Αρχική Διάστημα Σαν σήμερα ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που...

Σαν σήμερα ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη (Βίντεο)

0
nasa
Εικόνα: UNSPLASH/NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις 20 Ιουλίου το 1969, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη, σκορπώντας ενθουσιασμό όχι μόνο στη NASA, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Η αποστολή

Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα η 20η Ιουλίου, καθώς το 1969 οι τρεις αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων–11» (Apollo–11), Νιλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντβιν «Μπαζ» Άλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του οχήματος διακυβέρνησης) – έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες – γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη. Ο Νηλ Άρμστρονγκ πατάει πρώτος το πόδι του στη Σελήνη, λέγοντας το θρυλικό «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα» («That’s one small step for man, one giant leap for mankind»).

Ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης, έξι ώρες περίπου μετά την προσελήνωση – κατά γενική ομολογία αυτό συνέβη τελικά την 21η Ιουλίου. Ο Όλντριν τον συνόδευσε περίπου 20 λεπτά αργότερα. Οι δύο αστροναύτες πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να φέρουν πίσω στη Γη.

Κατά την παραμονή τους στη Σελήνη

Στη Σελήνη, οι Άρμστρονγκ και Όλντριν τοποθέτησαν, επίσης, μια πλακέτα στο πλευρό της βάσης του «Αετού» με το εξής σημείωμα: «Στο σημείο αυτό, άνθρωποι από τον πλανήτη Γη έφθασαν για πρώτη φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 μ.Χ. Ήλθαμε εν ειρήνι, εν ονόματι ολόκληρης της ανθρωπότητας» (“Here Men From The Planet Earth First Set Foot Upon The Moon, July 1969 A.D. We Came In Peace For All Mankind’’). Κάτω από την επιγραφή παρατίθενται τα ονόματα και οι υπογραφές των τριών αστροναυτών του Απόλλων-11 και του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ρίτσαρντ Νίξον, από τον οποίο δέχτηκαν και τα συγχαρητήριά του από το λευκό οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Οι αστροναύτες τοποθέτησαν επίσης στην επιφάνεια της Σελήνης μία σημαία των Η.Π.Α. και ενός μικρού δίσκου από σιλικόνη στον οποίο ήταν καταγεγραμμένα, με μικροσκοπικούς χαρακτήρες, μηνύματα από 72 αρχηγούς κρατών και τον Πάπα, αλλά και δηλώσεις των προέδρων Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και Λύντον Τζόνσον.

Η επιστροφή

Στις 18:50:35 ώρα Ελλάδος της 24ης Ιουλίου 1969 ο θαλαμίσκος προσθαλασσώθηκε 210 ναυτικά μίλια νότια της Ατόλης Τζόνσον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη είχε αίσιο τέλος. «Ήταν η πιο σημαντική εβδομάδα της παγκόσμιας ιστορίας από την εποχή της Δημιουργίας» δήλωσε συνεπαρμένος ο Πρόεδρος Νίξον.

Η σημασία για την ανθρωπότητα

Τελικώς, η πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη κατάφερε να κάνει όλο τον κόσμο να παραληρεί για αυτήν την επιτυχία. Οι τρεις αστροναύτες τιμήθηκαν σε πολλές πόλεις των Η.Π.Α. όσο και σε ξένες χώρες στις οποίες περιόδευσαν.

Η συγκεκριμένη διαστημική αποστολή αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του ανθρώπου στην παγκόσμια ιστορία και παραμένει έως σήμερα μία ιστορία που μας συναρπάζει. Ο Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος – μαζί με την αποστολή του με τους Έντβιν «Μπαζ» Άλντριν και Μάικλ Κόλινς – που καταφέρνει να προκαλέσει δέος ανοίγοντας τον δρόμο για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Διαφήμιση