Αρχική Τεχνολογία Τεχνητή νοημοσύνη: Όρια για “εφαρμογές υψηλού ρίσκου” – Απαίτηση για ηθική

Τεχνητή νοημοσύνη: Όρια για “εφαρμογές υψηλού ρίσκου” – Απαίτηση για ηθική

0
τεχνητή νοημοσύνη
Διαφήμιση

Επιβολή κανόνων και απαγόρευση χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, όπου θεωρείται σαφή απειλή για την ασφάλεια, τα προς το ζην και τα δικαιώματα των ανθρώπων, ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, προτείνει πολύ αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, όπως η αναγνώριση προσώπου που χρησιμοποιείται από την επιβολή του νόμου.

Παράλληλα η παραβίαση των κανόνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους, με όριο το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια.

“Στην τεχνητή νοημοσύνη, η εμπιστοσύνη είναι προαπαιτούμενο, όχι κάτι που καλό θα ήταν να έχουμε. Με αυτούς τους κανόνες που αποτελούν ορόσημο, η ΕΕ πρωτοστατεί προκειμένου να διαμορφωθούν νέες παγκόσμιες νόρμες” ανέφερε η Μάργκρετ Βεστάγκερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα τεχνολογίας.

“Ανθεκτική στο μέλλον και φιλική προς την καινοτομία, οι κανόνες μας θα παρέμβουν όπου είναι απολύτως απαραίτητο – όταν διακυβεύεται η ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ“.

Απαίτηση για ηθική τεχνητή νοημοσύνη

Παράλληλα, σημειώνεται ότι πολλές από τις βασικές ιδέες διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, πριν από την ανακοίνωση, προκαλώντας ανησυχία από την τεχνολογική κοινότητα ότι θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία.

“Το προτεινόμενο καθεστώς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα ταιριάζει καλά με πολλούς στην κοινότητα”, δήλωσε ο Nikolas Kairinos, διευθύνων σύμβουλος του Soffos.ai, ο οποίος δημιουργεί μια τεχνητή νοημοσύνη για την εκπαίδευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

“Οι χαλαροί ορισμοί όπως το” υψηλό ρίσκο “είναι αόριστοι. “Μια διφορούμενη προσέγγιση για τη ρύθμιση που ελέγχεται από άτομα που ενδέχεται να μην έχουν σε βάθος κατανόηση της τεχνολογίας AI δεν θα εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη.”

“Η Ευρώπη επιδιώκει να περιορίσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως εφευρέτης, σύμφωνα με τους κανόνες των ΗΠΑ. Το Βατικανό, η IBM και η Microsoft απαιτούν ηθική τεχνητή νοημοσύνη. Ο Herbert Swaniker, εμπειρογνώμονας τεχνολογίας στο δικηγορικό γραφείο Clifford Chance, δήλωσε ότι τα προτεινόμενα μεγάλα πρόστιμα έδωσαν στη νομοθεσία AI πολύ περισσότερη δύναμη – και ήταν “εξαιρετικά φιλόδοξη”.

“Υπάρχουν πολλά να κάνουμε για να ακονίσουμε μερικές από αυτές τις έννοιες”, είπε.

Πηγή: bbc

Διαφήμιση