Αρχική Ελλάδα Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και οι κυρώσεις που αναμένονται

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και οι κυρώσεις που αναμένονται

0
Ερντογάν Τουρκία
Εικόνα: Akos Stiller/Bloomberg
Διαφήμιση
Η στάση της Τουρκίας επιμένει να είναι προκλητική. Η Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της προειδοποιώντας την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά γιατί αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο. Ωστόσο, η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι αυτή που φοβούνται τώρα οι Τούρκοι. 

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά πυραύλων S-400, που ξεκίνησαν με την απόφαση του συμμάχου του ΝΑΤΟ να αγοράσει το σύστημα αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία το 2017.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια δέσμη μέτρων που συνέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ωστόσο, δεν ανέφεραν τι θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις.

Μάλιστα, ο Τραμπ υπέγραψε κείμενο 742 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό ενόπλων δυνάμεων που περιλαμβάνει και δαπάνες για περισσότερα στρατεύματα στην Ελλάδα.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions, γνωστού ως CAATSA.

Ο Τραμπ, ο οποίος τονίζει εδώ και πολύ καιρό την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αντισταθεί σε διμερείς εκκλήσεις του Κογκρέσου να τιμωρήσει την Τουρκία για τη συμφωνία της με τη Ρωσία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και οι Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι κυρώσεις πιθανότατα θα στοχεύουν τους αμυντικούς αξιωματούχους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της κορυφαίας υπηρεσίας προμηθειών άμυνας. Το νόμισμα υποτιμήθηκε έως 1,7% και η τιμή του διαπραγματεύτηκε στα 7,9930 ανά δολάριο στις 12:14 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το S-400 είχε κόστος

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το S-400 είχε ένα κόστος. Ουσιαστικά αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε προγραμματίσει να αγοράσει περίπου 100 μαχητές επόμενης γενιάς που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin Corp, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κατασκευάζει ορισμένα βασικά στοιχεία για το μαχητικό τζετ, το οποίο αναμένεται να καταρρεύσει το 2022.

Μια κύρια ανησυχία των ΗΠΑ είναι ότι το S-400 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δυνατότητες μυστικότητας του F-35.

Η θέση της Τουρκίας

Οι κυρώσεις προς την Τουρκία αναμένονται τον Μάρτιο, όπου θα γίνει νέα νέα αποτίμηση της στάσης της. Μέχρι τον Μάρτιο ωστόσο, την προεδρία στις ΗΠΑ θα έχει ήδη αναλάβει ο Τζο Μπαίντεν.
Ο Ερντογάν μέχρι στιγμής έχει πάρει παράταση από την Ε.Ε. και μέχρι να αναλάβει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ προσπαθεί να κάνει βήματα να τον πλησιάσει.
Κινήσεις τελευταίας στιγμής από το μέρος της Τουρκίας. Η μία αφορά την απόσυρση του Oruc Reis και η άλλη την δήλωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία ανήκει στη Δύση. Μία δήλωση με την οποία συμφωνεί και ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία ανήκει στη Δύση και στην Δυτική Συμμαχία.  
“Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών της Δύσης, δεν μπορεί κανείς να φτάσει κάπου και οι σχέσεις πρέπει να επαναπροσδιοριστούν στα πλαίσια της καλής γειτονιάς και όχι της εχθρότητας. Σήμερα είναι που χαίρονται οι ψυχές του Νουρί Πασά, του Εμβέρ Πασά και των μελών του στρατού Ισλαμ – Καυκάσου. Όπως και του ηγέτη των πεσόντων του Αζερμπαϊτζάν του Μπουμπαρίζ Ιμπραχίμοβ. Σήμερα για όλους μας, για όλον το κόσμο του Τουρκισμού είναι ημέρα νίκης και περιφάνειας”, δήλωσε ο Ερντογάν.
Διαφήμιση