Αρχική Επιλεγμένα Κυπριακό: Νέα καταδίκη Ερντογάν για την Αμμόχωστο από ΕΕ

Κυπριακό: Νέα καταδίκη Ερντογάν για την Αμμόχωστο από ΕΕ

0
ΚΥΠΡΟΣ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Άργησε τέσσερις ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τελικά εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση με αποδέκτη τον Ερντογάν. Είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν. Σήμερα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δημοσιοποίησε και την έγγραφη καταδίκη για την παράνομη και μονομερή απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος της περίκλειστης Αμμοχώστου. Παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ΣΑ προέβη σε καταδίκη Ερντογάν και Ακιντζί από τις 20 Ιουλίου, σε μία θυελλώδη συνεδρίασή του.

Κατονομάζονται οι θύτες

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων». Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021. Και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έκφραση βαθιάς λύπης για τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια. Που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Να κάνει πίσω ο Ερντογάν

Η ΕΕ ζητεί εξίσου την άμεση αντιστροφή αυτών των ενεργειών και την αντιστροφή όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια. Ιδίως το ψήφισμα 550 (1984) και το ψήφισμα 789 (1992). Βάσει των οποίων είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες να κατοικηθεί οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων της. Και απαιτούν τη μεταφορά τής περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

Πλήρη ευθύνη στην Τουρκία

Ο πλήρης σεβασμός και η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης άμεσο τερματισμό των περιορισμών που επιβάλλονται στην ελεύθερη κυκλοφορία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στην περιοχή των Βαρωσίων. “Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια».

Παραβίαση διεθνούς δικαίου και συνεχείς προκλήσεις

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ανανεωμένων προκλήσεων. Οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού. Σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Μόνη λύση η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Η ΕΕ απορρίπτει πλήρως τις παράνομες αξιώσεις Ερντογάν για δύο κράτη και εμμένει στη μοναδική λύση: Τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές με βάση τις οποίες ιδρύθηκε η ΕΕ.

Να δεσμευθεί η Τουρκία

Επαναλαμβάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση. Σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης.

Εμμέσως, πλην σαφώς, κυρώσεις

Ο κ. Μπορέλ προειδοποιεί την Τουρκία για επιβολή κυρώσεων. Οι υπουργοί θα εξετάσουν τις ενέργειες στην επόμενη συνεδρίασή τους. Σε περίπτωση μη αντιστροφής των ενεργειών της Τουρκίας, αντίθετες με τις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε συνέχεια της δήλωσης των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021. Η οποία επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της. Για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας» επισημαίνει.

Και βελγική καταδίκη

Και το Βέλγιο καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με ανάρτηση του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισυνάπτεται παράλληλα η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ. Το βελγικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Το Βέλγιο καλεί για την αποφυγή μονομερών βημάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ενθαρρύνουμε μια συνολική και διαρκή επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

Διαφήμιση