Αρχική Ελλάδα Kυπριακό: Καταδίκη Ερντογάν και από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Kυπριακό: Καταδίκη Ερντογάν και από το Συμβούλιο της Ευρώπης

0
COUNCILOFEUROPE
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την καταδίκη της μονομερούς και παράνομης απόφασης  Ερντογάν να ανοίξει μέρος της Αμμοχώστου ανακοίνωσε και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ζητεί μάλιστα εδώ και τώρα αναστροφή της απόφασης.

Με δήλωσή της, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου.

Παράνομη απόφαση

«Τέτοια μονομερή δράση είναι λυπηρή, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ζητούμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης. Ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε η κ. Μπούριτς. Η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η προεδρική δήλωση του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια θα συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Λύση μόνον βάσει ΟΗΕ και Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προς την κατεύθυνση αυτή. Τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά. Με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις εγγυήσεις που παρέχει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» εξήγησε η κ. Μπουριτς.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Τόσο ο Ερντογάν όσο και το ανδρείκελό του, Ακιντζί εξακολουθούν να προκαλούν τη διεθνή κοινότητα. “Δεν κάνουμε πίσω παρά τις πιέσεις” ανέφερε ο Ερντογάν. “Δεν υπάρχει περίπτωση μεταβίβασης των Βαρωσίων σε άλλη διοίκηση” συμπληρώνει ο επικεφαλής του ψευδοκράτους. Για να αποκτήσει, μάλιστα, δήθεν “άλλιοθι νομιμότητας” χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι 36 αιτήσεις Ελληνοκύπριοι υπέβαλαν αίτημα στο ψευδοκράτος για τις περιουσίες τους. Αυτό αποτελεί “έκφραση της βούλησης των παλαιών ιδιοκτητών να αποκτήσουν δικαιώματα για τα ακίνητά τους” αναφέρει.

Λάθος οι καταδίκες, λένε οι Τούρκοι

Σε σχέση με τις συνεχείς καταδίκες (ΟΗΕ, ΕΕ, Συμβούλιο Ευρώπης και πολλά κράτη, ανάμεσά τους ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ), κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. “Η ΕΕ κατέστη μέρος του Κυπριακού. Αυτό δεν είναι εποικοδομητικό, Γιατί δεν μπορεί να βλέπει αντικειμενικά τα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό” αναφέρει. Για την Τουρκία και το ψευδοκράτους, οι καταδίκεςαποτελούν επανάληψη της πολιτικής και των δηλώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. “Δεν έχουν καμία αξία τέτοιες δηλώσεις που συνεχώς παραγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή πλευρά” ανέφερε, υποδυόμενος ότι δεν ενοχλείται.

Νέα εξέλιξη από ΟΗΕ – Παραμένει η UNFICYP

Μία ακόμη μικρή “νίκη” σημείωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν λίγο ομόφωνα το ψήφισμα 2587. Ανανεώνει τη θητεία της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο) για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Εξέλιξη που ουδόλως επιθυμούσε η Τουρκία.

Διαφήμιση