Αρχική Περιβάλλον Μετάβαση σε μια πράσινη Ευρώπη – Οι προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής στην...

Μετάβαση σε μια πράσινη Ευρώπη – Οι προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα

0
πράσινο
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής στη Ελλάδα παρουσίασαν οι Κώστας Σκρέκας και Αλεξάνδρα Σδούκου,  στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών, ενώ την ίδια στιγμή το πολύ σημαντικό αυτό θέμα απασχόλησε ειδική εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή με θέμα “Μετάβαση σε μια έξυπνη – πράσινη Ευρώπη“.

Χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στις πράσινες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παράλληλα, μίλησε και για τα οφέλη από τις επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ που θα υλοποιηθούν έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ενώ όπως τόνισε, η Ελλάδα προχωράει στη μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, με συγκροτημένο σχεδιασμό και με δράσεις που εστιάζουν στην καινοτομία και το ψηφιακό περιβάλλον.

Μάλιστα, παρουσίασε τις παρεμβάσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να καταστούν πιο ανταγωνιστικά τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσα από την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, το νέο σχήμα δημοπρασιών και τα πράσινα διμερή συμβόλαια, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στα δίκτυα για τη μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΕΣΕΚ προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 9 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και το ίδιο ποσό για την αναβάθμιση και επέκταση δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων των νησιών.

ΥΠΕΝ ΠΡΕΣΒΕΙΣ 2

Μετάβαση σε μια έξυπνη – πράσινη Ευρώπη

Την ίδια στιγμή όπως ανέφερε η Σδούκου σχετικά με τις καινοτόμες περιβαλλοντικές και ενεργειακές πολιτικές της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση:

  • η χώρα πρωτοπορεί ως προς τους στόχους της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028 και το διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 19GW έως το 2030.
  • η πράσινη μετάβαση έχει και μια σημαντική ψηφιακή διάσταση, την οποία προωθεί συστηματικά η ελληνική κυβέρνηση με πλήρη ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας με τη λογική του “one-stop shop”, την προώθηση αυτοματισμών και νέων τεχνολογιών ώστε στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης, τα κτήρια να μην μόνο πιο πράσινα αλλά και πιο έξυπνα
  • η Ελλάδα προωθεί συστηματικά την έρευνα για την ενεργειακή καινοτομία, αλλά και την επένδυση σε έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα. Μάλιστα, θα υπάρξει ολοένα και στενότερη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «έξυπνη – πράσινη μετάβαση» καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση χωρίς ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς πρόκειται για τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
  • στρατηγική προτεραιοποίηση της Ένωσης θα αναδείξει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση σε «ακρογωνιαίους λίθους» της ανάκαμψης από την πανδημία
  • με τους ευρωπαϊκούς πόρους που κινητοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων προγραμμάτων, η Ευρώπη θα βγει από την κρίση καλύτερη, δυνατότερη, πιο πράσινη και πιο «έξυπνη».

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο θέμα της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη σε θέματα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως όσο συνεχίζει να θέτει φιλόδοξους στόχους και να κατευθύνει σημαντικούς πόρους προς τη μετάβαση. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της καταλήγουν και σε απτή και μετρήσιμη αύξηση της ευημερίας και της προόδου των λαών της Ευρώπης.

Διαφήμιση