Αρχική Ζώα Παθαίνουν και τα σκυλιά άνοια – Ποια συνήθεια μειώνει τον κίνδυνο

Παθαίνουν και τα σκυλιά άνοια – Ποια συνήθεια μειώνει τον κίνδυνο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Σκύλος συντροφιάς
Διαφήμιση

Και τα σκυλιά παθαίνουν άνοια. Αλλά είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί. Έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα δείχνει πόσο συχνή είναι η εμφάνισή της, ιδίως σε σκύλους άνω των 10 ετών.

Η άνοια των σκύλων ή η γνωστική δυσλειτουργία των σκύλων είναι παρόμοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, μια προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου που συνοδεύεται από συμπεριφορικές, γνωστικές και άλλες αλλαγές.

Γενικά παρατηρείται σε σκύλους ηλικίας άνω των οκτώ ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε σκύλους ηλικίας μόλις έξι ετών.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορεί να θεωρήσουν πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους ως ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Έτσι, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα σκυλιά με αυτό το νόσημα απ’ ό,τι νομίζουμε.

Οι κτηνίατροι μπορεί επίσης να δυσκολευτούν στη διάγνωση. Δεν υπάρχει ακριβές, μη επεμβατικό τεστ γι’ αυτό. Και, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι πιθανό να έχουν μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να περιπλέξουν τη διάγνωση.

200917162501 dog 3 350x233 1

Έχει άνοια ο σκύλος μου;

Οι σκύλοι με άνοια μπορούν συχνά να χαθούν στην αυλή ή στο σπίτι τους. Μπορεί να κολλήσουν πίσω από έπιπλα ή σε γωνίες του δωματίου επειδή ξεχνούν ότι κινούνται και προς τα πίσω. Ή περπατούν προς την πλευρά του μεντεσέ μιας πόρτας όταν προσπαθούν να περάσουν.

Οι αλληλεπιδράσεις των σκύλων με τους ανθρώπους και τα άλλα κατοικίδια ζώα μπορούν να αλλάξουν. Μπορεί να αναζητούν λιγότερη ή περισσότερη στοργή από τους ιδιοκτήτες τους από ό,τι πριν, ή να αρχίσουν να γκρινιάζουν με τον άλλο σκύλο στο σπίτι όπου κάποτε ήταν ευτυχισμένοι συγκάτοικοι. Μπορεί ακόμη και να ξεχάσουν πρόσωπα που γνώριζαν σε όλη τους τη ζωή.

Τείνουν επίσης να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξυπνούν περισσότερο τη νύχτα. Μπορεί να βηματίζουν, να κλαψουρίζουν ή να γαβγίζουν, φαινομενικά χωρίς σκοπό. Η παρηγοριά συχνά δεν τα ηρεμεί, και ακόμη και αν η συμπεριφορά αυτή διακοπεί, συνήθως επανέρχεται αρκετά γρήγορα.

Μερικές φορές η φροντίδα ενός ηλικιωμένου σκύλου με άνοια είναι σαν να έχετε ξανά ένα κουτάβι, καθώς μπορεί να αρχίσουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα μέσα στο σπίτι, παρόλο που είναι εκπαιδευμένοι.

Τους είναι επίσης δύσκολο να θυμηθούν κάποιες από τις βασικές συμπεριφορές που γνώριζαν σε όλη τους τη ζωή και ακόμη πιο δύσκολο να μάθουν νέες.
Τα γενικά επίπεδα δραστηριότητάς τους μπορούν επίσης να αλλάξουν, από το να περπατούν όλη μέρα, χωρίς διακοπή, μέχρι το να σηκώνονται με το ζόρι από το κρεβάτι.

Τέλος, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα αυξημένο επίπεδο άγχους. Ο σκύλος σας μπορεί να μην αντέχει πια να μένει μόνος του, να σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο ή να τρομάζει εύκολα από πράγματα που δεν τον ενοχλούσαν ποτέ πριν.

sniffer dog
Εικόνα: REUTERS

Νομίζω ότι ο σκύλος μου έχει άνοια, τι γίνεται τώρα;

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της άνοιας των σκύλων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να γίνει η φροντίδα τους λίγο πιο εύκολη. Έτσι, αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει προσβληθεί, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια. Αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να είναι το κλειδί. Η αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 15. 000 σκύλους στο πλαίσιο του Dog Aging Project.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων να συμπληρώσουν δύο έρευνες. Ο ένας ρωτούσε για τα σκυλιά, την κατάσταση της υγείας τους και τη σωματική δραστηριότητα. Η δεύτερη αξιολόγησε τη γνωστική λειτουργία των σκύλων.

Περίπου το 1,4% των σκύλων θεωρήθηκε ότι είχαν γνωστική δυσλειτουργία.

Για σκύλους άνω των 10 ετών, κάθε επιπλέον έτος ζωής αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά περισσότερο από 50%.

190304214934 VOLTA DOG1 350x197 1

Οι  λιγότερο δραστήριοι σκύλοι είχαν σχεδόν 6,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από τους σκύλους που ήταν πολύ δραστήριοι.

Αν και αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να προστατεύσει τους σκύλους από την άνοια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι από αυτού του είδους τη μελέτη. Οι σκύλοι με άνοια ή με πρώιμα σημάδια άνοιας μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ασκούνται.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στους ανθρώπους. Έτσι, η βόλτα με τα σκυλιά μας μπορεί να βοηθήσει τα ίδια και εμάς να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας.

Διαφήμιση