Αρχική Ειδήσεις Σδούκου από Μπακού: Σε στρατηγικό “εξαγωγέα” φυσικού αερίου η Ελλάδα στα Βαλκάνια

Σδούκου από Μπακού: Σε στρατηγικό “εξαγωγέα” φυσικού αερίου η Ελλάδα στα Βαλκάνια

Σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις αγορές των Βαλκανίων ή και βορειότερα δύναται να εξελιχθεί η Ελλάδα, που μέχρι το 2025 αναμένεται να εξάγει 8,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

0
σδουκου
Διαφήμιση

 

 

Από το Μπακού η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου– εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο 10ο ετήσιο Συμβούλιο Νότιου Διαδρόμου που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων άλλων 22 κρατών και της αρμόδιας ευρωπαίας Επιτρόπου,  Κάντρι Σίμσον- παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις αγορές των Βαλκανίων ή και βορειότερα.

Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων, μέχρι το 2025 η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει ποσότητες φυσικού αερίου τουλάχιστον 8,5Α δισ. κ.μ. μέσα από το δίκτυο των αγωγών της καθώς και από άλλες υποδομές, δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμα του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Και πολύ περισσότερο μετά τη συμφωνία για επέκτασή του με την ένταξη σε αυτόν της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, που υπεγράφη στο πλαίσιο της πρόσφατης Υπουργικής Συνόδου του CESEC (πρωτοβουλία διασύνδεσης Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Η υφυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω αναβάθμιση του Νοτίου Διάδρομου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση τον διπλασιασμό των εξαγωγών από το Αζερμπαϊτζάν.

«Η επέκταση του Διαδριατικού Αγωγού TAP και του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB – τόνισε-  είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Αντικείμενο άλλωστε του διάσκεψης  ήταν η  διερεύνηση των δυνατοτήτων του Αζερμπαϊτζάν και της Socar να διπλασιάσουν κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τις ποσότητες που στέλνουν μέσα από τον αγωγό TAP (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία).

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για τον 10ο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και της 2ης Υπουργικής Συνάντησης του Συμβουλίου Πράσινης Ενέργειας, η κυρία Σδούκου σημείωσε πως η  ενίσχυση της δυναμικότητας των δύο αγωγών όπως και το έργο του Κάθετου Διαδρόμου, του έργου δηλαδή που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Στο ίδιο πλαίσιο ενημέρωσε για την επικείμενη θέση σε εμπορική λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο, του FSRU Αλεξανδρούπολης (δυναμικότητας 5,5 bcma), που θα ανοίξει μια δεύτερη πύλη εισόδου LNG για τη Βαλκανική, την πορεία υλοποίησης του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και την ετοιμότητα της χώρας μας να στηρίξει την αύξηση της δυναμικότητας του TAP (κατά 10 bcma), με την κατασκευή νέων σταθμών συμπίεσης στις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη.

«Ο Κάθετος Διάδρομος επιτρέπει τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων από το Νότο προς τον Βορρά και η σύνδεσή του με τις υποδομές του Νότιου Διαδρόμου αερίου μπορεί να συμπληρώσει τους “κρίκους” που λείπουν για τη δημιουργία μιας διασυνδεδεμένης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη προμήθεια του καυσίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σδούκου.

Με την ευκαιρία της συζήτησης για την Πράσινη Ενέργεια, η υφυπουργός συνεχάρη την αζέρικη πλευρά για την ανάληψη της διοργάνωσης της επόμενης Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή (COP 29), τον Νοέμβριο στο Μπακού. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βασική προτεραιότητα της Ελλάδας για επέκταση και επιτάχυνση του ρυθμού διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, τόσο ως μέσου διευκόλυνσης της μετάβασης σε ένα μέλλον μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα όσο και ως μέσου βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της ταχείας υποκατάστασης των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.

Η απτή πρόοδος της χώρας μας στην επίτευξη των στόχων της μετάβασης πιστοποιείται από το διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, με περισσότερο από 57% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται πλέον από τις ΑΠΕ, δήλωσε η Yφυπουργός.

Παράλληλα και πέρα από την επέκταση των συμβατικών τεχνολογιών ΑΠΕ, η υφυπουργός σημείωσε την ισχυρή δέσμευση της χώρας στην αξιοποίηση του τεράστιου ανεκμετάλλευτου υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της, ένα από τα πιο ανταγωνιστικά σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ολοκλήρωσε την παρέμβασή της με τη διαπίστωση ότι η εισαγωγή υδρογόνου σε όλη την όδευση του Νότιου Διαδρόμου αποτελεί προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου. Υπό αυτή την έννοια -ανέφερε η κα Σδούκου- στηρίζουμε τις προσπάθειες του TAP και άλλων παραγόντων της αγοράς για τη χρήση υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίων στις υφιστάμενες υποδομές, όπως και τη δημιουργία νέων υποδομών υδρογόνου.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος στο έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI) του αγωγού υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας ως βασικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στην περιοχή.

1471493 energeia agogoi 930 300x160Ακολουθούν αναλυτικά τα projects που έχουν δρομολογηθεί:

1.      Το FSRU Αλεξανδρούπολης της κοινοπραξίας Gastrade.

Πρόκειται για την πλωτή υποδομή φορτίων LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.  Θα λειτουργήσει τον Απρίλιο και θα μπορεί να διακινεί ετησίως 5,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Το αέριο μέσα από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB θα φτάνει στη Βουλγαρία και από κει σε άλλες βαλκανικές χώρες.

2.      Αύξηση χωρητικότητας του IGB της κοινοπραξίας ICGB.

Τον Απρίλιο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΔΕΣΦΑ η κατασκευή δύο συμπιεστών αερίου στην Κομοτηνή ώστε να αυξηθεί στα 5 δισ. κ.μ. η χωρητικότητα του IGB.

3.      Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Με έργα που εκτελούνται οι προγραμματίζονται από τον ΔΕΣΦΑ εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το ΕΣΦΑ ώστε να διακινηθούν ποσότητες αερίου προς τη Βουλγαρία και άλλες αγορές από το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο.

4.      Ο Κάθετος Διάδρομος.

Πρόκειται για τον αγωγό που δημιουργείται με τις διασυνδέσεις των δικτύων των χωρών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας – Μολδαβίας – Σλοβακίας.

5.      Έργα για τον TAP.

Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη για να υλοποιήσει στο έδαφος της τις απαιτούμενες επενδύσεις για την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού TAP κατά 10 δισ. κ.μ. αερίου.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Μπακού, η Αλεξάνδρα Σδούκου είχε πλήθος διμερών συναντήσεων, όπως με την Υφυπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας και τους Υπουργούς της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Επίσης, επαφές πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP, κ. Luca Schieppati, τον CEO της Hydrogen Europe, κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, την αντιπρόεδρο Ανάπτυξης Αερίου και Χαμηλού ‘Ανθρακα της BP για την Κασπία, κυρία Κατερίνα Παπαλεξανδρή και από τον κλάδο των αιολικών με εκπροσώπους της Wind Europe, καθώς της ισπανικής Navantia, που δραστηριοποιείται στις πλωτές υπεράκτιες κατασκευές.

Διαφήμιση