Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Ευκαιρίες στον τομέα της Ενέργειας και των ΑΠΕ στην Τουρκία

Ευκαιρίες στον τομέα της Ενέργειας και των ΑΠΕ στην Τουρκία

0
Διαφήμιση

Σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας και των ΑΠΕ ανοίγονται στην Τουρκία, σύμφωνα με «οδηγό για το επιχειρείν» που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Διαβάζουμε: «Καθώς η χώρα γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά το 2001, η ζήτηση ενέργειας έχει πολλαπλασιασθεί. Βασικός καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία είναι η βιομηχανία (μεταλλουργία , χημική βιομηχανία. Μηχανουργία).

Την προηγούμενη δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα, φυσικού αερίου και σημαντική μείωση της κατανάλωση πετρελαίου. Επίσης, διευρύνεται συνεχώς η χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, με νέες μονάδες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας να προστίθενται συνεχώς στις ήδη υπάρχουσες.

H Τουρκία κατέχει μεγάλα λιγνιτικά αποθέματα, τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα».

Παρακάτω: «Από τις ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) κυρίως ενισχύθηκε η παραγωγή αιολικής ενέργειας. Η εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά συστήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2015-2019 η χώρα έχει ήδη θέσει στόχους για μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενεργειακών πηγών, διασφάλιση της προσφοράς, των υποδομών και της ομαλής λειτουργίας της Αγοράς, ειδικότερα,

– Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από εγχώριες πηγές άνθρακα το 2019 κατά 50% σε σχέση με το 2015 (από 40 σε 60 δις KWH). (Το 2015 η από εγχώριες πηγές άνθρακα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε το 14,8% του συνόλου ενώ η εγκατεστημένη ισχύς, 9.437 MW, αντιπροσώπευε το 12,1% του συνόλου).

– Μείωση της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο (εισαγόμενο) από 45% του συνόλου το 2015 σε 38% το 2019

Το 2016, η εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία ήταν 78,5 GW και εξ αυτών 35,4% υδροηλεκτρική, 29% φυσικό αέριο, 22,1% άνθρακας, 6,1% αιολική, 0,9% γεωθερμική.

Η συνολική παραγωγή ήταν 270 δις KWHκαι εξ αυτών 24,7 από υδροηλεκτρικές πηγές, 33,9% από άνθρακα, 32,1% από φυσικό αέριο, 5,7 αιολικές πηγές, 1,8% από γεωθερμία (στοιχεία του τουρκικού υπουργείου ενέργειας)».

Μεγάλες επενδύσεις

«Στο πλαίσιο αυτό», εκτιμά η πρεσβεία:

«– Θα υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στο τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα καθώς διαπιστώθηκε ότι τα αποθέματα είναι πολύ καλύτερης ποιότητος από προηγούμενους υπολογισμούς. Για την παραγωγή αυτή θα χρησιμοποιηθούν οι πλέον προηγμένες τεχνολογίες (clean coal technologies) περιβαλλοντικής προστασίας.

— Θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών και της πυρηνικής ενέργειας.

— Εντός του τρέχοντος έτους θα αποκτηθεί ερευνητικό σκάφος με δυνατότητα υποθαλάσσιων γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών (το πρώτο αυτών των δυνατοτήτων) για πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο.

— Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταικού πάρκου δυναμικότητας 1000 MW στη περιοχή του Ικονίου. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί υπόδειγμα για την προκήρυξη αντιστοίχου για έργα αιολικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος (τουρκοκορεατική κοινοπραξία) του φωτοβολταικού πάρκου θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταικών στοιχείων δυναμικότητας 500 MW το χρόνο και θα δημιουργήσει κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D), το οποίο θα απασχολεί περισσότερους από 100 επιστήμονες.

— Η χώρα θα ολοκληρώσει σύντομα πλήρη γεωφυσικό χάρτη,όπου θα αποτυπώνονται με ακρίβεια οι φυσικοί της πόροι».

Χρήσιμοι ιστότοποι

Σημειώνεται ότι ο ιστότοπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Τουρκίας είναι: http://www.emra.org.tr/ και υπάρχει και στην αγγλική. Πληροφορίες σχετικά με την αγορά ενέργειας στην Τουρκία μπορεί να βρει κανείς στον ιστότοπο: http://turkey-electricity.com/page3.html.

Διαφήμιση