρια που χρησιμοποίησε η τρέχουσα μελέτη για να προβλέψει την κατοικησιμότητα στο μέλλον, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποεκτιμούν αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Ακόμα και με αυτό το μέτρο, ωστόσο, οι προοπτικές της ανθρωπότητας φαίνονται άσχημες.

Μεταξύ 1979 και 1998, το όριο του επικίνδυνου δείκτη θερμότητας ξεπεράστηκε στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές στο 15% των ημερών κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σπάνια οι θερμοκρασίες γίνονταν εξαιρετικά επικίνδυνες σύμφωνα με τον Δείκτη Θερμοκρασίας. Δυστυχώς, σήμερα δεν ισχύει το ίδιο και το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Ηλιοφάνεια, ζέστη, καύσωνας

Μέχρι το 2050, στις τροπικές περιοχές, ο επικίνδυνος Δείκτης Θερμότητας θα μπορούσε να ξεπεραστεί στο 50% των ημερών κάθε χρόνο.

Μέχρι το 2100, θα μπορούσε να ξεπεραστεί τις περισσότερες ημέρες.

Επιπλέον, περίπου το 25 % αυτών των ημερών μπορεί να είναι τόσο θερμές, που θα μπορούσαν να υπερβούν τα εξαιρετικά επικίνδυνα όρια.

“Είναι πιθανό ότι, χωρίς σημαντικές μειώσεις των εκπομπών, μεγάλα τμήματα των τροπικών και υποτροπικών περιοχών του πλανήτη θα εμφανίζουν επίπεδα Δείκτη Θερμότητας υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται “επικίνδυνα” για την πλειονότητα του έτους μέχρι το τέλος του αιώνα”, γράφουν οι συγγραφείς.

Και καταλήγουν λέγοντας ότι χωρίς μέτρα προσαρμογής, αυτό θα αύξανε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη και θα μείωνε την ικανότητα εργασίας σε εξωτερικούς χώρους σε πολλές περιοχές όπου η καλλιέργεια βιοπορισμού είναι σημαντική.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Communications Earth & Environment.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com

Διαφήμιση