Αρχική Special Topics Ήρθε η εποχή που θα τρώμε πρωτεΐνη από αέρα κοπανιστό

Ήρθε η εποχή που θα τρώμε πρωτεΐνη από αέρα κοπανιστό

0
solar food
photo: solar food
Διαφήμιση

Στο ερώτημα τι θα τρώμε στο Διάστημα τα επόμενα χρόνια που θα …μαζευτούν αρκετοί ζάμπλουτοι ταξιδιώτες μία από τις απαντήσεις είναι πρωτεΐνη από έναν και μόνο μικροοργανισμό που δεν είναι ούτε ζώο ούτε φυτό! Για την ακρίβεια από έναν από τα δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση, σε ατελείωτο απόθεμα βρώσιμης τροφής με αέρα, ηλεκτρισμό και ζύμωση!

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Nasa σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες πίσω στη Σελήνη μέσω του προγράμματός της Artemis- ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), ο οποίος σχεδιάστηκε για να βρίσκεται σε τροχιά για 15 χρόνια, αλλά τώρα διανύει τον 26ο χρόνο του στο Διάστημα, θα αντικατασταθεί σύντομα- και οι επιστήμονες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο επανδρωμένων αποστολών στο βαθύ διάστημα.

solar

Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα τουριστικά προγράμματα (από άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια) γεννάται ένα ερώτημα σύμφωνα με το BΒC: τι θα φάμε όταν φτάσουμε εκεί;

Τι τρώνε σήμερα οι αστροναύτες;

«Το φαγητό είναι κάτι που κρατά τους αστροναύτες λογικούς», λέει η Δρ Sonja Brungs, αναπληρώτρια επικεφαλής των επιχειρήσεων αστροναυτών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Το καλό φαγητό, το σωστό φαγητό με μεγάλη ποικιλία, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεμονωμένων αστροναυτών είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη αποστολή στο βαθύ διάστημα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι υποτιμούν πόσο σημαντικό είναι».

Επί του παρόντος, οι αστροναύτες λαμβάνουν μικρά σακουλάκια με φαγητό που περιέχουν έτοιμα γεύματα. Τα γεύματα αυτά παρασκευάζονται από εξειδικευμένες εταιρείες παραγωγής τροφίμων και στη συνέχεια αποξηραίνονται με κατάψυξη, αφυδάτωση ή θερμοσταθεροποίηση.

Οι αστροναύτες προσθέτουν νερό για να ζεστάνουν ή να ψύξουν τα γεύματα που θα φάνε- μπορούν επίσης να φέρουν μαζί τους ένα ειδικό γεύμα που τους θυμίζει την πατρίδα τους (και αυτό πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο και θερμοσταθερό).

Υπάρχουν κάποια «όχι»: οτιδήποτε έχει ψίχουλα, όπως το ψωμί, δεν μπορεί να μεταφερθεί στο διάστημα, καθώς τα ψίχουλα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στον αέρα στο περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να εισπνευστούν ή να μπουν σε ζωτικό εξοπλισμό. Το αλάτι είναι περιορισμένο, λόγω του γεγονότος ότι το σώμα αποθηκεύει το νάτριο διαφορετικά στο διάστημα, οδηγώντας σε επιτάχυνση της οστεοπόρωσης, και το αλκοόλ επίσης δεν επιτρέπεται, καθώς επηρεάζει το σύστημα ανακύκλωσης λυμάτων στον ISS.

Διαγωνισμός για την ανακάλυψη νέων τρόπων δημιουργίας τροφίμων

«Η καινοτομία είναι σίγουρα ένα θέμα», λέει η Brungs. «Στους αστροναύτες που βρίσκονται στο διάστημα για μόλις έξι μήνες λείπουν η τραγανότητα και η υφή. Είναι πραγματικά σημαντικό για την ψυχική ευεξία να υπάρχει ποικιλία υφών και, ειδικά για τις αποστολές σε μεγάλα διαστημικά βάθη, να υπάρχει ποικιλία τροφών προς κατανάλωση».

Το 2021, η Nasa εγκαινίασε έναν διαγωνισμό Deep Space Food Challenge για την ανακάλυψη νέων τρόπων δημιουργίας τροφίμων στο διάστημα με περιορισμένους πόρους που παράγουν ελάχιστα απόβλητα, παρέχοντας παράλληλα ασφαλή, θρεπτικά και νόστιμα τρόφιμα που μπορούν να αποδώσουν σε μια μακροχρόνια αποστολή στο βαθύ διάστημα.

Η Solar Foods, με έδρα το Ελσίνκι, είναι μία από τις οκτώ εταιρείες που έφτασαν στην τελική φάση της πρόκλησης. Η αξιοσημείωτη ιδέα τους: χρήση διαστημικών αποβλήτων για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Άλλωστε το μότο τους είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα μπορεί να παράγει τρόφιμα χωρίς να επιβαρύνει τον πλανήτη μας.

Μια πηγή πρωτεΐνης από βακτήρια

solar proteini

«Φτιάχνουμε φαγητό από το πουθενά, κυριολεκτικά», λέει ο Artuu Luukanen, ανώτερος αντιπρόεδρος της Solar Foods στο Space and Defence. Η εταιρεία του ανακάλυψε ένα βρώσιμο μικρόβιο στη φινλανδική ύπαιθρο, το οποίο αναπτύσσεται τρέφοντας με ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι μια πηγή πρωτεΐνης από βακτήρια. Η πρωτεΐνη μπορεί να αναμειχθεί με μια σειρά από γεύσεις ή υφές για να δημιουργηθούν διάφορα είδη θρεπτικών τροφίμων, όπως ζυμαρικά, μπάρες πρωτεΐνης, εναλλακτικά κρέατα και ακόμη και ένα αυγό αντικατάστασης.

«Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τη διαστημική τροφή επειδή σε κάθε διαστημικό βιότοπο υπάρχουν δύο βασικά απόβλητα αέρια: υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε ο Luukanen. «Έτσι, αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ δεν είναι πραγματικά απλώς μια τεχνολογία παραγωγής τροφίμων για το διάστημα, αλλά κάτι που θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος ελέγχου του περιβάλλοντος και της υποστήριξης της ζωής».

Διαφήμιση