Αρχική COVID-19 Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών – Μ. Βατόπουλος: “Μέτρα όπως στην Ουχάν”

Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών – Μ. Βατόπουλος: “Μέτρα όπως στην Ουχάν”

0
κορονοϊός σκαι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο κλινικές επίταξε στην Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Υγείας, μετά από την άρνηση των ιδιοκτητών τους να συνεργαστούν.

Πρόκειται για τη Γενική Κλινική Λυσίμαχος του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού και την Euromedica.

Με σκοπό “την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών”.

Όπως αναφέρει το υπουργείο “βάση του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ”.

Δείτε το ΦΕΚ της επίταξης

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη 19 Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας ζήτησε τη διάθεση 200 κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19 στην Θεσσαλονίκη. Οι ιδιοκτήτες των κλινικών απάντησαν αρνητικά.

Οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με Covid-19, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού. Όπως υπογραμμίζουν το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών Covid-19.

“Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”, λένε οι κλινικάρχες

Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να είναι δραματική. Και χθες Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, η πόλη κρατούσε το ρεκόρ νέων κρουσμάτων στα 905.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε το σκεπτικό της άρνησης.

“Δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται με κορονοϊό. Είχαμε βρει δυο κέντρα αποκατάστασης τα οποία είναι περιφερειακά. Δεν δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες.

Μετά προτείναμε άλλα δύο νοσοκομεία, όπου γίνονταν διεργασίες και θα μπορούσαν να ανοίξουν αυτά.

Ο απλός πολίτης φοβάται να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Αντί να σώσουμε ανθρώπινες ζωές θα μεταδώσουμε την ασθένεια; Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τα περιστατικά.

Αυτό ισχύει Πανελλαδικά. Άνοιξε και το 424. Αν γίνει επίταξη, αναγκαστικά δεν θα παρανομήσουμε. Εκεί θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν υπάρξει μετάδοση θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”.

Μ. Βατόπουλος: “Μέτρα όπως στην Ουχάν”

Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με την επίταξη “δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό. Πέρα από τις υποδομές, απαιτείται κι εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

Ο καθηγητής πρότεινε τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας. Καθώς και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.

“Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, είπε χαρακτηριστικά. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά.

Ένα lockdown τύπου Ουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού.

Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Ουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα”.

 

Διαφήμιση