Αρχική Special Topics Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι ηρωίδες που ξεχωρίζουν (Βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι ηρωίδες που ξεχωρίζουν (Βίντεο)

Την Ημέρα της Γυναίκας τιμούμε και όλες τις ηρωίδες γυναίκες που έδωσαν και δίνουν μάχες για τη ζωή! Γνωρίστε τις στο αφιέρωμα που ακολουθεί! 

0
ginaika
Διαφήμιση

Η πρώτη τήρηση για την Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν πολλές σπουδαίες γυναίκες σε τομείς της Πολιτικής, της Επιστήμης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Κοινωνίας. Με μια υπόκλιση το ecozen. gr συστήνει σύγχρονες γυναίκες που για κάποιο λόγο σήμερα έχουν κατακτήσει τα social media! 

Σύνταξη:ecozen.gr

Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Cat Janice γιός jpg

Τις ημέρες αυτές η νεαρή μουσικός Cat Janice με τον θάνατό της έγινε η νέα σύγχρονη ηρωίδα καθώς γνωρίζοντας ότι θα “φύγει” έγραψε ένα τραγούδι προκειμένου ο 7χρονος γιός της που έχει εκδηλώσει ήδη ταλέντο στη μουσική να πορευτεί στη συνέχεια της ζωής του έχοντας ως οικονομική στήριξη τα δικαιώματα απο το τραγούδι. Η έκκλησή της να αναπαραχθεί το τραγούδι ώστε να λαμβάνει τα δικαιώματα το παιδί της έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις! Δείτε εδώ!

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι Aμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Μια διαφορετική περιήγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – https://t.co/y7LWzfOrwf pic.twitter.com/TDNqAMpMsi

— anatropinews (@anatropi_news) March 8, 2024

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

@lalolalapiconera

Sugar. #creadoradecontenido #mujerempoderada #womanplus61

♬ Sugar, Sugar – The Archies

@heykatzam

Episode 3: Kyriakoula from Ikaria. I walk into the house, she’s sitting on the couch. She slaps her hand against the empty spot next to her. “Έλα δω κορίτσι μου. Κάτσε.” (Come here my girl. Sit). She gets straight to it, asks me what I’m doing and what information I want to know. I’m being interrogated and I love it. She’s hilarious. We move into the lounge and she tells me this exact story. Afterwards, she opens her wallet and points to a black & white photo of her as a young woman (shown in the video). She smiles at me and says: “See, I used to have long hair too when I was young, just like you.” 🥺 (I’m holding back tears). @greekdiasporastories . . . #family #contentcreator #greek #greekdiaspora #migrants #grandparents #stories #migration #storytelling #storytime #community #yiayia #australianstories #australia #documentary #miniseries #greekdiasporaminiseries

♬ original sound – Kat Zam

https://www.tiktok.com/@cancerpatientmd/video/7335111378124016902?_r=1&_t=8kU1yO8875F

 

Διαφήμιση