Αρχική Διάστημα Αύριο το βράδυ η “κορύφωση” των Λυρίδων – Τα πεφταστέρια της Άνοιξης

Αύριο το βράδυ η “κορύφωση” των Λυρίδων – Τα πεφταστέρια της Άνοιξης

0
Image by Uttar Pradesh, Kanpur, Unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στον ελληνικό ουρανό θα εμφανιστούν αύριο το βράδυ, οι Λυρίδες. Συγκεκριμένα, η βροχή από τα ανοιξιάτικα “πεφταστέρια” θα είναι ορατή στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, και άρα και στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης 22 Απριλίου προς ξημερώματα Παρασκευής.

Οι Λυρίδες του Απριλίου τελειώνουν την ξηρασία μετεωριτών που παρατηρείται κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Εκείνη την περίοδο δεν εμφανίζονται μετεωρίτες όπως μπορείτε να δείτε στον οδηγό μετεωριτών εδώ. 

Στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, που παραμένουν ορατές οπουδήποτε στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα.

Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα, όπως ανέφερε σχετικά ένας Αμερικανός που τις παρατηρούσε το 1982.

Black Mountain Rd Unsplash

Η ιστορία των Λυρίδων

Αναφορές για τις Λυρίδες εμφανίζονται πριν 2,700 χρόνια. Οι αρχαίοι Κινέζοι παρατήρησαν τις Λυρίδες που “έπεφταν σαν βροχή” το έτος 687 π.Χ. Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μία μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.

Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς
η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Πώς θα παρακολουθήσετε τους λαμπερούς μετεωρίτες

  • Πάτε στην εξοχή μακριά από τα φώτα της πόλης.
  • Μην έχετε υψηλές προσδοκίες.

Ένας σοφός είπε κάποτε: “Οι μετεωρίτες είναι σαν το ψάρεμα. Πηγαίνεις. Απολαμβάνεις το νυχτερινό αεράκι και ίσως την παρέα των φίλων σου. Κάποιες φορές πιάνεις και κανένα ψάρι”.

 

Διαφήμιση