Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα: Τελικά το ιχθυέλαιο αποτρέπει καρδιακά προβλήματα;

Έρευνα: Τελικά το ιχθυέλαιο αποτρέπει καρδιακά προβλήματα;

0
ιχθυέλαιο
Διαφήμιση

Το ιχθυέλαιο προέρχεται από τη σάρκα λιπαρών ψαριών. Είναι μια τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και θεωρείτε πολύ ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς, των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και των ματιών. Για χρόνια μάλιστα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστούσε στον κόσμο την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Επιπλέον, το 2017, είχε προτείνει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ή πρόσφατης καρδιακής προσβολής. Παράλληλα, συμπλήρωσαν ότι τα συμπληρώματα δεν αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, το ιχθυέλαιο προστατεύει όντως την υγεία της καρδιάς;

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες οι οποίες συζητήθηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αυτό το Σαββατοκύριακο εντόπισαν ότι το συμπλήρωμα δεν βοηθά πραγματικά στην υγεία της καρδιάς. 

Η πρώτη μελέτη, η πιο μακροσκελής και μεγάλη τυχαιοποιημένη δοκιμή του είδους της, εξέτασε εάν ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ή ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D παρείχε οποιοδήποτε όφελος στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που επηρεάζει περισσότερα από 33 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η διαταραχή αυτή μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Παράλληλα, τους εκθέτει σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια ακόμη και θάνατο.

Το ιχθυέλαιο και η βιταμίνη D δεν βοηθούν

Η πρώτη μελέτη πραγματοποιήθηκε με ένα δείγμα σχεδόν 26.000 ανδρών και γυναικών οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.  Κάποιοι από αυτούς έλαβαν είτε 2000 IU βιταμίνης D3 και / ή 840 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ κάποιοι άλλοι έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο, ελαιόλαδο ή σογιέλαιο.

Μετά από πέντε χρόνια, προέκυψαν σχεδόν 900 συμβάντα κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό είναι περίπου το 3,6% του πληθυσμού της μελέτης.

Στη συνέχεια οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο και εκείνων που έλαβαν συμπληρώματα βιταμινών. Ωστόσο, δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα.

Αυτά τα αποτελέσματα της δοκιμής φαίνεται να συμβαδίζουν με προηγούμενες βραχυπρόθεσμες δοκιμές και των δύο συμπληρωμάτων.

Μικρότερες ή παρατηρητικές μελέτες έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενα δεδομένα, αλλά πολλοί έχουν δείξει ότι δεν υπήρχαν οφέλη από τη λήψη ιχθυελαίου ή βιταμίνης D.

Η Δρ Christine Albert, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιάς του Smidt, στο Cedars-Sinai, η οποία παρουσίασε και τα ευρήματα τονίζει ότι, τα βασικά βήματα πρόληψης που ελπίζει να διερευνήσει στη συνέχεια είναι μερικές από τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που φαίνεται να αποτρέπουν τα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που χάνουν βάρος, ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση και πίνουν λιγότερο αλκοόλ φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα με αυτές τους τις ενέργειας σε σχέση με την κατανάλωση ιχθυελαίου.

Το ιχθυέλαιο δεν μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Στη δεύτερη παρουσίαση, που δημοσιεύθηκε επίσης την Κυριακή στο Journal of the American Medical Association, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αυτή ήταν επίσης μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που συνέκρινε την υγεία των ασθενών που έλαβαν συμπλήρωμα υψηλής δόσης ωμέγα-3 με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, αραβοσιτέλαιο.

Οι 13.078 ασθενείς σε αυτή τη μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με στατίνες και είχαν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα και χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης γνωστή ως χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας.

Οι εθελοντές παρατηρήθηκαν από τον  Ιουνίου του 2017 μέχρι τον Ιανουαρίου του 2020, όπου και η μελέτη σταμάτησε, καθώς κατέστη σαφές ότι υπήρχε χαμηλή πιθανότητα οφέλους από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Στην πραγματικότητα, υπήρχε υψηλότερος ρυθμός γαστρεντερικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Περισσότερο από το 25% των ατόμων στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα ωμέγα-3, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν το αραβοσιτέλαιο, με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από 15%.

Τελικά το ιχθυέλαιο είναι επιβλαβές ή όχι;

“Πολλές δοκιμές δεν έχουν δείξει απολύτως καμία επίδραση του ιχθυελαίου στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα με μια μεγάλη εξαίρεση”, δήλωσε ο Δρ Steve Nissen, καρδιολόγος της Κλινικής Cleveland που εργάστηκε στη μελέτη.

“Αυτή η δοκιμή, γνωστή ως REDUCE-IT, έλαβε τεράστια προσοχή, υπήρχε ένας τόνος διαφημιστικής εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης μιας ετικέτας FDA ότι μείωσε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.”

O Nissen θεωρεί ότι η επιλογή του ορυκτέλαιου της μελέτης παραμόρφωσε τα αποτελέσματα. Το ορυκτέλαιο είναι μια μορφή υγρής παραφίνης, ένα παράγωγο του κεριού.

“Στην πραγματικότητα, τόσο αυτή η δοκιμή όσο και η δοκιμή μας έδειξαν αύξηση της κολπικής μαρμαρυγής – 69% αυξημένος κίνδυνος – με το ιχθυέλαιο στη μελέτη μας”, δήλωσε ο Nissen.

“Έτσι, μπορείτε να κάνετε την υπόθεση ότι το ιχθυέλαιο μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ουδέτερο. Μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι επιβλαβές.”

Αυτή η μελέτη είναι σύμφωνη με προηγούμενες δοκιμές.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το φάρμακο Vascepa με βάση το ιχθυέλαιο για καρδιακή προσβολή και πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου το 2019.

Ο Nissen ελπίζει ότι θα μελετήσουν τις έρευνες και θα επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση, παρόλο που θα είναι δύσκολο.

Πηγή: cnn.com

Διαφήμιση