Αρχική Υγεία - Διατροφή Το 39% των εργοδοτών δεν γνωρίζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των...

Το 39% των εργοδοτών δεν γνωρίζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ρευματοπαθών

0
Εργασία
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πόσα γνωρίζουμε για τις ρευματικές παθήσεις; Το 39% εκτιμά ότι οι εργοδότες δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των ρευματοπαθών στην εργασία, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. 

Τα παραπάνω, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως υπό το πλαίσιο του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας (10-13 Δεκεμβρίου) που διοργανώνεται διαδικτυακά από τη Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), όπου έλαβε χώρα το 4ο Forum των STAKEHOLDERS για τις Ρευματικές Παθήσεις.

Στην ενότητα «Ρευματοπαθείς και εργασία», παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, Κατερίνα Κουτσογιάννη, τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου της ΡευΜΑζήν, με θέμα τη σχέση των ρευματοπαθών με την εργασία. 

Δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, η χαρτογράφηση των εργασιακών συνθηκών των ρευματοπαθών, η διαπίστωση των αναγκών τους αλλά και η εξακρίβωση του βαθμού ενημέρωσης των ίδιων και των εργοδοτών τους όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις δυνατότητες εύλογων προσαρμογών στην εργασία, συναποτέλεσαν τους στόχους της πανελλαδικής έρευνας που υλοποίησε ΡευΜΑζήν, υπό την αιγίδα της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.

Τι προκύπτει

Από τα 503 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι:

  • Συνολικά 83.44% των συμμετεχόντων ήταν στην παραγωγική εργασιακά ηλικία, εύρημα που υποστηρίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης.
  • Το 90% είναι γυναίκες, κάτι που εξηγείται από το επιβεβαιωμένο στατιστικά γεγονός ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν περισσότερο γυναίκες και ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να συμμετέχουν σε έρευνες.
  • Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες 40,4%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ποσοστού 2,8% που βρίσκεται σε εναλλακτικές θεραπείες και του 7,5% που δεν λαμβάνει θεραπεία.
  • Το 83% στηρίζεται οικονομικά στην προσωπική του εργασία ή στην εργασία τρίτου προσώπου στην οικογένεια, ενώ μόνο το 11% έχει στήριξη από το κράτος.
  • Για το 65% των ερωτηθέντων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η εργασία τους, ενώ το 81% δηλώνει ότι νόσησε μετά την έναρξη της εργασίας.
  • Θετικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς κοινοποιούν πλέον το πρόβλημά τους στην εργασία, με το 56%  να το έχει κοινοποιήσει στον εργοδότη και το 61% στους συναδέλφους του ενώ το 15% δεν μιλάει για το νόσημα του στην εργασία.
  • Είναι σημαντικό ότι το 61% θεωρεί ότι η εργασία του θα ήταν ευκολότερη αν υπήρχαν εύλογες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο.
  • Το 39% εκτιμά ότι οι εργοδότες δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των ρευματοπαθών στην εργασία, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
  • Το 77% θεωρεί ότι το ρευματικό νόσημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση εργασίας και το 67% ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση της εργασίας.
  • Στις ερωτήσεις για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια του lockdown, είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% δεν έκανε χρήση της ειδικής άδειας, το 60% δεν βγήκε σε αναστολή εργασίας, ενώ το 53% των ασθενών δεν έκαναν χρήση τηλεργασίας λόγω της φύσης της εργασίας τους, ανησυχητικά ποσοστά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή Covid-19 νόσο.
Διαβάστε επίσης:  Ο Δήμος Αθηναίων για 3η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία – Ισχυρές κυρώσεις στον ορίζοντα
Επόμενο άρθροΗλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων: Ενεργοποιείται στις αρχές του έτους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ