Αρχική Διάστημα Σε τροχιά ο δορυφόρος MethaneSAT για τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου

Σε τροχιά ο δορυφόρος MethaneSAT για τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου

Σε τροχιά τέθηκε προ ημερών ο πρωτοποριακός δορυφόρος MethaneSAT που θα έχει σαν αποστολή να ελέγχει τις εκπομπές μεθανίου στην επιφάνεια της Γης, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, εστιάζοντας κυρίως σε εργασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

0
Space Station
(AP Photo/John Raoux)
Διαφήμιση
 

Η μέτρηση των εκπομπών μεθανίου είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και δορυφόρος MethaneSAT είναι εκείνος που μπορεί να ποσοτικοποιεί τις συνολικές εκπομπές μεθανίου σε μεγάλες περιοχές της Γης.

Ο απώτερος σκοπός είναι να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή μέσω της μείωσης των εκπομπών μεθανίου, ενός από τα ισχυρότερα  αέρια του θερμοκηπίου.

Τα δεδομένα από τον MethaneSAT θα δώσουν τη δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα και στις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν τις εκπομπές μεθανίου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και να παρέχουν στους ενδιαφερόμενους – πολίτες, κυβερνήσεις, επενδυτές, κ.α. – πρόσβαση στα δεδομένα και τη δυνατότητα σύγκρισης των αποτελεσμάτων με τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών.

Τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά δορυφόρος για τον έλεγχο των εκπομπών μεθανίου
Φώτο Αρχείου (Leif Heimbold/NASA via AP)

«Η μείωση των εκπομπών μεθανίου στις εργασίες εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, στη γεωργία και άλλους τομείς είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς συνεχίζουμε τη διαδικασία αποδέσμευσής μας από τον άνθρακα στα ενεργειακά μας συστήματα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του EDF, Φρεντ Κρουπ, που συμπλήρωσε ότι για να έχουμε επιτυχία σε αυτόν τον σκοπό «απαιτούνται ολοκληρωμένα δεδομένα για αυτές τις εκπομπές σε παγκόσμια κλίμακα. Ο MethaneSAT θα μας δείχνει το πλήρες εύρος παρακολουθώντας τις εκπομπές στην πηγή τους».

Το EDF πρωτοπορεί παγκοσμίως σε μελέτες γύρω από το μεθάνιο για περισσότερο από μια δεκαετία. Έθεσε το θέμα των εκπομπών μεθανίου επί τάπητος όταν μετά από μια πρωτοποριακή σειρά 16 ανεξάρτητων μελετών ανέδειξε ότι οι εκπομπές μεθανίου σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κατά 60% υψηλότερες από τις εκτιμήσεις που είχε κάνει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό όπλο του MethaneSAT είναι η ικανότητά του να μετράει με ακρίβεια τα επίπεδα μεθανίου με υψηλή ανάλυση σε μεγάλες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας μικρότερες, διάσπαρτες πηγές που ευθύνονται για τις εκπομπές σε πολλές περιοχές», εξήγησε ο Στήβεν Χάμπουργκ, επιστημονικός διευθυντής του EDF και επικεφαλής του προγράμματος MethaneSAT. «Είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε πόσο μεθάνιο προέρχεται από πού και πώς αλλάζουν οι ρυθμοί εκπομπών», υπογράμμισε ο Χάμπουργκ.

Πάνω από 150 χώρες έχουν υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση για τον Περιορισμό του Μεθανίου με στόχο τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου τουλάχιστον κατά 30% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030.

Πηγή: BBC, EDF

Διαφήμιση