Αρχική Ελλάδα Κ. Μητσοτάκης: Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία – Ισχυρές κυρώσεις στον ορίζοντα

Κ. Μητσοτάκης: Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία – Ισχυρές κυρώσεις στον ορίζοντα

0
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Των Αγγελική Γυπάκη,
Μαίρη Αλιβιζάτου

Κάνοντας “ένα βήμα τη φορά” η Ευρώπη, έδωσε ισχυρή και ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά, διαφορετικά την περιμένουν περισσότερες κυρώσεις, με αισθητά μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις και τη μεταφορά όπλων, ενώ της δόθηκε προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2021, όπου αναμένεται Έκθεση από τον Ζ. Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αφορά το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα επεκτείνονται κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, “το μήνυμα είναι πολύ σαφές και ελπίζω να μην παρερμηνευθεί από τη γείτονα χώρα, και για το τι αποφασίστηκε σήμερα και για το τι, ενδεχομένως, να πρέπει να αποφασιστεί τον Μάρτιο”. Ενώ, δε γνωρίζουμε ακόμα εάν πράγματι θα επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εις βάρος της Τουρκίας για το ζήτημα των S-400, όπως έχει γραφεί, αν και θα είναι σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι και στα Συμπεράσματα είναι σαφές ότι η Ε.Ε. επιθυμεί να συντονιστεί με τις ΗΠΑ για το θέμα αντιμετώπισης της Τουρκίας, αλλά και σε σειρά ζητημάτων. Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται και η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η “εξαγωγή όπλων αντιβαίνει στη λογική της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, η ΕΕ. έχει δώσει κατευθύνσεις προς τα μέλη της, καθώς αποτελεί θέμα διμερών σχέσεων των μελών με την Τουρκία.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατέληξε την ομιλία του λέγοντας ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς, κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αφορούν πρώτα και κύρια την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση – Η Τουρκία να δείξει συνέπεια

Όπως επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”

Ενώ, “έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και στην Επιτροπή, να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021, γραπτή έκθεση που θα άφορα ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται σε αυτή όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε. και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας”.

Συμπλήρωσε δε ότι “Η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο -και στα κράτη που περιλαμβάνει- υπήρξε απολύτως σαφής. Η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση μετά και την αποχώρηση του Oruc Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών”. Και ταυτόχρονα, εντάσσεται ως προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές, ότι η Τουρκία για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση “θα πρέπει να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες”.

Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά

“Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά, που αποτελεί και την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή κυρώσεων όμως, είναι το καλύτερο εργαλείο πίεσης για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία” προσέθεσε.

Πλαίσιο κυρώσεων με μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο στον ορίζοντα

Ενώ, σημείωσε ότι “δεν θέλουμε την Τουρκία να είναι ένας προκλητικός και επιθετικός γείτονας, δεν είναι προς όφελος κανενός. Αν επιμένει να συνεχίσει, υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες, και στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο”.

“Η φιλοσοφία της σχέσης ΕΕ – Τουρκίας εξακολουθεί στον πυρήνα της να ισχύει, η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη με κόστος για τον τούρκικο λαό, και πιστεύω ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη, με τους δικούς της ρυθμούς, κινείται ενωμένη στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, και είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξελίξεις που αφορούν και την ίδια”.

Να μην εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τη διασύνδεσή του με το τουρκικό πρόβλημα, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζεται η βούληση της Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, αλλά και γίνεται σαφής επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακινητών για να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο, να μην εργαλειοποιείται η ανθρωπινή ζωή και να μη χρησιμοποιούνται άνθρωποι ως εργαλεία για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της γείτονος.

Είναι προς όφελος της Τουρκίας να αλλάξει

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς περεταίρω μετά τις δηλώσεις του διευκρίνισε εκ νέου ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά, δε πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν κι άλλες ισχυρότερες κυρώσεις το Μάρτιο. Όμως είναι προς όφελός της να αλλάξει.

Μακρόν: Διαπιστώσαμε ομόφωνα ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα” απέναντι στην Τουρκία, υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως υπογράμμισε, “Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία τον Οκτώβριο, αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες”.

Ενώ, προσέθεσε ότι οι κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρώπη, δείχνουν ότι η Ε.Ε. δεν θα δεχτεί άλλο, αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και ταυτόχρονα παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία.

Α. Μέρκελ: “Απογοητευμένη” από τη γερμανική προεδρία σχετικά με την Α. Μεσόγειο

(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

“Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση γιατί θέλαμε να υποστηρίξουμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης στην περιοχή”, είπε κατά τις κοινές δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ, ως επικεφαλής της προεδρεύουσας χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ταυτόχρονα, η Α. Μέρκελ, δήλωσε απογοητευμένη από τα αποτελέσματα της γερμανικής προεδρίας επί του θέματος – αναφερόμενη ενδεχομένως στη πιθανότητα καλύτερης διαμεσολάβησής τους – και παράλληλα ευχαριστημένη σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τους ηγέτες.

Η Γερμανία επιθυμούσε μια “πιο εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία”, ωστόσο αυτό άλλαξε υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, έδωσε δίκαιο στην Κύπρο σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων, υπογραμμίζοντας ότι έχουν δίκαιο που εκφράζουν παράπονα και τους στηρίζει πλήρως.

Η ίδια αρνήθηκε να δώσει απάντηση σχετικά με το εμπάργκο όπλων, εφόσον όπως είπε, το ζήτημα των εξαγωγών όπλων πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ύστερα από διαβουλεύσεις με συμμάχους των ΗΠΑ και υπό το φως της έκθεσης που ζητήθηκε από τον Ζ. Μπορέλ.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι χώρες που παρουσιάστηκαν περισσότερο υποστηρικτικές προς την Τουρκία, ενώ η Ισπανία, η Μάλτα και η Ιταλία ήταν υποστηρικτικές, αλλά χωρίς ιδιαίτερη τοποθέτηση.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε σχετικά: “Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση γιατί θέλαμε να υποστηρίξουμε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει η μακροπρόθεσμη αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά έπρεπε να αποφασίσουμε για την βραχυπρόθεσμη πορεία μας.”

Διαφήμιση