Αρχική COVID-19 Πότε είναι πιο μολυσματικοί οι φορείς Covid-19

Πότε είναι πιο μολυσματικοί οι φορείς Covid-19

0
κορονοϊός
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Covid-19 πιθανότατα να είναι πολύ μολυσματικά την πρώτη εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Microbe.

Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ιού νωρίς στην ασθένεια. Και ο ζωντανός ιός, ικανός να αναπαραχθεί, βρέθηκε έως εννέα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το γενετικό υλικό του Sars-CoV-2, του ιού που προκαλεί το Covid-19, μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί αναπνευστικά ή σε κόπρανα για αρκετές εβδομάδες.
Αλλά δεν βρέθηκε ζωντανός ιός σε οποιονδήποτε τύπο δείγματος που συλλέχθηκε μετά από εννέα ημέρες συμπτωμάτων.

Η σημασία της αυτοαπομόνωσης

“Τα ευρήματα μας ευθυγραμμίζονται με μελέτες ανίχνευσης επαφών, που υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα συμβάντα μετάδοσης ιών συμβαίνουν πολύ νωρίς, τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Μουγ Σέβικ, του Πανεπιστημίου του St Andrews.

Και ειδικά εντός των πρώτων πέντε ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Κάτι που υποδεικνύει τη σημασία της αυτοαπομόνωσης αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων”.

Ειδικότερα τα άτομα που έχουν μολυνθεί με Sars-CoV-2 είναι πιθανότατα να είναι πολύ μολυσματικά την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα άτομα που είχαν μολυνθεί με το Covid-19 και κυρίως εκείνους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι σχετικά μόνο για την περίοδο αυτο-απομόνωσης για άτομα με επιβεβαιωμένο Covid-19.
Και δεν ισχύουν για άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα μετά από επαφή με κάποιον μολυσμένο.

Μολυσματικοί πριν εμφανίσουν συμπτώματα

Η μελέτη δεν εξέτασε ασυμπτωματικά άτομα. Αλλά οι συγγραφείς της προειδοποιούν ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι μολυσματικοί πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Και μπορεί να μεταδώσουν τον ιό χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Πολλές χώρες προτείνουν στα άτομα με τον ιό να απομονωθούν για 10 ημέρες. Κάτι που είναι σύμφωνο με τα ευρήματα.

Η κατανόηση του πότε οι ασθενείς είναι πιθανότερο να είναι μολυσματικοί είναι σημαντική για την ενημέρωση αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας. Και για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Διαφήμιση