Αρχική Ελλάδα Μεταλλαγμένα: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στη Monsanto για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση

Μεταλλαγμένα: Πρόστιμο 400.000 ευρώ στη Monsanto για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση

0
monsanto
Εικόνα: Bayer AG
Διαφήμιση
Υψηλότατο πρόστιμο 400.000 ευρώ επεβλήθη στον αγροτοχημικό κολοοσό Monsanto, που δραστηριοποιείται στα μεταλλαγμένα. Από τη γαλλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (CNIL), για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση. Η Monsanto, που ειδικεύεται στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, και πλέον ανήκει στο γερμανικό όμιλο Bayer, εγκαλείται για χρηματισμό προσωπικότητων εγνωσμένου κύρους.

Αιτιάσεις

Ο χρηματισμός γινόταν, σύμφωνα με το πόρισμα της CNIL, μεταξύ άλλων σε καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, ώστε μέσω της επιρροής τους, να πειστεί η κοινή γνώμη υπέρ αμφιλεγόμενου ζιιζανιοκτόνου της εταιρείας. Σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής, ο φάκελος περιείχε τα ονόματα «200 και πλέον προσωπικοτήτων», με «βαθμολογία από το 1 ως το 5». Επέτρεπε να «εκτιμάται η επιρροή τους, η αξιοπιστία τους και η υποστήριξή τους στην εταιρεία Monsanto για διάφορα ζητήματα, όπως τα ζιζανιοκτόνα ή οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί».

Το θέμα ανέδειξαν γαλλικά ΜΜΕ – Αντίκτυπος σε όλη την ΕΕ

Στην υπόθεση καθοριστικός ήταν ο ρόλος των γαλλικών ΜΜΕ. Χάριν αυτών, κινήθηκε η CNIL Τα ρεπορτάζ τους στοιχειοθέτησαν και τους φακέλους προσφυγής. Μέσα Ενημέρωσης,όπως οι εφημερίδες Le Monde και Le Parisien, των σταθμών France Télévisions και Radio France, αλλά και του Γαλλικού Πρακτορείου. Η υπόθεση επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη. Κατάλογοι προσωπικοτήτων (πολιτικών, επιστημόνων, δημοσιογράφων) στοιχειοθετήθηκαν και σε άλλες τουλάχιστον έξι χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συνολικά, στους καταλόγους περιέχονταν 1.500 πρόσωπα.

Εικόνα: Bayer AG

Πώς το σύννομο έγινε έκνομο

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν νόμιμα, στο πλαίσιο του lobbying. Το  lobbying, πράγματι, είναι μία ευρέως διαδεδομένη τακτική στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν. Εκατομμύρια δαπανώνται για την ενημέρωση των θεσμικών οργάνων, προκειμένου να πειστούν υπέρ της άποψης του εντολέως του λομπίστα. Στη συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε ότι η διαδικασία υπερέβη τα όρια. Η Monsanto ήταν «υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων». Είχε αναλάβει για λογαριασμό της η εταιρεία Fleishman-Hillard, που δραστηριοποιείται στα πεδία των δημοσίων σχέσεων, της επικοινωνίας και του lobbying. Η Bayer διαβεβαιώνει ότι οι κατάλογοι έπαψαν να χρησιμοποιούνται, μετά την ανανέωση για πέντε χρόνια από την Κομισιόν της άδειας της γλυφοσάτης το 2017. Προαναγγέλλει μάλιστα ότι θα προσφύγει κατά του προστίμου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας. Μετά το σκάνδαλο, η Bayer ζήτησε συγγνώμη. Ανέστειλε δε «μέχρι νεωτέρας» τη συνεργασία της με τη Fleishman-Hillard, θυγατρική του γιγαντιαίου ομίλου Omnicom.

Για την ιστορία

Τον Μάιο, η Κομισιόν έδωσε πράσινο φως, ώστε η γαλλική κυβέρνηση να προσφέρει φοροαπαλλαγές σε αγρότες που αποφασίζουν να μη χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη. Στις ΗΠΑ, η Bayer υπέγραψε τον Ιούνιο του 2020 συμφωνία 10 δισ. δολαρίων, για να μπουν στο αρχείο περίπου 125.000 αγωγές εναντίον του γνωστότερου ζιζανιοκτόνου της, του αμφιλεγόμενου Roundup. Η συμφωνία εν μέρει καταρρίφθηκε τον Μάιο στα αμερικανικά δικαστήρια.

Διαφήμιση