Αρχική Special Topics - 2 Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Πώς θα θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας εν όψει χειμώνα και λοιμώξεων

Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Πώς θα θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας εν όψει χειμώνα και λοιμώξεων

0
anosopoiitiko
Διαφήμιση

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

*Της: Δρ.Αν.Μοσχοβάκη

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η θωράκισή του εν όψει της αλλαγής του καιρού και της σταδιακής έλευσης του χειμώνα μας καθίσταται επιβεβλημένη!

Πως μπορούμε όμως να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας ;

Η δημιουργία άμυνας του οργανισμού και δη με φυσικό τρόπο, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η καλύτερη δυνατή λύση και είναι εφικτή μέσα από τη σωστή διατροφή. 

Τα μέτρα καθημερινότητας που είναι απαραίτητα για την βέλτιστη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικό να τηρούνται και το Φθινόπωρο αποτελεί την ιδανική εποχή για τους ανθρώπους που επιχειρούν να εγκαινιάσουν αλλαγή στάσης ώστε να δρέψουν τους ευεργετικούς καρπούς της κατά την χειμερινή περίοδο.

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι απαραίτητη για τη σωστή άμυνα έναντι λοιμώξεων και την πρόληψη της καταβολής, εξασφαλίζεται με αποχή από καπνό και ρύπους, σωστή διατροφή,  άσκηση, αποφυγή παχυσαρκίας, επαρκή ενυδάτωση με νερό υψηλής ποιότητας, αποφυγή άγχους, ποιοτικό ύπνο. Συνιστάται συνετή κατανάλωση κρέατος αυγών και αποφυγή  κατάχρησης αλκοόλ, λιπαρών ουσιών ιδιαίτερα κορεσμένων -trans λιπαρών, γλυκαντικών ουσιών, τυποποιημένων προϊόντων.

Τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), extra παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες. Τα θαλασσινά (π.χ. ψάρι) εφοδιάζουν το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς πρέπει να ακολουθούν πιστά τα διατροφικά προγράμματα και τις ιατρικές οδηγίες που αφορούν το χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχουν. Η σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ σημαντική. Η ενισχυτική εφαρμογή εμβολίων έχει εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις.

diatrofi anosopoiitiko

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σημαντικά για την πρόληψη της καταβολής του οργανισμού και την δημιουργία άμυνας στο ανοσοποιητικό έναντι λοιμώξεων:

Βιταμίνη C. Eίναι σημαντική για την ομαλή παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στα εσπεριδοειδή, ντομάτες, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.

Βιταμίνη D. Είναι σημαντική για την υγεία του σκελετού και την αντιμετώπιση φλεγμονών  Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Οι τροφικές πηγές (π.χ. μανιτάρια, προϊόντα από ζώα ελευθέρας βοσκής) δεν αρκούν για να προμηθεύσουν το σώμα με την βιταμίνη D που χρειάζεται.

Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε σιτέλαιο, ελαιόλαδο, φύτρο σταριού, πλήρη δημητριακά, ξηρούς καρπούς – φιστίκια.

Βιταμίνη Α. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργικότητας των ανατομικών φραγμών. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα, κίτρινα λαχανικά, συκώτι, αυγά.

Βιταμίνη Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες Β12, Β6, συντελούν στην ομαλή λειτουργία όλων των κυττάρων. Η Β12 υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως γάλα, κρέας, τυρί, αυγά, ψάρι. Αυξημένες συγκεντρώσεις Β6, ευρίσκονται σε μπανάνες, δημητριακά, συκώτι, πουλερικά, όσπρια, αυγό, ψάρια, πράσινα λαχανικά, κρέας, ξηρούς καρπούς, πατάτες, γλυκοπατάτες, ζύμη, σταφίδες, δαμάσκηνα. Το φυλλικό οξύ ευρίσκεται σε συξημένες συγκεντρώσεις σε πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού, συκώτι, αυγά.

Ο χαλκός. Συντελεί στην ομαλή παραγωγή ιντερλευκίνης 2. Συκώτι, θαλασσινά, αυγό, ξηροί καρποί – αμύγδαλα, όσπρια, πλήρη δημητριακά, αλεύρι βρώμης είναι εξαιρετικές πηγές.

Ο σίδηρος. Είναι σημαντικός για την ομαλή διεξαγωγή των φλεγμονωδών απαντήσεων, τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Συκώτι, κρέας, όσπρια, αυγά αποτελούν πλούσιες πηγές.

Το μαγνήσιο. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία μυικού νευρικού συστήματος και κυττάρων άμυνας. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε μπανάνες, πλήρη δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, ορισμένα θαλασσινά, κακάο.

Ο ψευδάργυρος. Εμπλέκεται σε ζωτικές κυτταρικές λειτουργίες. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε οστρακοειδή, φύτρο σταριού, κρέας, ξηρούς καρπούς, αυγό, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το μαγγάνιο. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς.

Το σελήνιο. Επηρεάζει την αντιοξειδωτική κατάσταση του οργανισμού. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται σε κρέατα, θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com
Διαφήμιση