Αρχική Ελλάδα Κυπριακό: Ελλάδα και Κύπρος κινητοποιούν ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ – Σφοδρές αντιδράσεις για...

Κυπριακό: Ελλάδα και Κύπρος κινητοποιούν ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ – Σφοδρές αντιδράσεις για Ερντογάν

0
kypros teliko askhseis 0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η στάση Ερντογάν να αψηφήσει ακόμη και τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν και να ανακοινώσει παράνομα μονομερές μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου. Ελλάδα και Κύπρος κινητοποιούν ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ. Ήδη κατεγράφησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Αύριο συγκαλείται για το θέμα, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο – Ενημέρωση όλων των ξένων χωρών

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα, συγκάλεσε αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.   Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αμέσως τον ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και απέστειλε επιστολή στον ΟΗΕ. Εν όψει της αυριανής σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνάντησε όλους τους πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου. Επίσης, ενημέρωσε και όλους τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Συντονισμός Μητσοτάκη-Αναστασιάδη – Αντίδραση ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο για το συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα κατήγγειλε τη σημερινή εξαγγελία του Τούρκου προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είναι ήδη στην Κύπρο, ενώ αύριο φθάνει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΗΠΑ

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες διπλωματικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει στο επιτελείο του Ερντογάν. Προειδοποίησε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου. Η αυτοπρόσωπη παρουσία Ερντογάν στα Βαρώσια ανεβλήθη. Αλλά η μονομερής κίνηση έγινε. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως την αμερικανική πλευρά. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη κίνηση των ΗΠΑ.

Ρωσία

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Η στάση της Ρωσίας θα έχει καταλυτικό ρόλο, καθώς είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα εκ νέου η Κομισιόν, με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του. Το πρωί η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, ανέφερε: «Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων. Απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη». Αργότερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέδωσε ανακοίνωση. Χαρακτήρισε  «απαράδεκτη τη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» “Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση. Θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει. Ενώ επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση δύο κρατών.

 

Διαφήμιση